Επτά τοξικές συνήθειες που πιθανόν να σας φαίνονται φυσιολογικές

0
Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ.

Στο σχολείο μάθαμε πολλά. Αλλά κανείς δεν μας είπε πώς να φτιάξουμε μια επιτυχημένη σχέση ή πώς να μην είμαστε κακοί σύντροφοι.

Γι’ αυτό και ό,τι μάθαμε το μάθαμε από ρομαντικές ταινίες και βιβλία. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ. Οι τοξικές σχέσεις δεν είναι απλώς καθημερινότητα στη ζωή μας αλλά πολλές φορές είναι και μια εξιδανικευμένη κατάσταση.

Ποιες είναι λοιπόν οι συνήθειες που μοιάζουν φυσιολογικές αλλά μπορεί να καταστρέφουν τη σχέση σας και τι να κάνετε.

Μπορεί οι παθιασμένες ερωτικές ιστορίες να «σπάνε ταμεία» και να κατακλύζουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά δεν είναι πάντα αυτές που οδηγούν σε μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση.

Ποιες συνήθεις οδηγούν σε τοξικές σχέσεις και τι μπορούμε να κάνουμε.

1. Περιμένετε τον σύντροφό σας να φτιάξει τα πάντα

Πόσες φορές μαλώσατε με τον σύντροφό σας γιατί δεν σας στάθηκε σε μια δύσκολη στιγμή; Μήπως έχετε θυμό μέσα σας επειδή δεν ήταν εκεί όσο τον χρειαζόσασταν;

Όσο σημαντικό είναι να έχετε στήριξη από τον σύντροφό σας υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να είναι κάποιος υποστηρικτικός και συναισθηματικά υποχρεωμένος. Το σωστό άλλωστε είναι να υπάρχει ο ένας στη ζωή του άλλου χωρίς να νιώθει ότι είναι εξαρτημένος από τον σύντροφό του.

Τι να κάνετε: Ναι, σε μια υγιή σχέση θα πρέπει να μπορείτε να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει, όταν χρειάζεστε υποστήριξη. Και η λέξη κλειδί εδώ είναι το «ζητάω».

Μπείτε στη θέση του άλλου και σκεφτείτε πώς θα θέλατε εσείς να σας σταθεί και αναλάβετε την ευθύνη των συναισθημάτων σας χωρίς να του καταλογίζετε την ευθύνη της ευτυχίας σας.

2. Βάζετε ως προτεραιότητα το δίκαιο

Φυσικά και το δίκαιο είναι μια ιδιαίτερα σημαντική αξία. Αλλά στις σχέσεις μπορεί να μοιάζει σαν να κρατάτε το σκορ κάποιου παιχνιδιού. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να συγκρίνει τις προσπάθειες τις δικές σας με αυτές του συντρόφου σας, ή αν επαναφέρετε παλιές διαφωνίες στο προσκήνιο για να τον πληγώσετε, τότε ίσως σας ενδιαφέρει πιο πολύ να κερδίζετε παρά να διατηρείτε μια υγιή σχέση.

Τι να κάνετε: Οι σχέσεις δεν πρέπει να είναι δίκαιες για να είναι καλές. Αν ζείτε με τον σύντροφό σας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε κάποια πράγματα.

Μην σκέφτεστε συνέχεια «εγώ έβγαλα τον σκύλο βόλτα, άρα εσύ πρέπει να πλύνεις τα πιάτα». Αντ’ αυτού προσφερθείτε να κάνετε τις δουλειές που δεν αρέσουν στον σύντροφό σας, ενώ εσάς δεν σας πειράζει, και το αντίστροφο.

Σκεφτείτε τι ταιριάζει περισσότερο με τον τρόπο ζωής του καθενός σας, όχι τι είναι δίκαιο, και διαχειριστείτε κάθε πρόβλημα ή διαφωνία σαν κάτι νέο χωρίς να επαναφέρετε θέματα του παρελθόντος.

3. Πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας είναι το άλλο σας μισό

Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μια ολοκληρωμένη ζωή πιστεύοντας ότι χρειάζεται κάποιον άλλο για να τον ολοκληρώσει. Όταν δεν νιώθετε ολόκληρη χωρίς τον σύντροφό σας φυσικά και δεν θέλετε να έχετε τα δικά σας ενδιαφέροντα, τις δικές σας παρέες ή προσωπικό χρόνο. Η στάση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές δυναμικές, όπως ανασφάλεια, εξάρτηση και χειριστική συμπεριφορά.

Τι να κάνετε: Θα πρέπει να βλέπετε τον σύντροφό σας σαν κάποιον που εμπλουτίζει την ήδη ολοκληρωμένη ζωή σας. Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας περισσότερο από ό,τι στη σχέση σας και βρείτε τι σας κάνει χαρούμενη.

Τότε θα είστε έτοιμη να μοιραστείτε τη χαρά σας με τον σύντροφό σας αντί να περιμένετε να σας δείξει αυτός τον δρόμο προς την ευτυχία.

4. Είστε απόλυτη

Αντί να πείτε «αυτό που έκανες με πλήγωσε» λέτε «δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι με κάποιον που κάνει αυτά τα τρομερά πράγματα». Αντί να πείτε «Με την αντίδρασή σου ένιωσα ότι δεν με υπολογίζεις», λέτε «αξίζω κάποιον που θα με ακούει και θα με νοιάζεται».

Όταν είστε τόσο απόλυτη δημιουργείτε προσδοκίες βάσει των δικών σας ιδανικών που δεν έχουν καμία σχέση με τον σύντροφό σας. Ίσως έτσι θέλετε να καταλάβει ο άλλος πώς νιώθετε αλλά με αυτόν τον τρόπο του λέτε μάλλον ότι δεν αξίζει να είναι μαζί σας.

Τι να κάνετε: Σταματήστε να συγκρίνετε τον σύντροφό σας και δεχτείτε τον όπως είναι. Επικεντρωθείτε στο πρόβλημα που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή και μην γενικεύετε τις πράξεις του. Αποφύγετε λέξεις όπως «ποτέ» ή «πάντα» και αντιμετωπίστε κάθε πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο.

5. Η έντονη αντιπαράθεση σημαίνει πάθος

Όλοι αγαπάμε τις κλασικές ρομαντικές ταινίες που ξεχειλίζουν από καβγάδες και παθιασμένο έρωτα. Το πάθος όμως που οδηγεί σε τσακωμούς και φωνές έχει πάντα τις ρίζες του σε πιο βαθιά προβλήματα, όπως η ανωριμότητα, η δυσκολία στην επικοινωνία και άλλα.

Όλα αυτά κάνουν μια σχέση μη-υγιή που στο τέλος θα κουράσει και τους δύο. Η αλήθεια είναι ότι η αγάπη πρέπει να είναι ευγενική και χαρούμενη, όχι έντονη και οργισμένη.

Τι να κάνετε: Αλλάξτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα μεταξύ σας προβλήματα. Σκεφτείτε ότι είστε οι δύο σας απέναντι στο πρόβλημα και όχι ανταγωνιστές σε αυτό.

Επικεντρωθείτε στα συναισθήματα του συντρόφου σας και όχι στις πράξεις του. Αρχίστε να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας για τα καλά στοιχεία του για να θυμάστε ότι η αγάπη έχει τις ρίζες τις στην καλοσύνη, τη συμπαράσταση και άλλα ευγενικά προσόντα.

6. Αφήνετε υπονοούμενα

Μήπως «κατά λάθος» ξεχάσατε τον υπολογιστή ανοιχτό σε εκείνα τα σκουλαρίκια που σας άρεσαν; Ή μήπως τυχαία αναφέρατε πόσα κομπλιμέντα τη μέρα σας έκανε ο πρώην σας;

Με το να πετάτε συνεχώς υπονοούμενα για πράγματα που θέλετε αντί να τα λέτε απευθείας στον σύντροφό σας μπορείτε να οδηγήσετε τη σχέση σας σε ένα τοξικό κλίμα. Αν δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε μαζί του τότε χρειάζεται να δουλέψετε πάνω στο κομμάτι αυτό.

Τι να κάνετε: Φροντίστε να είστε ξεκάθαρη σχετικά με τα συναισθήματά σας, τα θέλω σας και τις ανάγκες σας. Μην νομίζετε ότι ο σύντροφός σας θα καταλάβει τι χρειάζεστε μόνο από σκόρπιες λέξεις.

Ξεκαθαρίστε μέσα σας ότι ο σύντροφός σας δεν είναι υποχρεωμένος να καλύπτει όλες τις ανάγκες σας και μην τον κρίνετε όταν δεν μπορεί να το κάνει. Εκτιμήστε την υποστήριξη και τις προσπάθειές του και μην τον απορρίπτετε, όταν δεν καταλαβαίνει τι ζητάτε.

7. Πιστεύετε στις αδερφές ψυχές

Το πρόβλημα με τις αδερφές ψυχές είναι ότι μπορεί να περάσετε όλη σας τη ζωή υπολογίζοντας τι δεν είναι ο σύντροφός σας, ενώ θα έπρεπε να κοιτάτε όλα αυτά που είναι.

Μην αμφιβάλλετε για τη σχέση σας με το παραμικρό ελάττωμα του άλλου. Μπορεί να βρείτε κάποιον που έχει όλα όσα ζητάτε, αλλά μπορεί και όχι. Κι αυτό δεν είναι κακό.

Τι να κάνετε: Σκεφτείτε τη δέσμευση ως επιλογή και όχι ως πεπρωμένο. Αν θέλετε να καταλάβετε αν έχετε συμβιβαστεί ή αν υπεραναλύετε τα πράγματα ρωτήστε τον εαυτό σας, αν θέλετε να κάνετε παιδιά με τον σύντροφό σας ή αν νιώθετε όμορφα μαζί του ακόμα και τις δύσκολες ή τις βαρετές στιγμές.

Μην σκέφτεστε αν είναι ο τέλειος για εσάς. Δείτε τη σχέση σας ως μια επιλογή που κάνετε και οι δύο καθημερινά και μην κοιτάτε το παραμικρό ελάττωμα σαν μια πιθανότητα να υπάρχει εκεί έξω κάποιος καλύτερος για εσάς.

Σοφία Κροκιδά
healingeffect
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top