Μονεμβασιά :Το «Γιβραλτάρ της Ανατολής»


Στη Μονεμβασιά γεννήθηκε ο Γιάννης Ρίτσος. Το πατρωνύμιο της είναι «Γιβραλτάρ της Ανατολής». Ο λόγος; Θυμίζει τον βράχο του Γιβραλτάρ σε μικρογραφία.

Πολλοι ήταν οι κατακτητές της, όμως στο τέλος παρέμεινε Ελληνική, όπως και οι ρίζες της!.

Ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης, από την οποία λέγεται ότι πήρε και το όνομά της. Δηλαδή από τα συνθετικά «Μόνη» και «Έμβασις», που δηλώνουν ότι η είναι προσπελάσιμη μόνο από μια είσοδο (τη στενή λωρίδα γης που συνδέει το βράχο με την ανατολική ακτή της Λακωνίας).


Στο βράχο μπορεί να δει κανείς δύο κόσμους. Την «Άνω» και την «Κάτω Πόλη». Η «Άνω Πόλη» είναι χτισμένη στην πάνω πλευρά του βράχου, σαν ένα απόρθητο οχυρό, με αρκετά χαλάσματα αλλά και ελάχιστα κτίσματα να διασώζονται ως σήμερα. Η «Κάτω Πόλη» είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Διαθέτει πολλά αναπαλαιωμένα κτίρια και μαγαζιά με νόστιμο φαγητό και άφθονο ποτό για τους επισκέπτες.

Στα Βόρεια του Βράχου βρίσκεται η παλιά Μονεμβασιά καθώς και το μοναδικό φιόρδ, στην Ελλάδα, αυτό του Γέρακα . Στα Νότια βρίσκεται ο Κάβο Μαλιάς , τα Κύθηρα και η Ελαφόνησος. Στα Δυτικά, μπορεί κανείς να δει τον Πάρνωνα.


Η Μονεμβασιά, είναι ξεχωριστή. Έχει στενά σοκάκια, περιτριγυρισμένα από καλοδιατηρημένα κτίσματα Ενετικής αρχιτεκτονικής που φιλοξενούν μαγαζάκια με τουριστικά είδη, είδη λαϊκής τέχνης, ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες είναι άφθονα στην περιοχή, και μας είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιο. Είναι όλα τους φτιαγμένα με τέτοια αρχιτεκτονική που νομίζεις πως από μέσα τους θα ξεπροβάλλουν ιππότες που σε κάποιο ταξίδι τους, σταμάτησαν να ξαποστάσουν.

Υπέροχα αναπαλαιωμένα κτίσματα, από δωμάτια, σουίτες και διαμερίσματα, πού ενώνουν την ιστορία με το ζωντανό παρόν.

Για νόστιμο φαγητό , μπορείτε να πάτε στο λιμανάκι. Βρίσκεται στην Γέφυρα, όπου αριστερά πριν από την γέφυρα δίπλα στον χώρο στάθμευσης, θα βρείτε πληθώρα επιλογών για ψαροφάγους και κρεατοφάγους.

Μπορείτε να την επισκεφθείτε όλες τις εποχές του χρόνου, μιας και πάντα θα έχει έστω και λίγο κόσμο να βολτάρει στα μεσαιωνικά τύπου στενάκια της.


Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...