Η πάστα φλώρα δεν είναι μόνο γλυκιά!
Ακόμα και αλμυρή με μια ωραία, καλοφτιαγμένη γέμιση θα κερδίσει τις καρδιές και… τους ουρανίσκους σας.
Υλικά
Για τη ζύμη
Ετοιμάζετε τη ζύμη:
Υλικά
Για τη ζύμη
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 250γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, κομμένο σε μικρά κομμάτια και λίγο ακόμη λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
- 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 1 κουτ. σούπας γάλα κρύο
- αλάτι, ελάχιστο
- ζάχαρη, ελάχιστη
- 2 αβγά
- 1 κουνουπίδι μικρό
- 250γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με ένα πιρούνι
- 200γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σας, τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 αβγό, το ασπράδι
Ετοιμάζετε τη ζύμη:
- Βάζετε σε ένα μεγάλο δοχείο το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνετε και τα κυβάκια του βουτύρου.
- Με τις άκρες των δαχτύλων σας αρχίζετε να τρίβετε τα κομμάτια του βουτύρου με το αλεύρι, μέχρι να ετοιμάσετε ένα μίγμα που να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα ή σαν ψιλοτριμμένο τυρί.
- Ρίχνετε το αβγό και το κρύο γάλα, την κέτσαπ και την πάπρικα και ανακατεύετε με τα χέρια σας, έτσι ώστε να φτιάξετε μια σφιχτή ζύμη.
- Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να βράσετε και να πολτοποιήσετε το κουνουπίδι και να ετοιμάσετε τη γέμιση.
- Φτιάχνετε το κουνουπίδι σε πουρέ. Το χωρίζετε πρώτα σε μπουκετάκια, τα οποία βράζετε για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Μετά τα στραγγίζετε και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών).
- Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το σύρμα και προσθέτετε τον πουρέ του κουνουπιδιού, το ανθότυρο, τη γραβιέρα, το αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 22 - 24 εκ.
- Βγάζετε από το ψυγείο τη ζύμη και την αφήνετε για 10 λεπτά να ζεσταθεί ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου.
- Παίρνετε τα 3/4 της ζύμης, τη βάζετε στο κέντρο της φόρμας και με την παλάμη σας αρχίζετε να την πιέζετε για να απλωθεί ομοιόμορφα στη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη εδώ κι εκεί. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στη ζύμη και ισιώνετε την επιφάνεια.
- Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια την κόβετε σε 6 λωρίδες με πλάτος 1 εκατοστό.
- Τις βάζετε χιαστί πάνω στη γέμιση, όπως κάνουμε με την κλασική πάστα φλώρα.
- Αλείφετε τις λωρίδες με το ασπράδι και βάζετε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
- Ψήνετε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.
athensmagazine
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.