όμορφο και γιορτινό
Υλικά:
για το παντεσπάνι
olgascuisineγια το παντεσπάνι
- 1 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα γάλα
- 1/4 της κούπας λάδι(όχι ελαιόλαδο)
- 2/3 της κούπας ζάχαρη
- 2 αυγά χωρισμένα
- 2 βανίλιες
- 1 1/2 κ.γ μπέικιν
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- λίγο κονιάκ(προαιρετικά)
- για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 4 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
- 1/2 φλ. τσαγιού κορν φλάουρ
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- 2 κ.σ βούτυρο
- φλούδα ενός λεμονιού
- 5 αυγά
- 170γρ κουβερτούρα γάλακτος
- 120γρ κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ βούτυρο
- 1 κ.σ κονιάκ
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι,την ζάχαρη,το αλάτι και το μπέικιν
- Προσθέτουμε τους κρόκους,το γάλα,το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν ένα
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα,την ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις
- Χωρίζουμε το μείγμα στην μέση και το αδειάζουμε σε 2 ταψάκια 25 εκ,αφού πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς,για 15-20 λεπτά
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά,την ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψουν
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο ένα φλ. γάλα και το ρίχνουμε ανακατεύοντας στο μείγμα των αυγών
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με την φλούδα του λεμονιού
- Αφαιρούμε την φλούδα,προσθέτουμε λίγο λίγο στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει
- Αποσύρουμε απο την φωτιά,ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και κατα διαστήματα ανακατεύουμε
- Σε ένα αλλο μικρό σκεύος ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και το βούτυρο
- Αποσύρουμε απο την φωτιά ρίχνουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε λίγο κονιάκ και αφήνουμε το γλάσσο να κρυώσει καλά
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά.Μόλις το κατεβάσουμε απο την φωτιά προσθέτουμε λίγο κονιάκ
- Σε ένα δίσκο βάζουμε το ένα παντεσπάνι και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μισό σιρόπι σε όλη την επιφάνεια
- Πάνω απο το σιροπιασμένο παντεσπάνι απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Καπακώνουμε με το δεύτερο παντεσπάνι,το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και το σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι
- Τέλος καλύπτουμε προσεκτικά το πάνω παντεσπάνι με το γλάσσο σοκάλατας.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.