Όλα για τα φλαμπέ


Το άναμμα του φαγητού

Προκλητικά και θεαματικά τα φλαμπέ, αλλά προκαλούν συνήθως άγχος και μια μικρή αμηχανία στην οικοδέσποινα.

Τα φλεγόμενα φαγητά εν μέσω χειμώνος αποτελούν σίγουρα την πιο όμορφη στιγμή της βραδιάς, έχουν όμως τα μικρά μυστικά τους.

Το άναμμα του φαγητού, εκτός από θέαμα, προσφέρει στο έδεσμα τη γεύση και τη μυρωδιά ενός δυνατού αλκοολόχου.

Γι αυτό το οινοπνευματώδες που θα επιλέξετε πρέπει να υπογραμμίζει διακριτικά τις άλλες γεύσεις χωρίς να τις πνίγει.

Επιλέξτε λοιπόν ποτά άριστης ποιότητας (κονιάκ, ουίσκι, γκραν μαρνιέ, βότκα) με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα 38 βαθμούς και πάνω.

Τα πιο γνωστά εδέσματα που ανάβουν είναι οι κρέπες (κρεπ σιζέτ με πορτοκάλι και γκραν μαρνιέ ή κουαντρώ).

Τα φρούτα (ανανάς, ροδάκινο, μπανάνα με κάποιο δυνατό λικέρ), ο ιρλανδέζικος καφές (Irish coffee με ιρλανδέζικο ουίσκι και κρέμα γάλακτος) και τα μοσχαρίσια φιλέτα (με κονιάκ ή μπράντι).

Επί το έργον:

Ρίχνετε το ποτό σε μια κουτάλα μεταλλική που την έχετε ζεστάνει προηγουμένως και το ανάβετε εκεί μέσα.

Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηγάνι όπου θα βάλετε το φαγητό ή το γλυκό και το αλκοολούχο. Κατόπιν γέρνετε το τηγάνι ελαφρά και ανάβετε.

Μη σβήνετε εσείς τη φλόγα, αλλά αφήστε την να σβήσει μόνη της για να καεί όλη η ποσότητα του οινοπνευματώδους.

Πάντως έχετε καλού κακού ένα σκέπασμα για να καλύψετε την φωτιά, αν κάτι δεν πάει καλά.


Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...