Κρεμμυδόπιτα Μυτιλήνης


Συνταγή που έρχεται κατευθείαν απ τη Μυτιλήνη.

Θα φτιάξουμε μια καταπληκτική κρεμμυδόπιτα, με μια συνταγή που μου την έδωσε η γιαγιά μου, που μπορεί να συνοδεύσει και μπουφέ αλλά και ένα κανονικό γεύμα. Σπιτικό φύλλο, μπόλικα αυγά, τυρί και πλούσιο άνηθο συνθέτουν μια εξαίρετη νησιώτικη πίτα.

Υλικά συνταγής:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κουταλιές άνιθο ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο όσο χρειαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε.
  • Τα σωτάρουμε για λίγο σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν.
  • Τότε, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε τα κρύα κρεμμύδια, τη φέτα, το ανθότυρο, τον άνιθο και λίγο αλατοπίπερο.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Η γέμισή μας είναι έτοιμη.
  • Παίρνουμε ένα ταψί, και το λαδώνουμε.
  • Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα-ένα καθώς τα βάζουμε στο ταψί μας...
  • Απλώνουμε τη μισή γέμιση, στρώνουμε δύο φύλλα από πάνω και διπλώνουμε τις άκρες τους πάνω στη πίτα.
  • Απλώνουμε στο ταψί την υπόλοιπη γέμιση, και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.
  • Προσοχή, καθώς βάζουμε φύλλα, πρέπει να τα λαδώνουμε ένα-ένα!
  • Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι, χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
  • Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή και παραπάνω μέχρι να πάρει η πίτα μας χρώμα!
Η κρεμμυδόπιτα μας είναι έτοιμη!


Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...