Σιμιγδαλένιος Χαλβάς

0
φωνάζουμε 4-3-2-1 ΧΑΛΒΑΣ!!!!

Τον ζουμερό σιμιγδαλένιο χαλβά τον έχουμε όλοι συνδεμένο με την Σαρακοστή.

Ωστόσο εγώ τον ¨σκαρώνω¨ αρκετά συχνά στο σπίτι μας γιατί αφενός αρέσει σε όλους, αφετέρου είναι τόσο γρήγορο γλυκό και με λίγα υλικά που αν μη τι άλλο θα ήταν «αμαρτία» να μην υπάρχει συχνά χαλβάς στο σπίτι!!!

Η συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά κρατάει χρόνια πίσω, από την προγιαγιά στην γιαγιά και μετά στο παιδί και πάει λέγοντας. Έτσι και αλλιώς αν κάτι έχει επιτυχία δεν το αλλάζεις. Η επιτυχία αυτής της συνταγής φαίνεται ξεκάθαρα, αφού σε όλα αν όχι στα περισσότερα σπίτια υποστηρίζεται χρόνια τώρα!

Το θυμόμαστε όλοι εκείνο το πετυχημένο 3-2-1 ΑΝΤ1? Ε στην περίπτωση του σιμιγδαλένιου χαλβά λέμε και φωνάζουμε 4-3-2-1 ΧΑΛΒΑΣ!!!!

Το μόνο μου μυστικό είναι ότι δεν αφήνω το σιμιγδάλι να στεγνώσει από το το σιρόπι, άρα μένει (αν περισσέψει δηλαδή) ζουμερός ο χαλβάς σαν σιροπιαστό γλυκό και τις επόμενες ημέρες.

Φυσικά αυτά είναι γούστα, άλλος τον προτιμάει στεγνό, άλλος σφιχτό, άλλος ζουμερό και σπυρωτό, να μένει όπως ακριβώς βγαίνει από την κατσαρόλα, έτσι ακριβώς τον προτιμάω και εγώ !!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ:

4 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
1 ποτήρι λάδι

Και για έξτρα γεύση λίγη κανέλα και φλούδες πορτοκαλιού. Είναι σημαντικό η μέτρηση όλων των υλικών να γίνει με το ίδιο ποτήρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΥ ΧΑΛΒΑ:

Θα χρειαστούμε δύο κατσαρόλες, μια για το σιρόπι και μια για το σιμιγδάλι.

Στην πρώτη κατσαρόλα βράζω το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού για να γίνει το σιρόπι.

Στην δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι. Στη συνέχεια προσθέτω το σιμιγδάλι για να καβουρντιστεί καλά. Ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα, ναι χρυσό καλά διαβάσατε, ο «άσπρος» χαλβάς κατ ’εμε είναι άψητος, άρα υπομονή και καλό ανακάτεμα!!!!

Αφού πάρει το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα το σιμιγδάλι, σιγά σιγά και με πάρα πολύ προσοχή ρίχνω το σιρόπι για να ενσωματωθεί στο μείγμα και συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Το αποτέλεσμα που θέλω να έχω είναι σαν βρεγμένη άμμος.

Ανάλογα τα γούστα στον σιμιγδαλένιο χαλβά μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες, καρύδια, διάφορους ξηρούς καρπούς, κακάο λιωμένη σοκολάτα κ.α. Για άρωμα πέρα του πορτοκαλιού και τις κανέλας πολλές φορές προσθέτω και γαρίφαλο.

Στο τέλος τοποθετώ στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσω και το αφήνω να κρυώσει ΕΚΤΟΣ ψυγείου!!! Ποτέ ο χαλβάς δεν μπαίνει στο ψυγείο.

Σερβίρουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με έξτρα κανέλα, καρυδόψιχα ή μέλι!!!

Και λίγες έξτρα γνώσεις: Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα حلوى ή hulw (χαλβά), που σημαίνει γλυκό.

Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια, ωστόσο οι παραλλαγές ξεχωρίζουν από την όψη και την υφή.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα. Πιθανολογείτε ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα.

Γεωργία Τοπούζη
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top