Για να εντυπωσιάσετε...
Υλικά
- 150 γρ. φάβα (προτιμότερο σαντορινιά)
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 1 δαφνόφυλλο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 - 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 120 γρ. σαλάμι Λευκάδος, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι (καγιέν)
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά αλάτι
- Ξεπλένουμε τη φάβα στο σουρωτήρι. Τη ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε 500 ml νερό και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη δάφνη, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, χωρίς να ανακατέψουμε (με το ανακάτεμα η φάβα βγάζει το άμυλό της και μπορεί να κολλήσει). Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο βραστό νερό.
- Στο τέλος, πετάμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και πολτοποιούμε τη φάβα στο μπλέντερ ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας το λάδι, το λεμόνι, τη μισή πάπρικα και το καγιέν. Αν η φάβα είναι υδαρής, δεν τη μαγειρεύουμε περισσότερο - όσο μένει η φάβα, πήζει.
- Την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος ή τη μοιράζουμε σε ατομικά ποτήρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το σαλάμι, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη πάπρικα και σοτάρουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, ίσα-ίσα να ζεσταθούν και να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Σκορπίζουμε το σαλάμι πάνω από τη φάβα και σερβίρουμε.
gastronomos
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.