Στενό ρούχο η αξιοπρέπεια

0
πρέπει να στριμώξεις μέσα της τα «θέλω», τα «πρέπει» και τα «μπορώ»

«Η αληθινή αξιοπρέπεια είναι σαν το ποτάμι, όσο πιο βαθύ είναι, τόσο λιγότερο θόρυβο κάνει»
Μισέλ Ντε Μονταίν
Έλα να μιλήσουμε για αξιοπρέπεια, γι’ αυτή την λέξη που όλοι λατρεύουμε να χρησιμοποιούμε ως χαρακτηριστικό μας, λίγοι όμως έχουν τα κότσια να την «φορούν» με κάθε κόστος. Γιατί η αξιοπρέπεια δεν είναι ρούχο να βγαίνει σε μεγέθη και να διαλέγεις ποιο σου ταιριάζει. Η αξιοπρέπεια είναι κοστούμι με αυστηρές γραμμές και συγκεκριμένο μέγεθος. Εσύ πρέπει να ταιριάξεις μέσα της κι όχι αυτή πάνω σου. Εσύ πρέπει να στριμώξεις μέσα της τα «θέλω», τα «πρέπει» και τα «μπορώ» σου κι όχι αυτή να στριμωχτεί στα δικά σου καλούπια. Κι ας πονάει. Κι ας ξεβολεύει.

Σαν την αλήθεια κι η αξιοπρέπεια. Όλοι καυχιόμαστε πως την αντέχουμε, λίγοι μπορούμε να την σηκώσουμε. Λίγοι μπορούμε να σταθούμε μπροστά της και να μην κλείσουμε τα μάτια από φόβο. Λίγοι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να μην κλείσουμε τα μάτια από δειλία.

«Αξιοπρεπής είναι εκείνος που τον χαρακτηρίζει ο σεβασμός στους κανόνες που καθορίζουν τη σωστή συμπεριφορά, τόσο στους τύπους, όσο και στην ουσία» γράφει στο λεξικό. Μια τόσο γενική εξήγηση, που εύκολα παρεξηγείται ή και διαμορφώνεται κατά το δοκούν! Ίσως γιατί όλοι γνωρίζουμε το «σωστό», το «ηθικό», το «αξιοπρεπές», αλλά εύκολα κλείνουμε τα μάτια και σφυρίζουμε αδιάφορα αν είναι να μας ξεβολέψει, αν είναι να μας αποτρέψει απ’ το να κερδίσουμε ή αν είναι να μας οδηγήσει στο να χάσουμε κάτι (ή κάποιον).

Αξιοπρεπής είσαι όταν δεν «κλαίγεσαι» για να τραβήξεις την προσοχή. Όταν αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες, χωρίς να διατυμπανίζεις (υπερβάλλοντας συνήθως) τα βάσανά σου. Αξιοπρεπής είσαι όταν επιλέγεις να φύγεις από καταστάσεις που δεν σου αξίζουν κι ας πονάει κι ας ξεβολεύει. Όταν έχεις τα κότσια ν’ αντιμετωπίσεις τα λάθη σου και να υποστείς τις συνέπειές τους. Όταν σέβεσαι τον εαυτό σου αρκετά, για να μην χρησιμοποιείς υπόγειες μεθόδους για να κερδίσεις, αλλά επιλέγεις την δύσκολη, αλλά καθαρή διαδρομή προς τον στόχο σου. Αξιοπρεπής είσαι όταν μπορείς να διατηρήσεις την αυτοκυριαρχία σου και να μην γίνεις όμοιος μ’ εκείνον που αναξιοπρεπώς σου επιτίθεται. Όταν κάθε σου πράξη και λέξη, περνάει πρώτα απ’ το μυαλό σου. Όταν δεν γίνεσαι μικρός για να ταιριάξεις κι αόρατος για να μην δυσκολευτείς.

Μικρή, αλλά δύσκολη λέξη η αξιοπρέπεια. Γιατί η αξιοπρέπεια δεν είναι ρούχο να βγαίνει σε μεγέθη και να διαλέγεις ποιο σου ταιριάζει. Η αξιοπρέπεια είναι κοστούμι με αυστηρές γραμμές και συγκεκριμένο μέγεθος. Εσύ πρέπει να ταιριάξεις μέσα της κι όχι αυτή πάνω σου. Εσύ πρέπει να στριμώξεις μέσα της τα «θέλω», τα «πρέπει» και τα «μπορώ» σου κι όχι αυτή να στριμωχτεί στα δικά σου καλούπια. Κι ας πονάει. Κι ας ξεβολεύει…

Κική Γιοβανοπούλου
gynaikaeimai
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top