Κανένας δε χάνεται όταν το λέει η καρδιά του και δεν παραιτείται

0

Γι’ αυτό καλείσαι να γίνεις εσύ ο κυρίαρχος της ζωής σου.

Άλλη μια ανακοίνωση στα χαρτιά, πρόγραμμα Πανελληνίων Εξετάσεων 2017. Έμεινε λίγος καιρός ακόμη για να αποδείξεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις, πόσες δυνάμεις συγκέντρωσες όλο αυτό τον καιρό της προετοιμασίας. Όνειρα μαζεμένα σε μια άκρη της μνήμης περιμένουν μια αλήθεια φως να υλοποιηθούν.

Ένας αγώνας δρόμου αυτή η χρονιά. Διάβασμα, πίεση, αγωνία, στεναχώρια για να κριθούν όλα σε λίγες μέρες, σε διάστημα λίγων ωρών. Όσο άδικο και να ακούγεται, συνειδητοποίησέ το πριν να είναι αργά. Ξέχνα ό,τι σε φθείρει και σου κάνει κακό, ό,τι βανδαλίζει την ψυχολογία σου και συνέχισε.

Δεν πρέπει να ξεχνάς το κομμάτι της ψυχολογίας, αποτελεί το μισό κομμάτι όσον αφορά το αποτέλεσμα. Στο άλλο μισό κυριαρχεί η προετοιμασία. Αν η ψυχολογία σου βρίσκεται στα τάρταρα, ποτέ δε θα καταφέρεις να γράψεις καλά όσο κι αν το επιθυμείς. Να σκέφτεσαι, λοιπόν, ότι τις κρίσιμες εκείνες ημέρες πρέπει να πας με περίσσια αυτοπεποίθηση, μόνο έτσι θα μπορέσεις να κατακτήσεις την προσωπική σου Ιθάκη.

Άλλο μεγάλο κεφάλαιο κι αυτό, η Ιθάκη σου. Όλα τα μαθητικά σου χρόνια έμαθες πως δουλειά σου είναι να διαβάζεις και να εξαντλείς κάθε περιθώριο. Το στερεότυπο περί καλού μαθητή και της μετέπειτα πορείας του, ακόμη καλά κρατεί. Από την άλλη δεν έκατσε κανένας να σου πει πού έχεις κλίση, τι σ’ αρέσει να κάνεις για να μπορέσεις να αποφασίσεις με τι θα ασχοληθείς. Η στείρα αποστήθιση και η άνευ λόγου περιττή γνώση για το άτομό σου, σίγουρα δε βοηθάνε την κατάσταση. Δεν είναι όμως δικό σου φταίξιμο, μάλλον το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας είναι εδώ και χρόνια σαθρό. Όσο κι αν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί φωνάζουν καιρό τώρα για αλλαγή, όλα πάνε στο βρόντο τελικά.

Γι’ αυτό καλείσαι να γίνεις εσύ ο κυρίαρχος της ζωής σου, να χαράξεις το δικό σου δρόμο ανεξάρτητα από τι πιστεύουν οι εκπαιδευτικοί σου, οι οικογένειά σου, οι φίλοι. Πρέπει να κάτσεις κάτω και να πεις: τι μ’ αρέσει εν τέλει να φτιάχνω; Με τι θα είμαι ευχαριστημένος αν ασχοληθώ; Πού θα είμαι περισσότερο αποδοτικός; Μόνο εσύ ο ίδιος μπορείς να δώσεις τις πιο καίριες απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις για να μπορέσεις με ασφαλή τρόπο να οδηγηθείς σε μια όσο το δυνατόν πιο σωστή απόφαση.

Κι αν δεν τα καταφέρεις; Σίγουρα θα σκέφτεσαι κάποιες φορές όταν κάτι σε δυσκολεύει παραπάνω ή όταν δε γράψεις όπως θα ήθελες σε ένα διαγώνισμα. Πρέπει να ξέρεις πως αν δεν τα πας καλά σε όλη αυτή την προσπάθεια, δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου, αρκεί εσύ μέσα σου να είσαι καλυμμένος. Αν ξέρεις ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, δε θα έχεις τύψεις αργότερα.

Κανένας δε χάνεται όταν το λέει η καρδιά του και δεν παραιτείται. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάποια στιγμή θα φτάσει σε εκείνη την Ιθάκη του ποιητή. Και το μόνο που θα θυμάται μετά από χρόνια για όλη αυτή τη δοκιμασία, θα είναι το όμορφο ταξίδι. Θα αναπολεί τα χρόνια εκείνα της πίεσης μα συνάμα και της ξεγνοιασιάς.
Γιατί τα χρόνια των θρανίων δεν γυρνάνε ποτέ πίσω ξανά.


Της Παρασκευής Χατζή
anapnoes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top