Το σπίτι: Πόλος έλξης ή φυγόκεντρος δύναμη;

0
μας εξασφαλίζει την επιβίωσή μας...

Ο άνθρωπος ένα από τα βασικά αγαθά που έχει ανάγκη είναι η στέγη μεταξύ άλλων. Από την αρχαιότητα έως σήμερα αναζητούμε καταφύγια. Φτιάχνουμε το σπίτι των ονείρων μας και μπορούμε μέσα σε αυτό να νιώθουμε ασφάλεια. Το σπίτι εκτός από ένα κομμάτι ύλης που μας εξασφαλίζει την επιβίωσή μας φέρει και μια συμβολική σημασία. Το σπίτι δεν απειλείται μόνο εξωτερικά, σαν κατασκευή. Μπορεί να απειλείται και η συμβολική του διάσταση. Είθισται να νιώθουμε ασφάλεια μέσα στο σπίτι μας, να το αναπολούμε σε ώρες δύσκολες. Είναι ένα μέρος που πάντα θα γυρνάμε εκεί. Τι γίνεται όμως όταν απειλείται;

«Τα πράγματα είναι δύσκολα στο σπίτι»

Μια πολύ συχνή φράση, που θα την ακούσουμε κυρίως από παιδιά, τα οποία βιώνουν κάποια δυσκολία στο σπίτι τους. Και με τη λέξη σπίτι δεν εννοούν τη στέγη, αλλά την οικογένεια, το μέρος όπου νιώθουν ασφάλεια. Και αυτή η ασφάλεια διακυβεύεται. Οι δυσμενείς συνθήκες σε ένα σπίτι μπορούν να το μετατρέψουν αστραπιαία σε ένα μέρος όπου πηγάζει ο φόβος. Πολλά παιδιά δεν θέλουν να γυρίσουν στο σπίτι τους. Το σπίτι δεν αποτελεί πλέον γι’ αυτά ένα μέρος ανακούφισης, ζεστασιάς, χαράς.

Η οικία – το σπίτι

Αν σκεφτούμε ποιες αισθήσεις μας προκαλεί το σπίτι, μπορούμε να τις αντιστοιχίσουμε με αυτές που μας προκαλούν κάποιοι άνθρωποι. Η οικία, η οικειότητα, ο οικείος. Οι ίδιες οι λέξεις προδίδουν τη στενή σχέση που μπορεί να έχει το σπίτι με τους ανθρώπους. Κάτι που μας είναι οικείο. Για μερικούς, οι άνθρωποι είναι το σπίτι. Και το σπίτι μας χαρίζει την οικειότητα, ένα μέρος όπου αισθανόμαστε όμορφα και μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας. Αν για κάποιο λόγο το σπίτι δεν αποτελεί το μέρος αυτό που αισθανόμαστε οικεία, διασαλεύεται και η εικόνα το εαυτού μας, καθώς και τα συναισθήματά μας.

Το σπίτι ως καταφύγιο

Σε κάθε δύσκολη στιγμή, ξεκινώντας από τις καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν πάντα την έξοδο από το σπίτι, το τελευταίο αποτελεί ένα καταφύγιο. Και σε δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις επίσης, η φράση ‘’θέλω να πάω σπίτι’’ δηλώνει αυτή την αναζήτηση του καταφυγίου. Μια διέξοδο που θα προσφέρει ανακούφιση. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι κάπου έχουμε να καταφύγουμε. Κι αν εδραιωθεί αυτή η αίσθηση με το σπίτι, μπορεί σίγουρα κι αργότερα να γεφυρωθεί και με τους ανθρώπους.

Τάσεις φυγής από το σπίτι

Πολλά παιδιά κυρίως στη περίοδο της εφηβείας έχουν την τάση να φεύγουν από το σπίτι, να περνούν πολλές ώρες εκτός. Έχουν την ανάγκη να είναι περισσότερο με τους φίλους τους, να βγαίνουν βόλτες και να χτίσουν έτσι την ανεξαρτησία τους. Στο βαθμό που το σπίτι εξακολουθεί να είναι γι’ αυτά και πόλος έλξης δεν είναι ανησυχητικό. Κάποιες φορές όμως τα παιδιά ίσως να μην αισθάνονται την κατάλληλα ασφάλεια και οικειότητα, ώστε να θέλουν να μένουν στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η αισθητική του σπιτιού. Ένας χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος αλλάζει την ψυχολογία μας. Αλλά ο καταλύτης για μια ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση είναι η αίσθηση των ανθρώπων μέσα στο σπίτι. Η δυναμική των μελών της οικογένειας.

Κι όταν έρθει η ώρα να εγκαταλείψουμε το σπίτι…

Κι όταν έρθει αυτή η δύσκολη ή εύκολη για μερικούς στιγμή, υφίσταται μια απώλεια. Όταν ένας γονιός χρειαστεί να φύγει λόγω δουλειάς ή διαζυγίου. Όταν τα παιδιά φεύγουν λόγω σπουδών. Όταν τα παιδιά, αφήνουν πλέον το δικό τους σπίτι που έζησαν ως φοιτητές και πολλές άλλες τέτοιες συνθήκες. Αναρωτηθείτε πως ήσασταν μέσα σε αυτό το σπίτι. Τι συναισθήματα σας προκαλούσε; Καμιά φορά το να φεύγεις σηματοδοτεί κάτι καινούριο. Μαζί με την απώλεια υπάρχει και η γέννηση. Αλλά σίγουρα πάντα θα έχουμε μαζί μας την αίσθηση του σπιτιού κι ας αλλάζουμε σπίτια..

Βασιλική Δέσποινα Ζουριδακη
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top