Τα πλεονεκτήματα της ορειβασίας για το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα

0
μπορεί να ωφελήσει και το νου και το σώμα ταυτόχρονα.

Η ορειβασία είναι μία μορφή σωματικής άσκησης που μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο με πολλούς τρόπους. Το να κάνουμε συχνά κάποιας μορφής άσκηση κάνει καλό σε ολόκληρο το σώμα. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζουμε την σωματική μας άσκηση με την επαφή μας με τη φύση. Η ορειβασία σαν άσκηση μπορεί να ωφελήσει και το νου και το σώμα ταυτόχρονα και παρακάτω θα δούμε πώς.

Είδη ορειβασίας που υπάρχουν

Αρχικά θα πρέπει να μιλήσουμε για τα είδη ορειβασίας που υπάρχουν. Υπάρχει η ορεινή πεζοπορία, το ορειβατικό σκι, ο αλπινισμός και η αναρρίχηση σε βράχια. Το τι από τα παραπάνω θα επιλέξει να κάνει κάποιος είναι καθαρά προσωπικό του θέμα κι έχει να κάνει τόσο με το γούστο του όσο και με τη φυσική του κατάσταση.

Για να ασχοληθεί κάποιος με την ορειβασία δεν είναι απαραίτητο να είναι ιδιαίτερα γυμνασμένος. Καθώς θα ασχολείται με αυτό το σπορ σιγά σιγά η φυσική του κατάσταση θα γίνεται ολοένα και καλύτερη.

Επιπλέον δεν υπάρχει ηλικιακό όριο προκειμένου να ασχοληθεί κάποιος με την ορειβασία. Από παιδιά μέχρι μεσήλικες ή ακόμα και ηλικιωμένοι μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το σπορ.

Φυσικά για να ασχοληθεί κάποιος με την ορειβασία θα πρέπει να διαθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει ειδικά ρούχα και εσώρουχα. Τα ρούχα αυτά έχουν θερμομόνωση και προστατεύουν από το ψύχος.

Επίσης χρειάζονται ειδικές μπότες, γάντια, γκέτες και γυαλιά ηλίου για να προστατεύει ο ορειβάτης τα μάτια του από την αντανάκλαση του ηλίου. Και τέλος χρειάζεται το σακίδιο για να κουβαλάει τα πράγματα που του είναι απαραίτητα.

Σωματικά οφέλη

Η ορειβασία μπορεί να κάνει πιο δυνατό το καρδιοναπνευστικό μας σύστημα. Επιπλέον δυναμώνει τα πόδια μας αλλά και ολόκληρο το σώμα μας. Μέσω της ορειβασίας αποκτούμε περισσότερη αντοχή και μία καλύτερη φυσική κατάσταση.

Με την ορειβασία μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα μας και παράλληλα να μειώσουμε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης. Επίσης μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος και να χάσουμε θερμίδες.

Επιπλέον είναι αρκετά σπάνιο κάποιος που κάνει ορειβασία να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του σακχαρώδη διαβήτη. Αυτός ο τύπος άσκησης μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση του αίματος και τη λειτουργία των πνευμόνων μας.

Πνευματικά οφέλη

Ακόμα και μόνο το γεγονός ότι αθλούμαστε μέσα στη φύση και το καθαρό οξυγόνο μπορεί από μόνο του να βελτιώσει την ψυχολογία μας.

Επιπλέον κάνοντας ορειβασία αυξάνουμε τη φαντασία μας αλλά και την δημιουργικότητά μας. Με την ορειβασία διώχνουμε το στρες και το άγχος από τον οργανισμό μας.

Με την ορειβασία μπορούμε να αποβάλλουμε την κατάθλιψη από τον οργανισμό μας. Επίσης μαθαίνουμε να συμμετέχουμε σε ομάδα και να βάζουμε νέους στόχους.

Η ορειβασία μπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη μας στα ύψη. Επιπλέον μέσω της ορειβασίας ο οργανισμός μας παράγει ενδορφίνες και αυτό μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Τι θα πρέπει να ξέρει ένας μελλοντικός ορειβάτης

Εκείνος που θα αποφασίσει να κάνει ορειβασία μπορεί να το κάνει μόνος του ή μαζί με έναν έμπειρο εκπαιδευτή που θα τον καθοδηγεί. Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να το κάνει μόνος του θα πρέπει να ξέρει τις δυνάμεις του και τα όριά του και να μην τα εξαντλεί.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχει πάρει από πριν τις πληροφορίες για το βουνό που θα κάνει ορειβασία, τη διαδρομή κτλ. Θα πρέπει κάποιος να πηγαίνει ξεκούραστος για ορειβασία έτσι ώστε να έχει ένα καλό απόθεμα δυνάμεων.

Θα πρέπει να μην ξεχνάμε να λέμε στους δικούς μας ανθρώπους ότι θα πάμε για ορειβασία έτσι ώστε να ξέρουν πού να μας βρουν. Επίσης θα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας την κατάλληλη παρέα.

Σε περίπτωση που νιώθουμε αδύναμοι ή υπερβολικά κουρασμένοι θα πρέπει να μην συνεχίζουμε. Τέλος θα πρέπει να μην ξεχνάμε να αφήνουμε τη φύση και το περιβάλλον ακριβώς όπως τα βρήκαμε. Έτσι φεύγοντας από το βουνό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια μας.

Σίγουρα η ορειβασία είναι ένα είδος άσκησης που μπορεί να προσφέρει πολλά στον άνθρωπο. Επίσης είναι ένα σπορ που μπορεί να γεμίσει τις μπαταρίες μας αλλά και να μας προσφέρει ταυτόχρονα ευχάριστες στιγμές και αναμνήσεις.

Μαρία Μαχαλιώτη
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top