Οι 10 πιο γοητευτικοί άντρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

0
σίγουρα θα έχετε σταματήσει πάνω σε ζάπινγκ για να κοιτάξετε αυτούς τους άντρες.

Άντρες του ελληνικού κινηματογράφου που σκόρπισαν καρδιοχτύπια και ρίγη συγκίνησης στον πληθυσμό κατά τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Άνθρωποι που ακόμα και σήμερα, δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε, τόσο για τη γοητεία όσο για την αύρα που αποπνέουν, ακόμα και μέσα από χιλιοπαιγμένες ταινίες. Ζεν πρεμιέ με στάμπα παντοτινή. Εσκεμμένα στην παρακάτω λίστα δε θα αναφέρω ημερομηνίες γέννησης και θανάτου, αφού οι άνθρωποι αυτοί είναι διαχρονικά νέοι, ωραίοι και ταλαντούχοι στις καρδιές μας.

1. Δημήτρης Χορν

Ένας γόης σοφιστικέ, ένας άντρας με ανάστημα, με αδρά χαρακτηριστικά, σπαστά μαύρα μαλλιά κι ένα πρόσωπο ευγενούς. Ο άνθρωπος που τόσο στις ταινίες όσο και στη ζωή απέπνεε έναν αρχοντικό αέρα. Γεννήθηκε σε μια ευκατάστατη οικογένεια που αγαπούσε το θέατρο, αφού ο πατέρας ήταν θεατρικός συγγραφέας. Έζησε τον απολυτά θυελλώδη ερωτά με την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη και φεύγοντας άφησε πίσω το όνομά του ως σήμα κατατεθέν ενός καλού ηθοποιού. Αγαπημένη ταινία: «Αλίμονο στους νέους», οπού ο Ανδρέας πουλάει τη ψυχή του στο διάβολο για τον έρωτα.
2. Ανδρέας Μπάρκουλης

Από τη φράση που ακούγεται μέχρι και σήμερα «κορίτσια ο Μπάρκουλης» μπορούμε να καταλάβουμε τον αντίκτυπο αυτού το ωραίου άνδρα στον γυναικείο πληθυσμό. Γνήσιος Πειραιώτης ασχολήθηκε κι αγάπησε την υποκριτική, αφού οι κριτικοί της εποχής τον χαρακτήρισαν ως μοναδικό ταλέντο. Ένας εμβληματικός ζεν πρεμιέ, που ήξερε να ντύνεται και να κινείται με τέτοιο τρόπο, που δεν άφηνε περιθώρια να μη γίνει αντιληπτός. Έζησε κι έπαιξε στην Ελλάδα άλλα και στην Αμερική. Αγαπημένη ταινία: «Η τρελή Σαραντάρα» με τη Βλαχόπουλου, που περιέχει την ακόμα πιο αγαπημένη σκηνή όπου ο Μπάρκουλης κορνάρει τρεις φορές για να την πάρει να φύγουν για Ρώμη.
3. Νίκος Κούρκουλος

Το απόλυτο αρσενικό που όλες ήθελαν και ποθούσαν. Ήταν ο μάγκας με το τσιγάρο στο στόμα κι όταν χόρευε ζεϊμπέκικο τα πάντα γύρω του σιωπούσαν. Αθλητικός, ωραίος, λαμπερός άνθρωπος, τόσο επί σκηνής όσο και στη ζωή του. Αγαπούσε το θέατρο κι ήταν ιδρυτής της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Όλοι θυμόμαστε τη χαρακτηριστικότερη φράση του, που λέμε μέχρι σήμερα δίνοντας της πολλές ερμηνείες «τι κάνετε μωρέ; όχι άλλο κάρβουνο!». Αγαπημένη ταινία: «Ορατότης μηδέν», όπου χορεύει ζεϊμπέκικο καίγοντας καταμεσής του δρόμου τα υπάρχοντά του κι εμείς κοιτάμε με κομμένη την ανάσα.
4. Αλέκος Αλεξανδράκης

Ένας εμβληματικός κι ευγενής άνδρας. Φινετσάτος, ωραίος, με λεπτά χαρακτηριστικά και μάτια στο χρώμα της θάλασσας που καίγανε καρδιές. Προκαλούσε τέτοια ταραχή, που σύμφωνα με μαρτυρίες οι γυναίκες μάζευαν ακόμα και τις γόπες από τα τσιγάρα του για να έχουν ένα κομμάτι του πάνω τους. Ερωτεύτηκε και τον ερωτεύτηκαν παράφορα κι ουκ ολίγες φορές. Αγαπημένη ταινία: «Δεσποινίς διευθυντής» όπου ο κύριος Σαμιωτάκης ταλαιπωρείται από το αδίστακτο αφεντικό του, που υποδύεται η Τζένη Καρέζη, μέχρι που τη ρίχνει κι αυτήν στο έρωτά του.
5. Κώστας Βουτσάς

Ένας ζεν πρεμιέ λίγο διαφορετικός από τους άλλους. Ένα αστείο και χαμογελαστό παιδί. Ένας άνδρας που ήξερε να προσέχει τις γυναίκες και να τις ρίχνει με το ευφυές χιούμορ του. Τις λάτρεψε και τον λάτρεψαν, τόσο στο κινηματογράφο και το θέατρο, όσο και στη ζωή. Χόρευε εκπληκτικά κι έπαιζε μοναδικά. Όπως, ο ίδιος έλεγε για τον εαυτό του, ήταν τσαχπίνης. Μια πιο χιουμοριστική εκδοσή ενός άνδρα που πολλές θα θέλαμε να έχουμε δίπλα μας. Ενός ανθρώπου που ήξερε να κάνει τους άλλους να γελούν. Αγαπημένη ταινία: «Τεντυ μποϊ αγάπη μου» όπου κάνει αυτό που έκανε και στη ζωή του, περνάει καλά κι ερωτεύεται.
6. Λάκης Κομνηνός

Είχε τις προδιαγραφές ενός αστέρα παγκοσμίου βεληνεκούς. Ψηλός, γοητευτικός, ξανθός και πανέμορφος, σκόρπιζε εγκεφαλικά. Τελείωσε τη Δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη κι έπαιξε μικρά ρολάκια και κάποιους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη Φίνος Φιλμ. Από ‘κει και πέρα αφέθηκε στο σύστημα και παρασύρθηκε. Από τους άντρες που όσο μεγαλώνουν, τόσο καλύτεροι γίνονται. Αγαπημένη ταινία: «Εκείνο το καλοκαίρι» όπου ήταν ζευγάρι με την Έλενα Ναθαναήλ και δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα άλλο πάρα να κοιτάς για ώρες τα θλιμμένα μάτια του.
7. Φαίδων Γεωργίτσης

Είχε χαρακτηριστεί ο James Dean της Ελλάδας κι όχι άδικα. Μούτρο, όμορφος, γόης με γαλάζιο διαπεραστικό βλέμμα, νευρώδες παρουσιαστικό που δύσκολα έμπαινε σε καλούπια. Καρδιοκατακτητής κι αιώνια νέος, ήταν αυτός που μπορούσε να διαχειριστεί και να ευχαριστήσει το ίδιο καλά «Μια κυρία στα μπουζούκια» αλλά και να γίνει «Ιππότης για τη Βασούλα». Αγαπημένη ταινία: «Οι θαλασσιές οι χάντρες», όπου για τον ερωτά του μέχρι και το μουστάκι του ξυρίζει.
8. Γιώργος Φούντας

Από γαλατάς στου Ψυρρή σε ζεν πρεμιέ της εποχής. Αδρός, γεμάτος ένταση, ψηλός κι εμβληματικός ξεχώριζε ανάμεσα σε άλλους. Σοβαρός και μετρημένος, με λόγο ευθύ, άρεσε σε όλες τις ηλικίες. Λεβέντης και σύμβολο του ερωτισμού της εποχής, αναστάτωνε τις γυναίκες με τον τρόπο που έπιανε και φιλούσε τις συμπρωταγωνίστριές του. Αγαπημένη ταινία: «Στέλλα» και η μοναδική σκηνή που φωνάζει στη Στέλλα, την ανεπανάληπτη Μελίνα Μερκούρη, «Στέλλα φύγε, κρατάω μαχαίρι» και τη σκοτώνει φιλώντας την. Ανατριχίλα μόνο.
9. Νίκος Γαλανός

Έντονη παρουσία στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ο μοντέρνος γόης της εποχής με σχεδόν μακρύ μαλλί, τραβηγμένο πίσω, τζινάκια και καμπάνες, πουκάμισα και γιλέκα, πάντα στιλάτος και προσεγμένος. Ένας πραγματικά όμορφος άνθρωπος, που όσο μεγαλώνει η γοητεία του μένει ανέγγιχτη. Ήσυχος και χαμηλών τόνων, δεν εκμεταλλεύτηκε πότε τα φώτα της δημοσιότητας και δεν παρασύρθηκε. Αγαπημένη ταινία: «Η αμαρτία της ομορφιάς» με συμπρωταγωνίστρια την Μπέτι Λιβάνου, ομορφιά και στυλ, υποκριτική ικανότητα και φινέτσα μαζί.
10. Σπύρος Φωκάς

Σταρ διεθνούς βεληνεκούς, μάγευε εξίσου στον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο. Ψηλός, μελαχροινός, όμορφος με σκούρα εκφραστικά μάτια. Συχνά τον σύγκριναν με τον Αλέν Ντελόν και πολλές φορές υπερτερούσε. Είχε παίξει διπλά σε αστέρες του Χόλιγουντ όπως ο Μάικλ Ντάγκλας, Κλαούντια Καρντινάλε κι άλλους κι είχε αφήσει αναλλοίωτο στίγμα στις ταινίες από τις οποίες πέρασε. Αγαπημένη ταινία: «Στεφάνια» όπου παίζει τον ανεκπλήρωτο έρωτα της νεαρής Στεφανίας, που υποδύεται η Ζωή Λάσκαρη και που στο τέλος πεθαίνει χωρίς να εκπληρώσει το όνειρό της.
Κανονικά θα πρέπει να υπάρξει και 2ο μέρος στη λίστα, γιατί μένουν απ’ έξω πολλοί ακόμη. Ακόμα κι αν δεν είστε φαν του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής αυτής, σίγουρα θα έχετε σταματήσει πάνω σε ζάπινγκ για να κοιτάξετε αυτούς τους άντρες. Κι αν πείτε όχι, λέτε ψέματα.


Αμάντα Δουλγεράκη
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top