Η ανακάλυψη του αιώνα; Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ανακάλυψαν τον τάφο της Κλεοπάτρας

0
Ελπίδες τρέφουν οι αρχαιολόγοι ότι ανακάλυψαν τον τάφο της Κλεοπάτρας.

Η Δρ. Καθλίν Μαρτίνεζ, επικεφαλής της αποστολής έχει αφιερώσει τη ζωή της στη λύση αυτού του γρίφου. "Από τότε που ήμουν παιδί, ονειρευόμουν να έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με τη Βασίλισσα Κλεοπάτρα" έχει πει η αρχαιολόγος που μάλιστα έχει κάνει και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ, το "Αναζητώντας την Κλεοπάτρα" (Searching for Cleopatra). "Φανταζόμουν να περπατάω μέσα σε στενά τούνελ και να βρίσκω τον κρυμμένο τάφο, για να ανακαλύψω δύο (σαρκοφάγους): της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου".

Η αρχαιολόγος δήλωσε στο Heritage Key ότι υπάρχει 1% πιθανότητα η βασίλισσα να έχει ταφεί εκεί και αν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτή θα είναι "η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα".

Τελικά ίσως το όνειρό της -όσο και της παγκόσμιας κοινότητας- ίσως βγει αληθινό, καθώς αρχαιολόγοι εντόπισαν μια σήραγγα λαξευμένη σε βράχο, κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου ή "Μεγάλο τάφο του Όσιρι", δυτικά της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.

Η σήραγγα εντοπίστηκε 13 μέτρα κάτω από το ναό και έχει μήκος 1,305 χιλιόμετρα και ύψος 2 μέτρα. Ο βράχος χαρακτηρίζεται ως "γεωμετρικό θαύμα" που μοιάζει με το Ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα μηχανικής στον κλασικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέρος της σήραγγας να έχει βυθιστεί κάτω από τα νερά της Μεσογείου, ενώ επιστημονικές πηγές δείχνουν ότι τουλάχιστον 23 σεισμοί έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 μ.Χ- 1303 μ.Χ. Παράλληλα έχουν βρεθεί αγγεία, θραύσματα αγγείων και ένα ορθογώνιο μπλοκ από ασβεστόλιθο.

Μέσα στον ναό έχουν βρεθεί νομίσματα με εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλων αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, όπως και αγάλματα με τη θεά Ίσιδα.

"Η Βασίλισσα Κλεοπάτρα μας έχει ξεγελάσει όλους"

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα, απόγονος του Μακεδόνα στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ποτολεμαίου, κατείχε τον θρόνο από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ, μέχρι την ημέρα που πέθανε. Η Κλεοπάτρα ερωτεύτηκε τον Μάρκο Αντώνιο, ανιψιό του Ιουλίου Καίσαρα και κληρονόμου της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετά τη δολοφονία των θείων του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η ήττα από τον Οκταβιανό οδήγησε τον Μάρκο Αντώνιο στην αυτοκτονία. Ωστόσο, πριν τη δική της αυτοχειρία, η Κλεοπάτρα είχε κάνει τα σχέδιά της για να ταφούν μαζί και αυτό γιατί ήλπιζε στον θρύλο της Ίσιδας και του Όσιρι, σύμφωνα με τον οποίο αν είχαν κοινό τάφο θα μπορούσαν πλέον να είναι μαζί και στην αιωνιότητα.

"Ο κόσμος δεν σε έχει ξεχάσει Βασίλισσα Κλεοπάτρα"

Η ποπ κουλτούρα και οι ταινίες παρουσιάζουν την Κλεοπάτρα μόνο σαν μια γυναίκα που σαγήνευε τους άντρες, σαν μια γατούλα του σεξ που χειραγωγούσε τα "θύματά" της. Αυτή βέβαια είναι μια φτηνή και απλουστευτική απεικόνιση της προσωπικότητάς της. Εξάλλου όσες πληροφορίες έχουν διασωθεί προέρχονται από τους Ρωμαίους, στην ουσία τους αντιπάλους της. Κι αυτή δεν είναι η πιο αντικειμενική πηγή.

Η Κλεοπάτρα έγινε Βασίλισσα σε ηλικία μόλις 18 ετών, μιλούσε 9 γλώσσες, σπούδασε πολιτική, οικονομικά και μαθηματικά. Στα 21 της ήταν στην έρημο του Σινά, συγκεντρώνοντας ολόκληρο στρατό για να απαντήσει σε όσους απειλούσαν τον θρόνο της. Χάρη στην πανέξυπνη στρατηγική της κέρδισε τον θαυμασμό ανδρών όπως ο Καίσαρας και ο Αντώνιος.

Αν και κυβερνούσε χιλιάδες χρόνια πριν, η Δρ. Μαρτίνεζ πιστεύει πως η Κλεοπάτρα έχει σημασία και σήμερα. "Η Κλεοπάτρα έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ανθρώπινη γνώση και άνοιξε τις πύλες για τον κόσμο που έχουμε σήμερα. Κάθε φορά που βλέπουμε μια γυναίκα επαγγελμαστία- μια γιατρό, μια επιστήμων, μια φιλόσοφο- θα έπρεπε ο νους μας να πηγαίνει σ' εκείνη".

Τι θα ήθελε να της πει αν την δει τελικά μπροστά της; "Ο κόσμος δεν σε έχει ξεχάσει Βασίλισσα Κλεοπάτρα" λέει η Δρ. Μαρτίνεζ.

Εδώ και 2.000 η Βασίλισσα "ξεγέλασε τους πάντες" κρύβοντας καλά το μυστικό του τάφου της.

Η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε ύστερα από μια στρατιωτική ήττα και τον θάνατο του Αντώνιου.

womantoc
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top