Διαφορές θρησκείας και πνευματικότητας

0

έχουν εντελώς διαφορετική σημασία.

Υπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα στη θρησκεία και στην πνευματικότητα; Είναι διαφορετικό ένας άνθρωπος να έχει πνευματικές ανησυχίες και κάτι άλλο να ακολουθεί ένα θρήσκευμα; Αλήθεια, εσείς αναρωτηθήκατε ποτέ;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ασχοληθεί έστω και για λίγο με το ζήτημα της ύπαρξης μίας ανώτερης από εκείνον δύναμης και δεν έχει θέσει στον εαυτό του υπαρξιακά ερωτήματα που καθορίζουν την ίδια την ύπαρξή του.

Πόσο διαφορετική όμως είναι η θρησκεία από την πνευματικότητα; Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους ή και οι δύο λέξεις αναφέρονται σε μία ίδια κατάσταση; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί παρακάτω.

Τι είναι η θρησκεία



Η λέξη θρησκεία χρησιμοποιείται για να αναλύσει την κοινωνική προέκταση που έχει ένα θρήσκευμα ή ένα σύστημα πίστης σε μία οργανωμένη κοινωνία ή και για να περιγράψει τις ενέργειες που έχει πράξει εκείνη και οι εκπρόσωποί της μέσα στον κόσμο.

Η θρησκεία ανά τους αιώνες έχει συνδεθεί με πολλά και διάφορα αρνητικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα με ακραίο φανατισμό ή ακόμη και πολέμους. Για την ακρίβεια, ακόμα και σήμερα υπάρχουν φονταμενταλιστικά κράτη όπου η θρησκεία είναι αυτή που ουσιαστικά ασκεί την εξουσία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Ιράν.

οι διάφορες θρησκείες και τα σύμβολα τους
Η θρησκεία περιγράφει την τελετουργία που ακολουθούν οι πιστοί της, ακόμα και τις αντιλήψεις των ατόμων που την εκπροσωπούν και γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά διαδραματίζει έναν ρόλο περισσότερο πρακτικό και ότι καθορίζει τις σχέσεις της ίδιας με την πολιτεία.

Ο φονταμενταλισμός, δηλαδή η τάση επιστροφής στην παράδοση και κυρίως σε ακραία συντηρητικά θρησκευτικά βιώματα του παρελθόντος, που επικρατεί κυρίως σε μουσουλμανικές χώρες, σημαίνει την άσκηση της πολιτικής εξουσίας από τον κύριο εκπρόσωπο του θρησκεύματος στη χώρα.

Τι είναι η πνευματικότητα



Η πνευματικότητα από την άλλη μεριά, δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία και δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο άλλους ανθρώπους. Για την ακρίβεια πρόκειται για την προσωπική προσπάθεια του κάθε ανθρώπου να έρθει σε επαφή και να ενωθεί πραγματικά με το θείο, το οποίο ο ίδιος πιστεύει πως υπάρχει, σε όποια μορφή κι αν το φαντάζεται.

η πνευματικότητα είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και πιο συγκεκριμένα η προσωπική του πορεία προς το θείο όπως κι αν το αντιλαμβάνεται
Σε αντίθεση με τη θρησκεία λοιπόν, η πνευματικότητα περιορίζεται στην προσωπική ζωή του ατόμου αυτή καθεαυτή και δεν επηρεάζει την κοινωνία, αλλά ούτε και επεμβαίνει στη ζωή άλλων ανθρώπων ασκώντας τους εξουσία.

Συνεπώς, η θρησκεία και η πνευματικότητα είναι δύο έννοιες οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική σημασία και οφείλουμε, επιτέλους, να τις διαχωρίσουμε.

coolweb
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top