Οι κίνδυνοι των ηλεκτρικών αρωματικών συσκευών
και σπιτικές εναλλακτικές λύσεις

0

έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.

Υπάρχουν σε τόσα πολλά αρώματα, σχέδια, μεγέθη και οι περισσότεροι σκεφτόμαστε πόσο εύκολος τρόπος για να γεμίσουμε το χώρο μας με ευχάριστα αρώματα. Κανείς δεν σκέφτεται όμως, ότι οι ηλεκτρικές αρωματικές συσκευές μπορεί να βλάπτουν την υγεία μας, όπως επίσης την υγεία της οικογένειας, των κατοικίδιων μας ή του αγέννητου παιδιού μας.

Κατά τη δεκαετία του ’90, άρχισαν να κυκλοφορούν μαζικά αυτές οι νέου τύπου αρωματικές συσκευές, που βασίζονται εξ’ ολοκλήρου σε μια τεχνολογία επαγωγικής θέρμανσης και σε ειδικά αρωματικά τζελ που ενεργοποιούνται συνεχόμενα μέσω της θερμότητας.

Εύκολα στη χρήση και φθηνά ήρθαν σταδιακά να αντικαταστήσουν τα αρωματικά σπρέι, για τα οποία υπήρχαν έντονες αντιδράσεις εξαιτίας της τρύπας του όζοντος. Φαίνεται όμως πως τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ρόδινα.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά αυτές τις δημοφιλείς συσκευές, βρήκαν ότι περιείχαν έναν μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών, οι οποίες συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα στο πέρασμα του χρόνου, έχοντας αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.

Οι κίνδυνοι των χημικών αρωματικών συσκευών

Φθαλικές ενώσεις

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με αυτές τις συσκευές είναι οι φθαλικές ενώσεις. Όταν ελέγχθηκαν 14 διαφορετικές αρωματικές συσκευές από την NRDC (Natural Resources Defence Council), ανακαλύφθηκε ότι αυτά τα χημικά μπορούν να προκαλέσουν αποβολές, ορμονικές ανισορροπίες και προβλήματα αναπαραγωγής.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι οι περισσότερες φθαλικές ενώσεις είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι επεμβαίνουν στην παραγωγή της αρσενικής ορμόνης τεστοστερόνης και έχει συσχετιστεί με αναπαραγωγικά προβλήματα.

Προσθέτοντας στις παρενέργειες, οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα και άσθμα (ακόμα και εκείνες οι συσκευές που διαφημίζονται ως «φυσικές»). Όλες περιέχουν αυτά τα επικίνδυνα χημικά.

Άλλη έρευνα του 2003 υποστήριξε ότι τα περιβαλλοντικά επίπεδα φθαλικών ενώσεων συνδέονται με αλλαγή του DNA στο ανθρώπινο σπέρμα. Αυτοί κι άλλοι πιθανοί κίνδυνοι από την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις ακόμα εξετάζονται.

Μεθανόλη ή φορμαλδεΰδη

Η μεθανόλη είναι πλέον γνωστή καρκινογόνος ουσία. Αυτό το άοσμο, εύφλεκτο χημικό συχνά χρησιμοποιείται σε οικοδομικά υλικά και στην παραγωγή μιας ποικιλίας ειδών σπιτιού, όπως κόλλες, κόντρα πλακέ, κάποια είδη υφασμάτων και αρωματικές συσκευές.

Συνδέεται τόσο με καρκίνο του λάρυγγα και της μύτης και είναι γνωστό ότι προκαλεί χρόνιους ερεθισμούς της αναπνευστικής οδού και του λάρυγγα , που συχνά οδηγούν σε επικίνδυνες μολύνσεις, άσθμα, συχνές ρινορραγίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Ναφθαλίνη

Εκτός από τους κινδύνους που η μεθανόλη προκαλεί, οι περισσότερες ηλεκτρικές αρωματικές συσκευές έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν ένα χημικό, που ονομάζεται ναφθαλίνη. Εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλούν καρκίνο στους πνεύμονες και καταστροφή των ιστών.

Αν και ακόμα εξετάζονται οι επιδράσεις της, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να προκαλεί παρόμοιες επιδράσεις και στους ανθρώπους.

Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC)

Έχουν βρεθεί σε αρκετές ηλεκτρικές αρωματικές συσκευές χώρου. Αυτές οι ουσίες έχουν χαμηλό σημείο βρασμού, δημιουργώντας έναν υδρατμό ή αέριο σε θερμοκρασία δωματίου. Κι αν και αυτό είναι καλό για να βοηθά στη μετάδοση του αρώματος, συνοδεύεται από αρκετούς κινδύνους, όπως άσθμα, ειδικά σε παιδιά.

Μία συγκεκριμένη πτητική οργανική ένωση, γνωστή ως 1,4-Dichlorobenzene, και αυτή καρκινογόνος, συνδέεται με βλάβες στους πνεύμονες. Επιτίθεται στους υποδοχείς της μύτης και μειώνει την αίσθηση της όσφρησης. Η χημική αυτή ουσία βρίσκεται πίσω από το θάνατο επίσης πολλών κατοικίδιων πουλιών, αμέσως μετά την έκθεσή τους σε τέτοια αρωματικά χώρου.

Καμία ποσότητα δεν είναι πραγματικά ασφαλής

Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι η περιοδική χρήση τους δεν θα σας βλάψει, μία έρευνα του 2006 έδειξε ότι η παραμικρή έκθεση, όπως για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης άσθματος κατά 71% και μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγάλο κίνδυνο πνευμονοπάθειας.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι όσοι παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά της χημικής ουσίας 1,4-Dichlorobenzene ήταν πολύ πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στην λειτουργία των πνευμόνων.

Κανένας έλεγχος ασφάλειας

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι αυτά τα προϊόντα ελέγχονται προσεκτικά πριν φτάσουν στους καταναλωτές, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η βιομηχανία είναι αυτορυθμιζόμενη, κάτι που σημαίνει ότι δεν ελέγχεται επαρκώς από εξωτερικούς παράγοντες.

Οι αρωματικές συσκευές πιστεύεται μάλιστα ότι βρίσκονται σχεδόν τελείως εκτός ελέγχου. Οι εταιρίες δεν χρειάζονται ιδιαίτερες άδειες για να βγάλουν στην αγορά τις συσκευές. Εκτός αν, αφού βρεθούν στο ράφι, περάσουν τυχαία από κάποιον έλεγχο.

Σπιτικές εναλλακτικές λύσεις

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε εκείνες τις ηλεκτρικές αρωματικές συσκευές άμεσα. Για όσους έχουν κατοικίδια ή άλλες πηγές μη ευχάριστων μυρωδιών, αν και μπορεί τα αρωματικά χώρου να σας φαίνονται απαραίτητα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγετε τα τοξικά που πουλούν στην αγορά. Υπάρχουν αρκετές σπιτικές εναλλακτικές λύσεις.

Αρωματικό χώρου με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει αμέτρητες χρήσεις, αλλά μία από τις πιο αποτελεσματικές της λειτουργίες είναι ότι απορροφά τις μυρωδιές.

Χρειάζεστε

• Μαγειρική σόδα

• Κάποια από τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια

• Ένα μικρό βάζο (ή δοχείο) με αεριζόμενο καπάκι (μπορείτε, αν δεν έχετε τέτοιο καπάκι, να τοποθετήσετε ένα κομμάτι χαρτονιού με λίγες τρύπες)

Οδηγίες

1. Γεμίστε το βάζο με μαγειρική σόδα και ύστερα προσθέστε τα αιθέρια έλαια, 6 σταγόνες ανά κουταλιά μαγειρικής σόδας.

2. Τοποθετήστε το δοχείο στο δωμάτιο που θέλετε να αρωματίσετε. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα από ένα, οπότε μοιράστε τα στο σπίτι σας ανάλογα.

3. Όταν η μαγειρική σόδα αρχίσει να σκληραίνει ή να σβολιάζει, αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχει απορροφήσει αρκετή υγρασία, οπότε δεν θα είναι πια τόσο αποτελεσματική. Τότε θα χρειαστεί να αλλάξετε το περιεχόμενο του δοχείου.

Συσκευές διάχυσης αιθέριων ελαίων

Μια τέτοια συσκευή σας επιτρέπει να αρωματίζετε φυσικά το σπίτι σας, χρησιμοποιώντας όποιο είδος αιθέριου ελαίου προτιμάτε. Είναι επίσης βολικό και φθηνό.

Μια συσκευή διάχυσης επιτρέπει στα αιθέρια έλαια να εξατμιστούν και να μεταδώσουν το άρωμά τους σε όλο το γύρω περιβάλλον, μέσω των μορίων τους που απελευθερώνονται στον αέρα.

Αυτά τα μόρια εισπνέονται και στέλνουν σήματα κατευθείαν στον εγκέφαλο, ο οποίος μας προσφέρει με τη σειρά του πολλά διαφορετικά οφέλη ψυχικά και σωματικά. Μπορείτε να μεταμορφώσετε τελείως τον χαρακτήρα ενός δωματίου σε λίγα μόλις λεπτά, αφού ρίξετε λίγες σταγόνες στη συσκευή.

Τα έλαια είναι φυσικά και δεν έχουν παρενέργειες. Πολλά από αυτά καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι σας, απωθούν τα έντομα, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου σας και πολλά άλλα. Η λίστα είναι ανεξάντλητη.

Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας αρώματα μέσω των συνδυασμών που μπορεί να θέλετε να κάνετε με τα αιθέρια έλαια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε αιθέριο έλαιο για διαφορετικές καταστάσεις, όπως η λεβάντα που σας βοηθά να νιώθετε ηρεμία ή να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ και δεντρολίβανο για όταν χρειάζεται να μελετήσετε και θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

enallaktikidrasi
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top