Πάσχα γεμάτο παράδοση στην Πάρο

0

Πλούσια εορταστικά έθιμα όλη την Μεγάλη Εβδομάδα

Ένα Πάσχα ξεχωριστό, υπόσχεται και φέτος η Πάρος στους επισκέπτες της. Μια διαφορετική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε στο νησί, που τηρεί με ευλάβεια την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.

Βιώστε την θρησκευτική κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας, συγκλονιστείτε από τις αναπαραστάσεις του Θείου Δράματος, μοιραστείτε την υπέρλαμπρη Ανάσταση του Κυρίου και γλεντήστε στον εορτασμό του Άγιου Πάσχα.

Οι μέρες του Πάσχα στην Πάρο εκτυλίσσονται στο απέριττο σκηνικό με τα ασβεστοβαμμένα πλακόστρωτα σοκάκια των παραδοσιακών οικισμών, τις ανθισμένες αυλές, τα φρεσκοβαμμένα σπίτια και τις πεντακάθαρες ακτές.


Οι επισκέπτες βιώνουν την απόλυτη κατάνυξη της Μεγάλης Πέμπτης στις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Την νύχτα οι πιστοί ξενυχτούν, ψέλνουν και στολίζουν τον επιτάφιο με τα πιο εντυπωσιακά και ευωδιαστά άνθη των κήπων τους.


Την Μεγάλη Παρασκευή, με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιείται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Παναγία Εκατονταπυλιανή ή στον Άι Γιώργη στη Λαγκάδα όπου η αποκαθήλωση γίνεται πάνω στα βράχια του βουνού ανάμεσα σε μυρωδιές και χρώματα.


Το μεσημέρι στις εκκλησιές, προσφέρονται τα “Μεράσματα” (κεράσματα νηστίσιμα) για να συγχωρεθούν οι ψυχές ενώ στον Πρόδρομο ποτέ δεν λείπει η παραδοσιακή “ρεβυθάδα”.


Πλήθος κόσμου συρρέει με συγκίνηση στην εσπερινή λιτανεία στη Μάρπησσα, τα Μάρμαρα, τον Πρόδρομο, τις Λεύκες και το Άσπρο Χωριό όπου κάθε χρόνο γίνονται οι αναπαραστάσεις των Παθών του Κυρίου.


Εκεί, οι πιστοί βιώνουν την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, τη Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικό Δείπνο, τον Πόντιο Πιλάτο, την Προσευχή στο Όρος των ελαιών, την Ανάβαση στο Γολγοθά, το πριν Αλέκτωρ Φωνήσαι, την κρεμάλα του Ιούδα, τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο θρήνο.

Ένα έθιμο άσβεστο από το 1924 που εμπνεύστηκε και πρωτοξεκίνησε η τότε δασκάλα του χωριού, η αείμνηστη Βασιλεία Καφούρου-Ασωνίτη, που μέχρι και σήμερα τηρείται ευλαβικά με την συμμετοχή 200 περίπου ατόμων κάθε χρόνο.


Στην Παροικία, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την συνάντηση των Επιτάφιων από τις τρεις ενορίες στο λιμάνι και την κατάμεστη λιτανεία στην παραλία της πόλης και τον παραδοσιακό οικισμό. Στο Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και την ιστορική ανδρώα μονή Λογγοβάρδας γίνεται ολονυκτία σε πνεύμα απόλυτης κατάνυξης.

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γειτονιές μοσχοβολούν. Οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα “Λαζαράκια”, αφιερωμένα στην Ανάσταση του Λαζάρου ενώ οι αυλές αντιλαλούν από τις φωνές των παιδιών που τραγουδούν “Πούσουν Λάζαρε και δε φαινόσουν και σε γύρευε η μάνα κι αδερφή σου…”.


Την Κυριακή των Βαΐων, κατά τη διάρκεια της λιτανείας μικροί και μεγάλοι με τα περήφανα βάγια στα χέρια τραγουδούν: “Βάγια, Βάγια τω Βαγιώ τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώμε το παχύ τ’ αρνί με τη φλάσκα το κρασί”.

Την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας θα ακολουθήσει η Ανάσταση του Κυρίου. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, το νησί αντιλαλεί από τις εύθυμες Αναστάσιμες καμπάνες και ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους να μοιραστεί το άγιο φως και να ανταλλάξει ευχές αγάπης.

Την Κυριακή του Πάσχα γλέντια και πανηγύρια οργανώνονται σε όλο το νησί με άφθονο φαγητό, κρασί και χορό μέχρι αργά το βράδυ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top