Σαραγλάκια νηστίσιμα

0

Ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά με άρωμα ανατολής.

Σαραγλί, ένα υπέροχο γλυκό που προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής και το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά με άρωμα ανατολής που δύσκολα μπορείς να του αντισταθείς. Συνήθως το σαραγλί γίνεται με φρέσκο βούτυρο, εδώ όμως σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή της Χρ. Παραδείση για σαραγλάκια με λάδι στη νηστίσιμη εκδοχή του, που η γεύση του δεν υστερεί σε τίποτα από την εκδοχή με το βούτυρο. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής
  • 2 ½ φλ. τσαγιού τριμμένη καρυδόψιχα (περίπου 340 γρ. καρυδόψιχα)
  • 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά ή φύλλο Βυρητού που είναι πολύ λεπτό
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή ½ φλ. ελαιόλαδο+ ½ φλ. σπορέλαιο)
  • 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοθρυμματισμένα στο multi για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
  • 2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική [*]
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού νερό
  • ½ λεμονιού το χυμό + ένα μικρό κομμάτι φλούδας λεμονιού το κίτρινο μέρος μόνο
Εκτέλεση συνταγής
  • Θρυμματίζετε σε μικρά κομματάκια, τμηματικά, τη καρυδόψιχα στο μούλτι και τη μεταφέρετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη τριμμένη φρυγανιά, τη κανέλα και τη ζάχαρη και τα αναμιγνύετε ανακατεύοντας καλά.
  • Τοποθετείτε στο πάγκο εργασίας σας ένα φύλλο και το λαδώνετε ελαφρώς με ένα πινέλο. Στρώνετε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο και το αλείφετε και αυτό με λίγο λάδι. Πασπαλίζετε τη μισή επιφάνεια του φύλου (κατά μήκος της μακριάς πλευράς) με το μείγμα καρυδιών (υπολογίστε το 1/6 περίπου της ποσότητας λαμβάνοντας υπό όψη ότι θα φτιάξετε 6 ρολάκια) και το τυλίγετε σε ρολό ξεκινώντας από το μέρος με το πασπαλισμένο μείγμα.
  • Λαδώνετε ένα ορθογώνιο ταψί με διάμετρο βάσης 35×25 εκ. περίπου και βάζετε το ρολό σουρώνοντας το φύλλο ελαφρά να χωρέσει ακριβώς στο ταψί. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες 5 φορές ώστε να έχετε συνολικά 6 ρολά. Τα τοποθετείτε και αυτά στο ταψί με τρόπο ώστε να να υπάρχει ένα μικρό κενό ανάμεσα στο καθένα.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε μέχρι κάτω κάθε ρολό σε 6 κομμάτια. Περιχύνετε τα ρολά ισομερώς με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, φροντίζοντας να αλείψετε πολύ καλά όλη την επιφάνεια και τα ραντίζετε με 2-3 κ.σ. νερό.
  • Αφήνετε το γλυκό σας για 10 λ στην άκρη να “πιεί” καλά το λάδι και στη συνέχεια το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά και γίνουν τραγανά τα φύλλα. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 4 λ. Με μεγάλη κουτάλα περιχύνετε ομοιόμορφα, τα κρύα σαραγλάκια με το καυτό σιρόπι και τα πασπαλίζετε με το ψιλοθρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης. Τα αφήνετε να “ρουφήξουν” καλά το σιρόπι και μόλις κρυώσει καλά τα σερβίρετε.

[*] Προαιρετικά αντικαταστήστε το ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη με ½ φλ. μέλι. Η υπόλοιπη διαδικασία παρασκευής παραμένει ως έχει.

Σημείωση: Προαιρετικά αντί να πασπαλίσετε τα σαραγλάκια με φιστίκια Αιγίνης, αφού κόψετε το κάθε ρολό σε 6 κομμάτια (πριν τα ψήσετε), μπορείτε να βάλετε στο κέντρο κάθε κομματιού από ένα καρφάκι γαρίφαλο.

sintayes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top