Επιστήμη των χρωμάτων: το ουράνιο τόξο μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά

0
Η δύναμη των χρωμάτων στη ζωή.

Υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει ότι αν «τρώμε ένα ουράνιο τόξο τροφίμων» θα αποκτήσουμε καλύτερη υγεία. Έχει αποδειχτεί ότι, αν και σίγουρα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με διάφορα χρώματα, και μόνο η απλή έκθεση στο φως μπορεί επίσης να βοηθήσει. Καθημερινά βρίσκουμε μπροστά μας ένα πλήρες φάσμα χρωμάτων: το φωτεινό κόκκινο του σηματοδότη όταν πηγαίνουμε στη δουλειά, το λαμπερό πορτοκαλί-κίτρινο φως του ήλιου που μπαίνει μέσα από το παράθυρό μας, το πράσινο γρασίδι που ανεμίζει στο πάρκο δίπλα μας και το σκούρο μπλε των ζουμερών βατόμουρων.

Αν και θα στεκόμασταν για λίγο προκειμένου να θαυμάσουμε την ομορφιά αυτών των χρωμάτων, συνήθως δεν σκεφτόμαστε τα ισχυρά οφέλη που έχουν τα διαφορετικά χρώματα που βλέπουμε και τρώμε στη σωματική μας υγεία και τη συναισθηματική μας κατάσταση. Η χρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στις θεραπευτικές τέχνες, αλλά μόνο προσφάτως υπήρξαν μελέτες που αναφέρουν τις συνέπειες που έχουν τα χρώματα στη διάθεση, την ενέργεια και την υγεία μας. Τα συμπεράσματα από τις μελέτες αυτές θα σας επιτρέψουν να αξιοποιήσετε τη δύναμη των χρωμάτων στη ζωή σας.

Διαβάστε παρακάτω ορισμένα ευρήματα που θα σας παροτρύνουν να πειραματιστείτε με τα χρώματα κι όχι μόνο με όσα βρίσκονται μέσα στο πιάτο σας:

1. Κόκκινο

Αν κατά το μεσημεράκι νιώσετε λίγο πεσμένοι, δοκιμάστε να ανοίξετε ένα κόκκινο φως ή να πάτε σε ένα δωμάτιο με κόκκινους τοίχους. Σε ένα άρθρο του 2014 που δημοσιεύτηκε στο «Conference Proceedings of the Engineering in Medicine and Biology Society» διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που τοποθετήθηκαν σε ένα δωμάτιο με κόκκινο φως παρουσίασαν υψηλότερο επίπεδο εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζονταν με την «εγρήγορση, τη διέγερση, την πνευματική δραστηριότητα και γενικά την ενεργοποίηση των νοητικών και σωματικών λειτουργιών». Επίσης ήταν πιθανότερο να αισθάνονται περισσότερο ενεργητικοί. (1)

2. Πορτοκαλί

Τα πορτοκαλί τρόφιμα, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, οφείλουν το χρώμα τους στα καροτενοειδή, όπως η βήτα-καροτίνη, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή. Έρευνες που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι η β-καροτίνη συγκεντρώνεται στο ωχρό σωμάτιο (το αναπτυσσόμενο ωάριο στις ωοθήκες) και παίζει ρόλο στην ωορρηξία βοηθώντας στην παραγωγή της προγεστερόνης. (2) Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν επίσης ότι τα συμπληρώματα β-καροτίνης ενισχύουν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και τη σύνθεση προγεστερόνης στις κατσίκες. (3) (4)

Πολωνοί επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι ιστοί της μήτρας περιέχουν β-καροτίνη (5), ενώ μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό «Fertility and Sterility» έδειξε ότι όταν οι γυναίκες αυξάνουν την πρόσληψη βήτα-καροτίνης βελτιώνουν τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυος. (6)

3. Κίτρινο

Το κίτρινο είναι περίεργο χρώμα. Φαίνεται ότι είναι το χρώμα από το οποίο έλκονται οι περισσότεροι άνθρωποι και συσχετίζεται με τη φυσιολογική διάθεση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. (7) Η χρωστική του κίτρινου χρώματος, η λουτεΐνη, είναι γνωστό ότι συγκεντρώνεται σε ορισμένους ιστούς του σώματος και ειδικά στην ωχρά κηλίδα, όπως επίσης στο δέρμα και στον ιστό των μαστών. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι οι υγιεινές κίτρινες τροφές, όπως οι βραδυφλεγείς υδατάνθρακες, παράγουν ενέργεια.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπιστώθηκε ότι οι αλεσμένοι κόκκοι μουστάρδας βοήθησαν μια ομάδα νεαρών και δραστήριων αντρών να έχουν καλύτερη μεταγευματική απόκριση στη γλυκόζη ύστερα από ένα γεύμα με πατάτες και πρασόσουπα σε σύγκριση με την κατανάλωση της σούπας μόνο. (8) Ομοίως, σε μια καναδική μελέτη διαπιστώθηκε ότι το αλεύρι κίτρινων μπιζελιών – ένα σύμπλεγμα υδατανθράκων – βοηθά τους υπέρβαρους ανθρώπους να βελτιώσουν τη χρήση της ινσουλίνης. (9)

4. Πράσινο

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συσχετίσεις ανάμεσα στο πράσινο χρώμα και την καρδιά. Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία, διαπιστώθηκε ότι η έκθεση των ανθρώπων σε πράσινο φθορίζον φως είχε κατευναστική επίδραση στην καρδιά επηρεάζοντας τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV). (10) Οι άνθρωποι που υποφέρουν από συνεχές στρες φαίνεται ότι έχουν μειωμένο HRV, γεγονός που συνδέεται με διάφορες διαταραχές, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και η κατάθλιψη.

Εφόσον η έκθεση στο πράσινο φως αυξάνει τον HRV, σημαίνει ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης. Επιπλέον, αν το πράσινο φως αλλάζει την αγγείωση, είναι λογικό να επηρεάζονται κι άλλες καταστάσεις που συνδέονται με την αγγείωση. Την ιδέα αυτή ενίσχυσε μια μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε και δείχνει ότι η σοβαρότητα της ημικρανίας μειώνεται με την έκθεση στο πράσινο φως. (11)

5. Μπλε

Το μπλε χρώμα έχει ισχυρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τη μνήμη. Σε μια βρετανική μελέτη του 2008 διαπιστώθηκε ότι η έκθεση των εργαζομένων σε λευκό φως εμπλουτισμένου με μπλε βελτίωσε την εγρήγορση, την απόδοση και την ποιότητα του ύπνου τους. (12) Ομοίως, σε ένα πείραμα στην Αυστραλία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η έκθεση στο μπλε φως βοήθησε τους συμμετέχοντες να έχουν λιγότερη υπνηλία καθώς προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν μια εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας. (13)

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2016 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη απόδοση σε μια εργασία που αφορούσε τη μνήμη καθώς και μεγαλύτερη ενεργοποίηση στις προμετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου αφού παρέμειναν σε ένα δωμάτιο με μπλε φωτισμό για 30 λεπτά σε σύγκριση με την παραμονή τους σε ένα δωμάτιο με πορτοκαλί φως. (14)

6. Λευκό

Το λευκό χρώμα αποτέλεσε το επίκεντρο μιας πολλά υποσχόμενης έρευνας σχετικά με την κατάθλιψη. Το 2011, Ολλανδοί ψυχίατροι διαπίστωσαν ότι τόσο το λευκό εμπλουτισμένο με μπλε φως όσο και το φωτεινό λευκό φως ενδεχομένως είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της κατάθλιψης. (15) Επιπλέον, μια μελέτη του 2004 από τη Δανία επιβεβαίωσε ότι το έντονο φως ίσως αποτελεί μια χρήσιμη θεραπεία ακόμα και για τη μη εποχιακή κατάθλιψη όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά. (16) Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπιστώθηκε επίσης ότι η θεραπεία με έντονο φως σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά και θεραπεία με στέρηση ύπνου θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. (17)

Το λευκό φως μπορεί επίσης να αποτελεί μέρος των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουμε. Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα ροδιού και κουρκούμης εκπέμπουν σχεδόν καθαρό λευκό φως. (18) Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φως ως επί το πλείστον εκπέμπονταν από τα δραστικά συστατικά των τροφίμων – τις πολυφαινόλες και τις ανθοκυανίνες στο ρόδι, την κουρκουμίνη στην κουρκούμη. Αν το λευκό φως έχει θεραπευτική επίδραση έξω από το σώμα, σκεφτείτε τα οφέλη από την κατανάλωση του λευκού φωτός που εκπέμπουν τα τρόφιμα!

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τα χρώματα προσφέρουν πολύ περισσότερα από μια οπτική ομορφιά. Καταναλώνοντας μια ποικιλία χρωμάτων που υπάρχουν στη φύση και γεμίζοντας με χρώματα το περιβάλλον μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε πραγματικά τη δύναμη του ουράνιου τόξου και να αποκτήσουμε καλύτερη υγεία.

enallaktikidrasi
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top