Η τελευταία καλή πράξη του έτους: 8 «ευχαριστώ» να πεις, λίγο πριν φύγει η χρονιά!

0
είναι μια καλή ώρα τώρα, λίγο πριν την εκπνοή του έτους...

Άλλος ένας χρόνος φεύγει έχοντας κυλήσει σαν νεράκι και καλύτερα να μη σταθούμε σ’ αυτό, το πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός δηλαδή, γιατί δε θέλουμε και πολύ για να πέσουμε σε κατάθλιψη. Πότε μπήκαμε στο 2022, πότε κάναμε τα μπάνια μας και πότε βρεθήκαμε να μετράμε αντίστροφα για το 2023, κανείς δεν το κατάλαβε. Λείπουν πολύ εκείνα τα χρόνια που ήμασταν παιδιά και το ένα έτος θύμιζε αιώνας, γεμάτος με νέες εμπειρίες, ανεμελιά, παιχνίδι και 2-3 ασκήσεις μαθηματικών αντί για κάτι ακατανόητες σημειώσεις. Ναι, φαντάσου να στεκόμουν κιόλας στο πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός…

Ωστόσο, στα θετικά του πράγματος, μόλις πέρασε άλλη μία χρονιά που τη βγάλαμε καθαρή, παρέα με τους ανθρώπους μας και καταστάσεις που μας πρόσφεραν χαρά. Οπότε, παρότι η μίρλα και η μιζέρια είναι αγαπημένο χόμπι, είναι μια καλή ώρα τώρα, λίγο πριν την εκπνοή του έτους, να πούμε κι εκείνα τα «ευχαριστώ» που αξίζουν κάποιοι, γιατί μας έφτιαξαν το 2022 και σε αυτούς οφείλουμε αυτό το γλυκόπικρο αίσθημα που αφήνουμε πίσω μας αυτόν τον χρόνο. Κι ας μας παίδεψαν κιόλας ορισμένες φορές.

#1 Στους γονείς σου που σε φρόντισαν για άλλη μία χρονιά

Δεν έχει να λέει ότι είσαι κοτζάμ μαντράχαλος, γι’ αυτούς θα είσαι πάντα το παιδί που γέμισε χαρά το σπίτι όταν πρωτοήρθε και χρειάζεται μέχρι και σήμερα στοργή, προδέρμ και φαγητό από τα χεράκια της μαμάς, για να συνεχίσει να μεγαλώνει και να τον καμαρώνουν. Όσο αυτονόητο κι αν σου φαίνεται εσένα αυτό το ντάντεμα και όσο ανιδιοτελής κι αν είναι όντως η αγάπη τους, δίχως να περιμένει ανταλλάγματα, ένα «ευχαριστώ» και μια μεγάλη αγκαλιά είναι το λιγότερο που μπορείς να πεις και να κάνεις.

#2 Στα αδέρφια σου που σε ανέχτηκαν

Κι αντίστοιχα εκείνα σ’ εσένα που τους ανέχτηκες. Αλλά… ας κάνεις εσύ την αρχή. Τα αδέρφια μπορεί να είναι εκεί για να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη τις περισσότερες φορές, όμως είναι κι εκεί για να ανέχονται τις παραξενιές σου, τις γκρίνιες σου και τα puppy eyes σου κάθε φορά που θες να ζητήσεις μια χάρη. Οπότε, βγάζοντας για λίγο από την πίτα τις φορές που σου έσπασαν τα νεύρα, κρατάμε τα κομμάτια με τις φορές που σου προσέφεραν το χέρι βοηθείας τους, σε υποστήριξαν και σου έκαναν πλάτες και πηγαίνεις έτσι όπως είσαι να πεις ένα μεγάλο «ευχαριστώ» γι’ αυτές!

#3 Στη γιαγιά και τον παππού που είναι σαν δεύτεροι γονείς σου

Αν οι δικοί σου σε βλέπουν μια φορά σαν παιδί που θέλει ακόμα φροντίδα, οι παππούδες το κάνουν δέκα. Γι’ αυτούς ο χρόνος πάγωσε όταν ήσουν 5 και έπαιζες με τα παιχνίδια σου, θέριζες τα γλυκά που σε περίμεναν πάντα στο σπίτι τους και σε έπαιρναν στα γόνατά τους λέγοντας ιστορίες από τα παλιά. Τουλάχιστον έτσι εξηγείται η διήγηση ιστοριών από την τότε ηλικία σου, κάθε φορά που σε βλέπουν. Μόνο που πλέον δυσκολεύονται να σε πάρουν στα πόδια τους.

#4 Στους φίλους σου που ήταν εκεί

Άλλη μία χρονιά, άλλη μία γύρα προβληματισμών, διλημμάτων και δύσκολων αποφάσεων. Σ’ αυτή τη γύρα δε θα έβρισκες τις λύσεις και τη σωστό δρόμο να πάρεις, αν δεν είχες δίπλα σου τη δεύτερη οικογένειά σου να σου σταθεί, να σε παρηγορήσει και τέλος, να σε συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνεις. Και μην ξεχνάμε και τις άλλες, πιο έξαλλες στιγμές που σου χάρισαν, γεμάτες ευτράπελα, που μένουν σαν καλύτερες αναμνήσεις.

#5 Στον καθηγητή που σε πέρασε σε εκείνο το… μάθημα

Δε θέλω να μιλάμε άσχημα χρονιάρες μέρες, αλλά όταν κάτι σου έχει βγάλει την ψυχή, θες κι εσύ με τη σειρά σου να αφήσεις να γίνει η έκρηξη να ξεθυμάνεις. Θα αρκεστούμε όμως στις ευγένειες και θα αφήσουμε την έκρηξη για λίγο αργότερα. «Ευχαριστώ» λοιπόν σ’ εκείνον τον καθηγητή που παρά τα 40 κύματα από τα οποία σε έβαλε να περάσεις για να φτάσεις στην πηγή, σε άφησε και να ξεδιψάσεις. Ύστερα από κόπο, ναι, ύστερα από καντήλια, ναι, ύστερα από ξενύχτια, ναι, αλλά με αυτόν τον τρόπο, έμαθες και κάτι παραπάνω.

#6 Στον συμφοιτητή που σου χάρισε απλόχερα τις σημειώσεις του

Και χάρη στον οποίο κατά κάποιον τρόπο, πέρασες το μάθημα που λέγαμε πριν… Δεν είναι εύκολη υπόθεση να συναντήσεις άτομο που θα έχει παρευρεθεί σε όλες τις διαλέξεις, να έχει κρατήσει τις καλύτερες σημειώσεις και να τις δίνει σε σένα που δεν κόπιασες και τόσο για να τις έχεις εν τέλει στα χέρια σου. Να ‘ναι καλά λοιπόν για τον αλτρουισμό του, χάρη στον οποίο κάτι κατάφερες να γράψεις.

#7 Στο κατοικίδιό σου που σου κράτησε την καλύτερη συντροφιά

Κατά τη διάρκεια των εορτών ειδικότερα, αλλά και όλου του υπόλοιπου χρόνου γενικότερα. Όσο κι αν σε συμβούλεψαν οι φίλοι σου, όσο κι αν σε πρόσεξαν οι γονείς σου και όσο και αν σε ντάντεψαν οι παππούδες σου, τη συντροφιά του χνουδωτού σου φίλου δεν τη φτάνει ποτέ κανείς. Είναι αυτή η αθώα άγνοια που έχουν για τα όσα τρέχουν στη ζωή σου, που καλή και οι βοήθεια των αγαπημένων σου προσώπων, αλλά την προτιμάς όταν είσαι στα down σου.

#8 Στην τύχη σου, που απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι και τόσο μαύρη…

Όπως είπα και στον πρόλογο, μας αρέσει η γκρίνια, αλλά όταν τελικά τα πράγματα έχουν πάει καλά και φτάνεις να μετράς αντίστροφα για άλλη μία χρονιά με την οικογένειά σου και τους ανθρώπους σου, τότε ίσως πρέπει να κάνεις λίγο χώρο και για ευγνωμοσύνη. Πολλά «γαμώ την τύχη μου τη μαύρη» ξεστομίθηκαν μέσα στο 2022, ας ακούσει κι αυτή μια καλή κουβέντα λίγο πριν εκπνεύσει ο παλιός ο χρόνος.

Αλεξάνδρα Κουτσούκου
neopolis
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top