5 φράσεις για να πειθαρχήσετε αποτελεσματικά το παιδί, χωρίς φωνές και απειλές

0
τα πρώτα θεμέλια στη σχέση σας με το παιδί.

Παρόλο που ξέρουμε πως η αγάπη, η κατανόηση και η τρυφερότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού, όταν πρέπει να μπουν όρια τα πράγματα δυσκολεύουν. Πιάνουμε τον εαυτό μας να φωνάζει, να απειλεί ή να χρησιμοποιεί αυταρχικές μεθόδους πειθαρχίας, ενώ ξέρουμε πολύ καλά πως πρόκειται για αποτυχημένες πρακτικές- γιατί μπορεί να πιάνουν βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Υπάρχουν ωστόσο, τρόποι να πειθαρχήσετε θετικά ένα παιδί χωρίς φωνές και απειλές χρησιμοποιώντας απλές, αλλά αποτελεσματικές φράσεις όπως:

«Σε καταλαβαίνω, περνάς δύσκολα τώρα»

Μια τρυφερή αγκαλιά και η επικύρωση των συναισθημάτων του παιδιού, πραγματικά μπορεί να το καθησυχάσει. Αναγνωρίζετε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει και του το δείχνετε έμπρακτα. Αυτή η φράση είναι πολύ αποτελεσματική και πραγματικά, βοηθάει το μικρό σας να πλοηγηθεί μέσα στα περίπλοκα και έντονα συναισθήματά του.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι μου λες όταν τσιρίζεις»

Αντί να φωνάξετε κι εσείς ή να του ζητήσετε με απότομο τρόπο να σταματήσει να στριγκλίζει, δείξτε του ότι έχετε όλη την καλή διάθεση να το ακούσετε, αρκεί να σας μιλήσει με φυσιολογική φωνή. Με αυτό τον τρόπο του μαθαίνετε ότι μόνο έτσι θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε και να ακούσετε πραγματικά τα θέλω του.

«Έλα να κάτσουμε παρέα να ηρεμήσουμε»

Όταν ένα παιδί είναι αναστατωμένο, πλησιάστε το και ζητήστε του να κάνετε μαζί ένα διάλειμμα. Αν του πείτε να ηρεμήσει μόνο του, θα νιώσει ότι το διώχνετε από δίπλα σας, θα στενοχωρηθεί και δεν θα μπει στην διαδικασία να μάθει τί είναι αυτό που κάνει λάθος και πώς πρέπει να το αντιμετωπίζει.

«Δεν πειράζει που νιώθεις έτσι»

Το να επιτρέπετε στα παιδιά να βιώνουν τα συναισθήματά τους είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της αίσθησης του εαυτού και της ασφάλειάς τους. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι προσπαθούμε να τα καταλάβουμε και με ήπιο τρόπο τους προσφέρουμε λύσεις για να μάθουν να διαχειρίζονται όσα βιώνουν.

«Τι έμαθες από το λάθος σου;»

Αντί να εστιάσετε στην «κακή» συμπεριφορά του παρελθόντος, συζητήστε με το μικρό για το τι αποκόμισε από όλη αυτή την εμπειρία. Πώς νιώθει, πώς θα αντιδράσει την επόμενη φορά όταν θα συμβεί κάτι που θα το φέρει σε δύσκολη θέση. Δείξτε του ότι μπορεί να αλλάξει στάση μέσα από τον διάλογο και φυσικά, την τρυφερότητα.


Είναι μια απαιτητική και σημαντική περίοδος για να μπουν τα πρώτα θεμέλια στη σχέση σας με το παιδί. Τα σαφή όρια που θα θέσουμε θα το βοηθήσουν να διαχειρίζεται καλύτερα τα αρνητικά του συναισθήματα και να μη συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο.

mama365
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top