10 τρόποι να πεις αυτή τη λέξη, αυτή τη μόνη λέξη

0

Καλημέρα μωρό μου!

«Καλημέρα μωρό μου, έχει φαγητό στο ψυγείο, πάω δουλειά και θα τα πούμε το βράδυ, να προσέχεις! Σ ’αγαπώ.» Εσύ τι θα κρατούσες από αυτό το σημείωμα αν το έβρισκες ένα πρωί στο κομοδίνο σου; Με τι απ’ όλα αυτά, θα χαμογελούσες; Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εμάς, θα έσκαγαν ένα χαμόγελο με το που τελείωναν το σημείωμα. Το πρώτο, αφού διαβάζαμε το πολυπόθητο σ ‘αγαπώ, έτσι δεν είναι; Γιατί τι είναι το «καλημέρα μωρό μου» μπροστά σε ένα «Σ ‘αγαπώ;» πόσο ασήμαντο δείχνει το «έχει φαγητό στο ψυγείο» μπροστά στην ισχύ αυτού του αυτοκρατορικού «σ΄ αγαπάω». «Να προσέχεις» λέει, και να μην το έλεγε δε θα σε ένοιαζε.

Πάμε πάλι;

«Καλημέρα μωρό μου! Έχει φαγητό στο ψυγείο, πάω δουλεία και θα τα πούμε το βράδυ, να προσέχεις». Το σ’ αγαπώ δε γράφτηκε ποτέ. Έψαξες να το βρεις. Γύρισες το σημείωμα κι από την ανάποδη να δεις μπας και το έγραψε από πίσω. Άφαντο. Άφαντο το σ ‘αγαπώ. Και τώρα;

Κι όμως αυτό το σημείωμα και με τις δύο εκδοχές του –αλλά και με άλλες τόσες- κρύβει πολλά κι όχι μόνο ένα. Είτε αυτό γραφτεί όπως όλοι ξέρουμε, είτε δε γραφτεί καθόλου. Κι όμως. Σε αυτό το σημείωμα η κάθε λέξη κρύβει πίσω της κι ένα σ’αγαπώ.

Το σ’αγαπώ είναι μια χιλιοειπωμένη καραμέλα. Όλοι την έχουμε γευτεί. Μα κάποιοι άλλοι, λίγο πιο τολμηροί, δεν την ξεστομίζουν σχεδόν ποτέ. Έχουν τα κότσια όμως να πουν άλλες τόσες σημαντικές λέξεις ή εκφράσεις οι οποίες καταλήγουν να είναι πιο δυνατές κι απ’ όλα τα σ ‘αγαπώ που μπορεί να έχουν ειπωθεί.

«Σε γουστάρω.»

Ναι! Καλά διαβάσατε! Το «Σε γουστάρω» είναι μια άλλη εκδοχή του «Σ’ αγαπώ» ίσως και δυνατότερη! Βγάζει μια δύναμη από μόνη της αυτή η φράση. Σου δίνει μια επιβεβαίωση ότι ο άλλος όντως σε θέλει πάρα πολύ! Όχι απλά πολύ! Κι αν έρθει να σου πει απόψε ο άνθρωπος σου, «Σε γουστάρω μωρό μου!» φρόντισε να ακούσεις πόσο πολύ σε αγαπά. Γιατί αυτό κάνει. Άσε που δεν το λέει! Το είπε απλά αλλιώς!

«Σε νοιάζομαι.»

Χρειάζεται να σου πει και σ ’αγαπάω μετά από αυτό; Αυτό το «σε νοιάζομαι» δεν τα λέει όλα; Τι άλλο ζητάει κανείς; Να με ησυχάζεις και να με νοιάζεσαι είπαν κάποτε κι αυτά τα λόγια σιγοτραγουδάμε, γιατί αυτά επιθυμούμε. Αυτά τα σ’αγαπώ που ειπώθηκαν αλλιώς! αυτά τα σ’αγαπώ που κρύβονται πίσω από άλλες λέξεις με παρόμοια σημασία αλλά ίδιο πάντα συναίσθημα. Αν σας πουν λοιπόν πως σας νοιάζονται να ‘στε σίγουροι πως δε θα το έλεγαν αν δε σας αγαπούσαν πρώτα.

«Σε εκτιμώ»

Και κάπου εδώ, πίσω από αυτή τη λέξη, που χωράει μόνο μέσα σε 6 γράμματα χωράνε άλλα τόσα σ’ αγαπώ αφού αν σε εκτιμάει ο άνθρωπος που έχεις πλάι σου είναι σαν τα ανεκτίμητα σ’αγαπώ που μπορεί να σου γράφει σε πρόχειρα σημειώματα. Δε στο λέει ούτε αυτό συνέχεια. Δεν είναι στο καθημερινό σας λεξιλόγιο, μα αν ειπωθεί μια φορά, αυτή η μία θα είναι και αρκετή! Χωρίς πολλά-πολλά. Εξάλλου η ετυμολογία της λέξης που χωράει σε 4 μόνο γράμματα έχει πολύ πιο βαριά αξία. Σε τιμώ. Το ακούτε έτσι; Ακούτε την αξία του;

«Θέλω να γνωρίσεις τους γονείς μου.»

Και πάμε στα λίγο πιο σοβαρά και σπάνια ειπωμένα λόγια του συντρόφου μας. Ίσως κάπου εκεί στο βάθος του μυαλού μας να θέλουμε απεγνωσμένα να ακούσουμε αυτήν τη φράση απλά για να επιβεβαιωθούμε ότι το ταίρι μας, μας βλέπει σοβαρά. Αν φτάσει αυτή η μέρα που θα σου πει «θέλω να γνωρίσεις τους γονείς μου» μην κάνεις τη ρητορική ερώτηση «μ ’αγαπάει τόσο;» Σ ’αγαπάει και μόλις στο είπε κι όχι μόνο σου το είπε αλλά στο απέδειξε ταυτόχρονα. Με μια φράση μόνο. Με μια φράση που προμηνύει άλλα τόσα.

«Αυτά είναι τα κλειδιά του σπιτιού μου.»

Δε μένετε ακόμα μαζί, αλλά θα το ήθελες. Δε μένεις κάθε βράδυ στο διαμέρισμά του ούτε κι αυτός στο δικό σου σπίτι, αλλά μόλις σου έδωσε αντικλείδι. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Όσο καιρό κι αν είστε μαζί, αν σου ξεστομίσει αυτά τα λόγια, σημαίνει πως σ’ αγαπάει τόσο πολύ, που σου εμπιστεύεται τον προσωπικό του χώρο. Το χώρο που ήθελε αρχικά αποκλειστικά για πάρτη του. Σου δίνει το κλειδί που δεν ξεκλειδώνει απλά μια πόρτα αλλά πολλά περισσότερα! Και μια συμβουλή, μην κάνεις αλόγιστη χρήση, δε θέλουμε επιστροφές μετά από κάτι τέτοιες κινήσεις!

«Είσαι ο άνθρωπός μου.»

Πόσο σημαντική μπορεί να είναι αυτή η φράση; Αν το καλοσκεφτείς όλοι είμαστε το ίδιο. Όλοι είμαστε άνθρωποι. Μα για κάποιον εσύ είσαι ο άνθρωπός του. Ο δικός του. Ο αποκλειστικά μοναδικά δικός του άνθρωπος. Κι όχι δεν εννοεί ότι είσαι ιδιοκτησία του. Είσαι όμως το στήριγμά του, είσαι το πρώτο του τηλεφώνημα, η πρώτη του ανάσα ο άνθρωπος που θα σκεφτεί μόλις θελήσει να μοιραστεί κάτι με κάποιον άλλον.

«Θέλω να κάνουμε οικογένεια.»

Σπάνιο να το ακούσεις στις μέρες μας γι ‘ αυτό ίσως να είναι όλο και πιο ανεκτίμητη η αξία του. Τα σ’αγαπώ εδώ δε θα μοιράζονται απλά. Εδώ θα πολλαπλασιάζονται. Γιατί θα αγαπάει εσένα, και μετά το παιδί σας, και μετά ίσως ακόμη ένα κι όσα τελοσπάντων θέλετε εσείς. Και οτιδήποτε σημαίνει για εσάς τους δύο η οικογένεια.

«Μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε.»

Συνήθως, όταν περνάμε μια δυσκολία είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, το πρώτο άτομο που θα θελήσουμε να μιλήσουμε και να μοιραστούμε τον πόνο ή τις σκέψεις μας είναι η σχέση μας. Θα κλάψουμε, θα θυμώσουμε, ίσως να ξεσπάσουμε και πάνω του, μα θα έρθει τρυφερά θα μας πάρει αγκαλιά, θα μας σκουπίσει πολύ πιθανόν τα δάκρυα και θα μας πει να μην ανησυχούμε! Θα μας πει πως όλα θα περάσουν, θα μας σηκώσει το σκυμμένο κεφάλι και θα μας πει «μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε». Και σε ρωτάω, χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό για να σου αποδείξει πόσο σ ‘αγαπάει τη δεδομένη στιγμή;

«Δεν έχω ξανανιώσει έτσι.»

Όλοι ανεξαιρέτως αγαπήσαμε, έναν και δύο και τρεις ανθρώπους, μάλλον· απλά τον καθένα με διαφορετική ένταση. Προσωπικά, τον θυμάμαι να μου λέει «δεν έχω ξανανιώσει έτσι με άλλη» και ήταν λες και βγήκε στην πλατεία και φώναζε στον κόσμο πόσο πολύ με αγαπάει! Ταυτίζεται κανείς εκεί έξω; Βλέπετε δε χρειάστηκε να ακούσω κατά γράμμα το σ’αγαπώ του. Αυτό που είπε, τη στιγμή που το είπε ήταν υπέρ αρκετό! Η συγκεκριμένη φράση λοιπόν, μπορεί να χαρακτηρίζει διάφορες περιστάσεις. Είτε μετά από ένα καλό κρεβάτι, είτε μετά από μια απλή βόλτα, ακόμα και μετά από ένα φιλί –κι ας έχετε φιληθεί χίλιες φορές. Η σημασία είναι που δεν αλλάζει.

«Σε ευχαριστώ που μπήκες στη ζωή μου.»

Και σας άφησα για το τέλος, το αγαπημένο μου σ’αγαπώ. Την πιο όμορφη παραλλαγή αυτού του αισθήματος. Από μένα ίσως να μην ακούσεις εύκολα τη λέξη «σ’ αγαπώ» αυτή καθαυτή. Μα αν το νιώσω, θα σου πω «ευχαριστώ που μπήκες στη ζωή μου!» Γιατί για να στο πω, σημαίνει πως εννοώ κι όλα τα παραπάνω κι όλα τα παραπάνω υπονοούν το «σ’ αγαπώ» τους.

Το δικό μου «σ’αγαπώ» λοιπόν δε θα το ακούσεις ποτέ με τη συνηθισμένη του φορεσιά, ίσως κανενός εδώ που τα λέμε. Δε ξέρω καν αν το «σ’αγαπώ» σημαίνει «σ’ αγαπώ» και τι εμπεριέχει και ψέματα δεν κάνει να λέμε. Διαλέξτε και πάρτε λοιπόν, ξεγυμνώστε και ξαναντύστε τα «σ’αγαπώ» σας όπως εσείς γουστάρετε! Μέχρι τότε, «σας ευχαριστώ». Να, πάρτε κι άλλο ένα!

Τζένη Άστρα
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top