Σάμαλι νηστίσιμο καλοσιροπιασμένο & ζουμερό!


Το σαρακοστιανό γλυκάκι...

Για το σάμαλι:
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 ½ κούπα χυμός πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
  • 5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
Για το σιρόπι:
  • 4 κούπες ζάχαρη
  • 3 1/2 κούπες νερό
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • ¼ κούπας κονιάκ
Εκτέλεση
  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν πάουντερ.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού.
  • Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύουμε καλά ~ το μίγμα θα γίνει αραιός χυλός.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
  • Αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
  • Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο, χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
    Το αφήνουμε λίγο να απορροφήσει όλο το σιρόπι και το τσακίζουμε ζεστό, χλιαρό ή κρύο!

    bettyscuisine

    Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...