Πού βρίσκονται οι εντυπωσιακότερες γέφυρες στον κόσμο

0
Ποια θα ήθελες να επισκεφτείς;

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική για να γεφυρώσει τα κενά μεταξύ των φυσικών εμποδίων (υδάτινων ή χερσαίων), με σκοπό να παρέχει ένα εύκολο πέρασμα μεταξύ δύο περιοχών.

Οι περισσότερες από αυτές τις γέφυρες θεωρούνται επίσης ορόσημα και αποτελούν ζωτικό μέρος των υποδομών περιοχών σε όλο τον κόσμο. Μερικές έχουν γίνει ακόμη και ορόσημα της πόλης λόγω της δημοφιλίας τους και του μηχανικού τους θαύματος.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τις πιο διάσημες γέφυρες στον κόσμο.

Great Belt, Δανία
Η γέφυρα Great Belt είναι στην πραγματικότητα δύο γέφυρες - ένα ανατολικό και ένα δυτικό τμήμα, που χωρίζεται από το μικρό νησί Sprogø. Η East Bridge, μια κρεμαστή γέφυρα μήκους 1.624 μέτρων (5.328 πόδια) διασχίζει το βαθύτερο τμήμα του Storebælt μεταξύ του νησιού της Ζηλανδίας και του Sprogø. Έχει το τρίτο μεγαλύτερο κύριο άνοιγμα στον κόσμο. Η West Bridge είναι ένας συνδυασμός σιδηροδρομικής και οδικής γέφυρα μήκους 6.611 μέτρων (21.689 πόδια) μεταξύ Sprogø και Funen.

Chapel Bridge, Ελβετία
Το Chapel Bridge είναι μια γέφυρα μήκους 204 μέτρων (670 πόδια) που διασχίζει τον ποταμό Reuss στην πόλη της Λουκέρνης στην Ελβετία. Είναι η παλαιότερη ξύλινη σκεπαστή γέφυρα στην Ευρώπη και ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Ελβετίας. Η σκεπαστή γέφυρα, που κατασκευάστηκε το 1333, σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην προστασία της πόλης της Λουκέρνης από επιθέσεις. Μέσα στη γέφυρα υπάρχει μια σειρά από πίνακες του 17ου αιώνα, που απεικονίζουν γεγονότα από την ιστορία της Λουκέρνης. Μεγάλο μέρος της γέφυρας, και η πλειονότητα αυτών των πινάκων, καταστράφηκαν σε πυρκαγιά το 1993, αν και η γέφυρα ξαναχτίστηκε γρήγορα.

Chengyang, Κίνα
Η γέφυρα Chengyang (γνωστή και ως Wind and Rain Bridge) χτίστηκε το 1916 και είναι η πιο διάσημη από τις γέφυρες ανέμου και βροχής στην περιοχή μειονότητας Dong στην Κίνα. Η γέφυρα εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Linxi και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά. Είναι κατασκευασμένη από ξύλο και πέτρα χωρίς καρφιά ή πριτσίνια και είναι η μεγαλύτερη από όλες τις γέφυρες ανέμου και βροχής. Έχει μήκος 64,4 μέτρα, πλάτος 3,4 μέτρα και ύψος 10,6 μέτρα.

Stari Most, Βοσνία - Ερζεγοβίνη
H Stari Most («Η Παλιά Γέφυρα») είναι μια διάσημη γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Νερέτβα στην πόλη Μόσταρ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1566 και άντεξε για 427 χρόνια, έως ότου η γέφυρα καταστράφηκε το 1993 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Στη συνέχεια, ξεκίνησε ένα έργο για την ανοικοδόμησή της και η νέα γέφυρα εγκαινιάστηκε το 2004. Είναι παράδοση για τους νέους της πόλης να πηδούν από τη γέφυρα στη Νερέτβα. Καθώς το ποτάμι είναι πολύ κρύο, αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο σπορ και μόνο οι πιο εξειδικευμένοι και καλύτερα εκπαιδευμένοι δύτες θα το επιχειρήσουν.

Si-o-se Pol, Ιράν
Το Si-o-se Pol (Η Γέφυρα των 33 Αψίδων) είναι μια διάσημη γέφυρα στην ιρανική πόλη Ισφαχάν. Κατατάσσεται σε υψηλό βαθμό ως ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα σχεδιασμού γέφυρας των Σαφαβιδών. Η γέφυρα που ανατέθηκε το 1602 από τον Σάχη Αμπάς Α', είναι χτισμένη από τούβλα και πέτρες. Έχει μήκος 295 μέτρα και πλάτος 13,75 μέτρα. Λέγεται ότι η γέφυρα είχε αρχικά 40 τόξα, ωστόσο ο αριθμός αυτός σταδιακά μειώθηκε σε 33.

Ponte Vecchio, Ιταλία
Η Ponte Vecchio (κυριολεκτικά «παλιά γέφυρα») είναι μια μεσαιωνική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Άρνο στη Φλωρεντία. η μοναδική γέφυρα της Φλωρεντίας που επέζησε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η γέφυρα είναι διάσημη για το ότι έχει ακόμα χτισμένα καταστήματα κατά μήκος της, όπως συνηθιζόταν στην εποχή των Μεδίκων. Οι κρεοπώλες κατέλαβαν αρχικά τα καταστήματα. οι σημερινοί ένοικοι είναι κοσμηματοπώλες, έμποροι έργων τέχνης και πωλητές αναμνηστικών. Λέγεται ότι η οικονομική έννοια της χρεοκοπίας ξεκίνησε εδώ: όταν ένας έμπορος δεν μπορούσε να πληρώσει τα χρέη του, το τραπέζι στο οποίο πούλησε τα εμπορεύματά του (το «banco») έσπασε κυριολεκτικά («rotto») από στρατιώτες, και αυτή η πρακτική ονομάζεται έκτοτε «bancorotto» (σπασμένο τραπέζι).

Δάφνη Τσαρτσαρού
e-daily
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top