Τυρόπιτα Σκοπέλου


Το παραδοσιακό «σαλιγκάρι” της Σκοπέλου!

Μια συνταγή για μια υπέροχη τυρόπιτα, με τη νοστιμιά του τραγανού χειροποίητου φύλλου, της φέτας και του τηγανιού!

Υλικά συνταγής

Για το φύλλο:
  • 500γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 αβγά
  • 5-6 κ.σ. κρασί λευκό
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι
  • νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση:
  • 400 γρ. τυρί φέτα ή κατσικίσιο λιωμένο με το πιρούνι
  • 100 γρ. ανθότυρο, ψικοθρυμματισμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • κόκκινη πιπεριά ψιλοκομένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε με το χέρι ή με το ειδικό εργαλείο «γάντζο» του μίξερ χειρός, μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Aνοίγουμε ένα λεπτό φύλλο με πλάστη. Το κόβουμε κατά μήκος ώστε να έχουμε κάθετες λωρίδες, σε τέτοιο πλάτος ώστε να μπορούν να τυλιχθούν ρολό.
  • Πασπαλίζουμε το κάθε φύλλο με λάδι και ρίχνουμε το μείγμα με τα τυριά ανακατεμένα με το αυγό.
  • Τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού και τηγανίζουμε την πίτα σε ζεστό λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 10 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί και ροδοκοκκινίσει το φύλλο και από τις δύο πλευρές.

sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...