Δροσουλίτες: ένα μεταφυσικό φαινόμενο

1
18 Μαίου 1828: Η μάχη στο Φραγκοκάστελο στην Κρήτη

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Σφακιά βρίσκεται ένα εντυπωσιακό κάστρο που έκτισαν οι Βενετοί το 1371, το Φραγκοκάστελο.

Κατά την διάρκεια της επανάστασης εναντίον των Τούρκων, το 1828, Κρητικές δυνάμεις υπό τον Χατζημιχάλη Δαλιανή (Νταλιάνη), πολιορκήθηκαν στο Φραγκοκάστελο, επί επτά ημέρες από τους Τούρκους, υπό τον Μουσταφά Πασά.


Η μάχη που ακολούθησε ήταν σφοδρή. Από λάθος όμως στρατηγικής οι υπερασπιστές σφαγιάζονται.

Το φαινόμενο των Δροσουλιτών

Κάθε χρόνο περίπου αυτή την ημερομηνία συμβαίνει ένα περίεργο φαινόμενο, που διαρκεί 10 λεπτά περίπου.

Κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, εμφανίζονται στη θέση Θυμέ Κάμπος οι Δροσουλίτες. Λέγεται πως οι σκιές αντιπροσωπεύουν μια στρατιά από νεκρούς πολεμιστές, η οποία προελαύνει από το Φραγκοκάστελλο προς τη θάλασσα. Ονομάστηκαν Δροσουλίτες, διότι εμφανίζονται μόνο με τη δροσιά της αυγής. Η εποχή που παρατηρείται το φαινόμενο συμπίπτει χρονικά με την εποχή που διεξήχθη η πολύνεκρη μάχη του ελληνικού σώματος εναντίον των Οθωμανών. Στις 17 Μαΐου 1828, το ελληνικό σώμα με επικεφαλής τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη ηττάται από τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά.

Οι ντόπιοι λένε πως, οι σκιές που εμφανίζονται κάθε χρόνο στο Φραγκοκάστελλο, είναι τα φαντάσματα των στρατιωτών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Αξίζει να σημειωθεί πως, και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ναζιστική περίπολος άνοιξε πυρ εναντίον αυτών των σκιών νομίζοντας πως πρόκειται για αντάρτες.


Σύμφωνα με την παράδοση οι ψυχές εκείνων που έπεσαν στη μάχη και έμειναν άθαφτοι παραμένουν στον τόπο όπου σκοτώθηκαν. Κάπως έτσι μερικά χρόνια αργότερα από εκείνη τη φοβερή μάχη, λίγο μετά τα μέσα του Μάη, κάποιοι βοσκοί έκπληκτοι είδαν πάνω από την ερειπωμένη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους μια ολόκληρη στρατιά από ένοπλες (ακόμα και έφιππες) σκιές να προελαύνουν προς το Φραγκοκάστελλο και από εκεί στη θάλασσα, όπου και χάθηκαν.

Τα χαράματα παρουσιάζονται σκιές ένοπλων, έφιππων και πεζών ανδρών που προχωρούν από την ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους προς το κάστρο και όταν φτάνουν στην θάλασσα εξαφανίζονται

Ο λαός θεωρεί ότι είναι οι στρατιώτες του Νταλιάνη, τους ονομάζουν δε Δροσουλίτες, από την πρωινή δροσιά, που επικρατεί.

Η ιστορία του Χατζημιχάλη Νταλιάνη

Περί τα τέλη του 1827, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης καλείται στην Κρήτη με σκοπό να αναλάβει την ηγεσία της επανάστασης. Όντας ενεργό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Η επανάσταση στην Κρήτη ξεκίνησε από τα Σφακιά με πολλές επιτυχίες. Ο Χατζημιχάλης οργάνωσε ένα αξιόμαχο σώμα, αποτελούμενο από 100 ιππείς και 500 πεζούς. Η άφιξη του στην Κρήτη ανέβασε το ηθικό των ντόπιων επαναστατών.

Οι επιτυχίες του Χατζημιχάλη εξόργισαν τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά, ο οποίος του έστειλε τελεσίγραφο. Απαιτούσε ο Χατζημιχάλης να εγκαταλείψει την Κρήτη μέσα σε δέκα μέρες. Παράλληλα προτρέπει τους Κρήτες να πολεμήσουν στο πλάι του “ξένου” και να του τον παραδώσουν. Ο Χατζημιχάλης, έπειτα από πολλές νίκες, καταλαμβάνει το Φραγκοκάστελλο και οργανώνει τρεις προμαχώνες. Αποφάσισε να δώσει εκεί την κρίσιμη μάχη εναντίον του Μουσταφά. Πιθανότατα υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του καθώς δεν άκουσε τους Κρήτες που τον συμβούλεψαν να ανέβει στα βουνά.

Το ξημέρωμα της 18ης Μαΐου ξεκινά η επίθεση, με τον στρατό του Μουσταφά να αριθμεί γύρω στους 8.000 πεζούς, 400 ιππείς και έξι κανόνια. Η μάχη ήταν άνιση. Όσοι στρατιώτες βρίσκονταν στον προμαχώνα σκοτώθηκαν σχεδόν αμέσως. Ακολουθεί δεύτερη σκληρή και εξίσου άνιση μάχη στην είσοδο του κάστρου. Λέγεται πως η πύλη “έφραξε” από τα πτώματα και των δυο πλευρών.
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου
To Top