Πρασοκεφτέδες φούρνου με γιαούρτι


Από τις ωραιότερες παραλλαγές των αγαπημένων κεφτέδων.

Υλικά
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, πολύ ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα και μπούτι, μισό-μισό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη κριθαροκουλούρα (περίπου 2 κριθαροκουλούρες, τριμμένες στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη)
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί
Διαδικασία
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη ροδίσουν. 
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 
  • Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη βάζουμε τον κιμά, τον άνηθο, το ξίδι και τα αυγά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 1 - 2 λεπτά. 
  • Ρίχνουμε τα σοταρισμένα πράσα, μαζί με το λάδι του τηγανιού, και ζυμώνουμε ξανά για 2 λεπτά, μέχρι τα νόστιμα υγρά να απλωθούν σε όλο το μείγμα.
  • Τέλος, ρίχνουμε το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα, τις τριμμένες κριθαροκουλούρες, την πάπρικα (αν τη χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε για 2 - 3 λεπτά. 
  • Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 30 - 35 σχετικά μεγάλους κεφτέδες, βάρους περίπου 40 γρ. τον καθένα και τους βάζουμε στο ταψί. 
  • Τους ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα είναι ψημένοι μεν, αλλά αφράτοι και ζουμεροί. 
*Τους σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.

gastronomos

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...