Μπανάνα; Απα πα πα... παχαίνει..!

0

στην πραγματικότητα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία

Πόσες φορές έχετε πει ή έχετε ακούσει αυτή τη φράση;  Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ισχύει τελικά;  Η απάντηση βρίσκεται εδώ!

Η μπανάνα στην πραγματικότητα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως: βιταμίνη A,B6, C και E, μέταλλα όπως: κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Εκτός του ότι η μπανάνα βοηθάει στο να είσαι σε φόρμα, διατηρεί τα μαλλιά και το δέρμα σας σε άριστη κατάσταση.

Συγκριτικά με άλλα φρούτα η μπανάνα έχει παραπάνω θερμίδες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το θερμιδικό της περιεχόμενο είναι υψηλό. Μια μπανάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχει περίπου 80-130kcal και καθόλου λίπος. Ο λόγος που η μπανάνα έχει παραπάνω θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα στηρίζεται στο γεγονός ότι έχει περισσότερους υδατάνθρακες  λόγω της μειωμένης περιεκτικότητας σε νερό.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της μπανάνας;

   Η μπανάνα δίνει άμεση ενέργεια
Αυτό επιτυγχάνεται με τη μετατροπή των φυσικών σακχάρων σε ενέργεια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι αθλητές την καταναλώνουν  πριν και μετά την προπόνηση. Οι μπανάνες είναι ένα εξαιρετικό πρωινό για παιδιά και ενήλικες, καθώς παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για όλη την ημέρα.

2    Βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
Το κάλιο διατηρεί την πίεση του αίματος υπό έλεγχο. Η πρόσληψη ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου συμβάλλει επίσης  στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο άρα είναι μια υγιεινή επιλογή για τη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε σταθερά επίπεδα.

   Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης
Η πηκτίνη είναι μια διαλυτή ίνα που βρίσκεται στη μπανάνα και  βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Σύμφωνα με έρευνες, οι ίνες που είναι υδατοδιαλυτές, όπως είναι η πηκτίνη, το ψύλλιο, η β-γλυκάνη κλπ., μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της  LDL χοληστερόλης  χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

   Βελτιώνει τη λειτουργία των νεύρων και ενισχύει τις ικανότητες μάθησης:
Μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας του εγκεφάλου. Επιπλέον οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β δυναμώνουν το νευρικό σύστημα και ενισχύουν έτσι την μνήμη και την συγκέντρωση.

5    Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μπανάνας, βοηθά στη μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και αυτό οφείλεται στην υψηλή ποσότητα καλίου που περιέχει.

    Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Η μπανάνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, η κατανάλωση μπανάνας συμβάλλει στην μειώσει εκδήλωσης διαφόρων τύπων καρκίνου και ιδίως καρκίνου του εντέρου.

7     Ενισχύει την πεπτική ικανότητα
Λόγω του ότι περιέχει  μια ουσία, γνωστή ως φρουκτοολιγοσακχαρίδιο,  το οποίο ενεργεί ως προβιοτικό (φιλικά βακτήρια). Διεγείρει την ανάπτυξη και την δράση των προβιοτικών στο παχύ έντερο και παράγει ένζυμα που επιτρέπουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενισχύοντας έτσι την πρόληψη του πεπτικού από εχθρικά βακτήρια που βλάπτουν το σώμα. Ενισχύει επίσης την προστασία από έλκος.

   Οι μπανάνες βοηθούν στη ρύθμιση της αναιμίας
Περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σιδήρου, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο σώμα.

   Οι μπανάνες βοηθούν στην μείωση ανάγκης για κάπνισμα
Οι βιταμίνες Β6 και Β12, μαζί με μαγνήσιο και κάλιο που περιέχονται στην μπανάνα, συμβάλλουν στην μείωση του εθισμού που προκαλεί νικοτίνη.

10   Βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας
Οι μπανάνες περιέχουν ένα αμινοξύ γνωστό ως τρυπτοφάνη. Αυτή η ουσία ενισχύει την παραγωγή της μελατονίνης (ορμόνη του ύπνου), η οποία προκαλεί ύπνο. Τρώγοντας μπανάνα  1-2 ώρες πριν πάτε για ύπνο, εξασφαλίζετε έναν γαλήνιο ύπνο.

fe-mail

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top