τα κρεμμύδια είναι λατρεμένα, αλλά τα πράσα είναι θεϊκά
Τα παλιά χρόνια η νοικοκυρά παρασκεύαζε με τα καλύτερα υλικά δύο παραδοσιακές πρωτοχρονιάτικες πίτες: Τη γλυκιά βασιλόπιτα, για να κοπεί στην αλλαγή του χρόνου και να φέρει γλυκές ημέρες, και μια αλμυρή για το μεσημεριανό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για υγεία και ευτυχία.
Φυσικά περιείχε και η αλμυρή πίτα νόμισμα. Όσο για τη γέμισή της, ήταν φτιαγμένη είτε από κρέας είτε από λαχανικά και τυρί.
Η λαχταριστή πρασόπιτα με φέτα που ακολουθεί είναι νόστιμη και ό,τι πρέπει για να φέρει υγεία και ευτυχία στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σου. Θυμίσου ότι το πράσο είναι στενός συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου, άρα επίσης διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ μάχεται εξίσου τη χοληστερόλη.
Και όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι, τα κρεμμύδια είναι λατρεμένα, αλλά τα πράσα είναι θεϊκά.
Υλικά:
- 1 κιλό πράσα (όχι πολύ χοντρά)
- Μισό ματσάκι μαϊντανός
- 300 γρ. τυρί φέτα (μέτρια ή μαλακή)
- Χοντρό χωριάτικο φύλλο για πίτες (4 χοντρά φύλλα ή 8 πιο λεπτά)
- Ελαιόλαδο
Βγάζεις το φύλο από το ψυγείο για να ξεπαγώσει και, όταν είναι έτοιμο, βάζεις τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς (μόνο με την κάτω αντίσταση) ανεβάζοντας λίγο τη σχάρα ώστε να μην είναι πολύ κοντά στον πάτο.
Κόβεις τα πράσα κατά μήκος, καθαρίζεις τα εξωτερικά φύλλα και τα ψιλοκόβεις σε ροδέλες. Ψιλοκόβεις επίσης τον μαϊντανό. Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ, βαθύ τηγάνι ή μια ρηχή κατσαρόλα και ανοίγεις το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί λίγο, ρίχνεις μέσα τα λαχανικά και τα ανακατεύεις συνέχεια με ξύλινη κουτάλα ώστε να λαδωθούν καλά.
Προσθέτεις ελάχιστο νερό και αφήνεις το μείγμα για 15 λεπτά ξεσκέπαστο μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και να εξατμιστούν τα υγρά (αν είναι πολλά τα υγρά προσθέτεις λίγη γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά). Κλείνεις το μάτι, προσθέτεις το τυρί τριμμένο με το χέρι και ανακατεύεις καλά.
Ετοιμάζεις ένα μέτριο στρογγυλό ταψί λαδώνοντας τον πάτο του. Αν έχεις 4 χοντρά φύλλα στρώνεις ένα φύλλο, λαδώνεις με πινέλο όλη την επιφάνειά του, στρώνεις άλλο ένα φύλλο (αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν γύρω από τα χείλη του ταψιού), λαδώνεις και ρίχνεις το μείγμα πράσου – τυριού.
Το απλώνεις καλά σε όλο το ταψί, παραχώνεις και το νόμισμα τυλιγμένο μέσα σε λαδόκολλα και σκεπάζεις την πίτα με άλλο ένα φύλλο, λαδώνεις και βάζεις άλλο ένα φύλλο. (Αν έχεις 8 φύλλα βάζεις 4 κάτω και 4 επάνω από τη γέμιση λαδώνοντάς τα όλα).
Γυρίζεις προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν έξω από το ταψί και τις κλείνεις με βρεγμένα δάχτυλα.
Ρίχνεις λίγο λάδι περιμετρικά και επάνω στην πίτα και την ψήνεις στους 180 βαθμούς για μισή ώρα με τρία τέταρτα (όταν αρχίσει να μοσχοβολάει η πίτα μπορείς να κλείσεις τον φούρνο και να την αφήσεις να συνεχίσει να ψήνεται για οικονομία ρεύματος).
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.