Η ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ


Μια παλαίστρα που δεν βρίσκει ησυχία…

Μια παλαίστρα είναι η ψυχή του ανθρώπου, όπου αναμετριούνται σ’ ένα αδιάκοπο, σκληρό αγώνα, η λογική και το συναίσθημα.

Στην αριστερή μεριά, με παρακινητή την καρδιά, κάνει ζέσταμα το συναίσθημα. Εκεί, κάτω από τις φωνές των «θέλω» του, αναλύεται η ευρύτερη εικόνα της κατάστασης, το παρόν και το μέλλον, γίνονται εκτιμήσεις, παίρνονται ρίσκα.

Απέναντι, στη δεξιά μεριά, με παρακινητή τον εγκέφαλο, κάνει ζέσταμα η λογική. Κάτω από τις φωνές των «πρέπει» του, αναλύονται οι λεπτομέρειες της κατάστασης βάσει των γεγονότων, το παρόν και το παρελθόν, σχεδιάζονται στρατηγικές, χρησιμοποιείται η πρακτική και η ασφάλεια.

Και όταν τελειώσει το ζέσταμα κι αρχίσει ο αγώνας, πιάνονται στα χέρια.
Όλα γίνονται μαλλιά κουβάρια. Αναστατώνουν τον άνθρωπο. Τον πετούν στο καναβάτσο. Τον κάνουν να διστάζει. Να ονειρεύεται, να αντρειεύει αλλά και να κιοτεύει. Να κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Και ξανά πάλι μπρος. Να ιδρώνει, να ξεϊδρώνει. Να ψάχνει να βρει το σωστό. Μα τι είναι το σωστό; Και γιατί αυτό το σωστό να έχει τόσες όψεις; Γιατί να είναι έρμαιο των προσταγών των «θέλω» και τον «πρέπει»;

Και η άμμος στην κλεψύδρα κυλά. Το καμπανάκι δεν λέει να χτυπήσει.
Ο άνθρωπος κουράζεται. Αναζητά μια βοήθεια.
– «Μα πού είναι επιτέλους αυτός ο διαιτητής;» σκέφτεται.

Και πριν καν τελειώσει τη σκέψη του, εμφανίζεται ο διαιτητής που αναζητά : Ο συμβιβασμός. Αυτός που θα κρίνει την τελική νίκη στα σημεία. Ναι, έτσι πρέπει να γίνει. Νοκ άουτ σπάνια υπάρχει.

Ο συμβιβασμός θα έχει τον τελευταίο λόγο. Θα ζυγιάσει τα «θέλω» και τα «πρέπει» . Θα τα βάλει σε μία σειρά. Κι όσο πιο ξεκάθαρη δεν είναι η υπεροχή των μεν ή των δε, θα κληθεί να δώσει τη Σολομώντεια λύση: Να πληρωθούν τα «θέλω» του με τα «πρέπει» του ή να παραγκωνιστούν τα «πρέπει» από τα «θέλω».

Άλλη μια μάχη θα έχει κριθεί, με σημαντικές απώλειες. Ο πόλεμος όμως δεν τελειώνει. Θα επακολουθήσουν και άλλες μάχες. Και άλλες αποφάσεις. Και άλλα αποτελέσματα.

Αυτό είναι ο άνθρωπος και η ψυχή του.

Μια παλαίστρα που δεν βρίσκει ησυχία…

Γράφει ο Λευτέρης Αποστολόπουλος
eternalradio

Related Posts