Ποια λαχανικά δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά

0
Προκαλούν δηλητηρίαση.

Υπάρχουν πολλά λαχανικά που είναι υπέροχα όταν τρώγονται ωμά. Τα καρότα και το σέλινο είναι μερικές από τις αγαπημένες τροφές! Αλλά υπάρχουν κάποια λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να τρώγονται ωμά. Μερικά από αυτά τα λαχανικά έχουν απαίσια γεύση όταν είναι ωμά, ενώ άλλα μπορεί πραγματικά να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και κάνουν καλό στον οργανισμό σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας. Πρέπει, όμως, να προετοιμάζετε τα λαχανικά σας, πάντα με τον σωστό τρόπο για να μην πάθετε διάφορα πεπτικά προβλήματα ή δηλητηρίαση. Τα 9 λαχανικά που δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά:

Πατάτες
Φασόλια lima
Elderberry
Μελιτζάνα
Yucca
Πικρά αμύγδαλα
Αλεύρι
Ρύζι
Πράσινα φασολάκια

1. Πατάτες

Το γιατί κάποιος θα έτρωγε ωμή πατάτα δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά απλά δεν είναι καλή ιδέα. Πέρα από τη γεύση, οι πατάτες μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα αν τις τρώτε ωμές σε μεγάλες ποσότητες. Μια μπουκιά ή δύο, όμως, δεν θα σας βλάψει.

2. Φασόλια lima

Τα ωμά φασόλια lima περιέχουν αρκετά υψηλή συγκέντρωση δηλητηριωδών χημικών ουσιών. Μία από αυτές τις ενώσεις μετατρέπεται σε κυάνιο στο πεπτικό σας σύστημα, αν το φάτε ωμό.

Ευτυχώς, το καλό μαγείρεμα εξουδετερώνει το κυάνιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα φασόλια lima κυκλοφορούν προμαγειρεμένα.

3. Elderberry

Δεν είστε οι μόνοι αν αγαπάτε το σιρόπι από elderberry ή τα αναψυκτικά με elderberry. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα elderberries είναι πολύ τοξικά στην ωμή τους κατάσταση. Όταν μαγειρεύονται, μετατρέπονται σε μια θρεπτική δύναμη και μια νόστιμη απόλαυση.

4. Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα είναι απαραίτητη σε κάθε μεσογειακή κουζίνα, αλλά ίσως έχετε παρατηρήσει ότι δεν σερβίρεται ποτέ ωμή. Αυτό το κομψό φυτό έχει υψηλό επίπεδο σολανινών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις σε άτομα που έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας.

5. Yucca

Η yucca είναι άλλος ένας κόνδυλος που δεν πρέπει να τρώτε ωμό. Σε αντίθεση με τις πατάτες, μπορεί να σας βλάψει σοβαρά. Η ωμή yucca περιέχει σαπωνίνη σε ποσότητες που μπορούν να αρρωστήσουν κάποιον. Πρέπει να υποστεί μια ολόκληρη διαδικασία πριν είναι ασφαλές να το φάτε.

6. Πικρά αμύγδαλα

Οι ακατέργαστες μορφές τους τείνουν να είναι γεμάτες κυάνιο. Αν καταναλωθούν ωμά, μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία σας, ακόμη και την ίδια σας τη ζωή. Γι’ αυτό φροντίστε να τα μαγειρέψετε αν θέλετε να είστε ιδιαίτερα ασφαλείς.

7. Αλεύρι

Το αλεύρι, που αποτελεί βασικό συστατικό του ντουλαπιού, φαίνεται αρκετά ασφαλές. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ εντόπισε μια μεγάλη επιδημία E. coli στο αλεύρι. Ο οργανισμός προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν ωμό αλεύρι

8. Ρύζι

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι το τραγανό μπορεί να είναι ελκυστικό, το ρύζι είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να φάτε ωμό. Λόγω του τρόπου με τον οποίο καλλιεργείται το ρύζι, τείνει να αναπτύσσει βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

9. Πράσινα φασολάκια

Τα φασολάκια κάποτε θεωρούνταν θανατηφόρα όταν τρώγονταν ωμά. Ενώ ένα ωμό φασολάκι δεν θα σας σκοτώσει, δεν θα σας δώσει επίσης πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, καθώς αυτά γίνονται πιο διαθέσιμα στα μαγειρεμένα φασολάκια. Τα πράσινα φασολάκια περιέχουν επίσης λεκτίνη, μια πρωτεΐνη που καθιστά τα ωμά φασόλια δύσπεπτα. Τα ωμά πράσινα φασόλια θα σας προκαλέσουν σίγουρα σοβαρό στομαχόπονο.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
oloygeia
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top