Γεμιστά καλαμάρια


Σας προτείνουμε γεμιστά καλαμάρια, ένα ελαφρύ και καλοκαιρινό πιάτο

Υλικά
  • 4 καλαμαράκια από 400-500 γρ. το καθένα (τα καλαμαράκια είναι προτιμότερο να είναι φρέσκα)
  • 1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι του νερού κρασί
  • 1 ποτήρι του νερού ρύζι κίτρινο, για πιλάφι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτές
  • λίγος μαϊντανός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια τραβώντας το κεφάλι προς τα πάνω για να μην σκίσουμε καθόλου το κορμί.
  • Τα πλένουμε πολύ καλά.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και λίγα μουστάκια από τα καλαμαράκια.
  • Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και μετά από λίγο τα ψιλοκομμένα μουστάκια.
  • Σβήνουμε με το κρασί, όπου έχουμε διαλύσει την ντομάτα πελτέ.
  • Προσθέτουμε το μαϊντανό.
  • Αφού λιγοστέψει η σάλτσα, προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό.
  • Μόλις πάρει βράση αυτό το νερό, ρίχνουμε το ρύζι και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Περιμένουμε λίγο να φουσκώσει το ρύζι.
  • Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμαράκια σαν να γεμίζουμε ντομάτες γεμιστές.
  • Ράβουμε με βελόνι και χοντρή κλωστή την πάνω μεριά από τα καλαμαράκια για να μην φύγει η γέμιση.
  • Θα περισσέψει λίγη γέμιση και θα περισσέψουν και λίγα μουστάκια από τα καλαμάρια.
  • Στρώνουμε τα καλαμάρια σε ταψί και βάζουμε στο ταψί την υπόλοιπη γέμιση, τα υπόλοιπα μουστάκια και περίπου 1 1/2 ποτήρι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 1 ώρα και 10 λεπτά.


Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...