Φάβα σαντορινιά με πάπρικα και σαλάμι Λευκάδος


Για να εντυπωσιάσετε...

Υλικά
  • 150 γρ. φάβα (προτιμότερο σαντορινιά)
  • 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 - 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 120 γρ. σαλάμι Λευκάδος, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι (καγιέν)
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά αλάτι
Διαδικασία
  • Ξεπλένουμε τη φάβα στο σουρωτήρι. Τη ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε 500 ml νερό και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε για περίπου 10 λεπτά. 
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη δάφνη, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, χωρίς να ανακατέψουμε (με το ανακάτεμα η φάβα βγάζει το άμυλό της και μπορεί να κολλήσει). Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο βραστό νερό. 
  • Στο τέλος, πετάμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και πολτοποιούμε τη φάβα στο μπλέντερ ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας το λάδι, το λεμόνι, τη μισή πάπρικα και το καγιέν. Αν η φάβα είναι υδαρής, δεν τη μαγειρεύουμε περισσότερο - όσο μένει η φάβα, πήζει.
  • Την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος ή τη μοιράζουμε σε ατομικά ποτήρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το σαλάμι, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη πάπρικα και σοτάρουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, ίσα-ίσα να ζεσταθούν και να σκορπίσουν το άρωμά τους. 
  • Σκορπίζουμε το σαλάμι πάνω από τη φάβα και σερβίρουμε.

gastronomos

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...