Τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2014


συναρπαστικές επιστημονικές ανακαλύψεις και επιτεύγματα.

Από προσεδάφιση σε κομήτη μέχρι την αυτοψία του Φαραώ Τουταγχαμών, το 2014 έχει να παρουσιάσει κάποιες πολύ συναρπαστικές επιστημονικές ανακαλύψεις και επιτεύγματα.
Ακολουθεί μια ματιά στα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς.

Eπιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποτε ζωή στον Άρη. Η NASA ανακοίνωσε στις 16 Δεκεμβρίου ότι το Curiosity εντόπισε «εξάρσεις» μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα. Σημειώνεται πως το αέριο συνδέεται με τη ζωή στη Γη.

Το νέο διαστημόπλοιο Orion της NASA πραγματοποίησε προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό στις 5 Δεκεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί ένα σημαντικό ταξίδι περίπου 3.600 μίλια πέρα από τη Γη. Η επιτυχής δοκιμή της κάψουλας άνοιξε μία νέα εποχή εξερεύνησης του Διαστήματος και σηματοδότησε το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη.

Ενώ έψαχναν ανάμεσα σε ένα σύνολο απολιθωμάτων που είχαν συλλεγεί στην Ινδονησία στα τέλη του 1800, ερευνητές έπεσαν πάνω σε ένα σχέδιο που είχε χαραχθεί πάνω στην επιφάνεια ενός μαλακίου, που θεωρείται ότι ανάγεται 430.000 με 540.000 χρόνια – καθιστώντας το πιθανώς το αρχαιότερο γνωστό δείγμα τέχνης. Η ανακάλυψη περιγράφηκε σε ένα paper που δημοσιεύθηκε στο journal Nature.

Χαμένα για πέντε αιώνες, τα λείψανα του Βρετανού βασιλιά Ριχάρδου του Τρίτου βρέθηκαν στο Λέστερ. Επιστήμονες ανέφεραν στις 2 Δεκεμβρίου ότι εκτενής ανάλυση των λειψάνων απέδωσε «συντριπτικά στοιχεία» ότι ο σκελετός ήταν όντως αυτός του μεσαιωνικού βασιλιά.

Νέες έρευνες έδειξαν ότι ο ιός του AIDS γίνεται λιγότερο μεταδοτικός, υποδεικνύοντας ότι η παγκόσμια πανδημία του AIDS ενδεχομένως να υποχωρεί. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε μελέτη που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου.

Προσεδαφιστήκαμε σε κομήτη! Στις 12 Νοεμβρίου, το διαστημικό σκάφος Rosetta της ESA άφησε με επιτυχία το ρομποτικό όχημα Philae στον κομήτη 67Ρ/ Churyumov-Gerasimenko. Ήταν η πρώτη προσεδάφιση του είδους που έγινε ποτέ.

Επιστήμονες πέτυχαν επικοινωνία εγκεφάλου με εγκέφαλο μεταξύ ανθρώπων. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου, ερευνητές έδειξαν ότι ήταν δυνατή η μετάδοση από τον εγκέφαλο ενός ατόμου μέσω του Ίντερνετ και χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των κινήσεων του χεριού ενός άλλου ατόμου- όλα μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου.

Μετά από δεκαετίες αναζήτησης, επιστήμονες ανακοίνωσαν στις 30 Οκτωβρίου ότι είχαν ανακαλύψει κομμάτι αλουμινίου που θεωρείται ότι προήλθε από το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ στο Νικουμαρόρο, ένα ακατοίκητο νησί στον Ειρηνικό περίπου 2.000 μίλια νοτιοδυτικά της Χαβάης. Η 'Ερχαρτ και το αεροπλάνο της εξαφανίστηκαν το 1937.

Μια εικονική αυτοψία του φαραώ Τουταγχαμών – στην ουσία ήταν μια λεπτομερής ανάλυση μιας εικόνας σε φυσικό μέγεθος του φαραώ, η οποία δημιουργήθηκε από άνω των 2.000 σαρώσεων του μουμιοποιημένου λειψάνου – αποκάλυψε ότι είχε δόντια που προεξείχαν, ραβοϊπποποδία και μάλλον κοριτσίστικη σιλουέτα. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «Tutankhamun: The Truth Uncovered» στις 26 Οκτωβρίου.

Ένα από τα πιο γιγαντιαία πλάσματα που περπάτησαν στη Γη. Επιστήμονες ανακάλυψαν το Dreadnoughtus schrani, έναν δεινόσαυρο τόσο τρομερό, που πήρε το όνομα της διάσημης κλάσης θωρηκτού του 20ού αιώνα. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε σε paper που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, αστρονόμοι παρουσίασαν έναν νέο χάρτη του σύμπαντος, που απεικόνιζε τον Γαλαξία μας μέσα σε ένα κολοσσιαίο σύμπλεγμα γαλαξιών, υπό την ονομασία «Λανιάκια» (σημαίνει, «απέραντος ουρανός» στη χαβανέζικη γλώσσα. Το υπερ-σύμπλεγμα αυτό έχει διάμετρο 520 εκατ. ετών φωτός.

Σε μια ανακάλυψη που χαιρετίστηκε ως επιστημονική πρωτιά, ερευνητές στη Σκωτία δημιούργησαν ένα πλήρως λειτουργικό όργανο- ένας λειτουργικός θύμος αδένας (στην εικόνα φαίνονται κύτταρα του συκωτιού με ροζ χρώμα, και τα κύτταρα του θύμου σε βαθύ μπλε) από το μηδέν, μέσα στο σώμα ενός ζωντανού ζώου. Το επίτευγμα ανακοινώθηκε στις 24 Αυγούστου.

huffingtonpost

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...