Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη!

0

φασαριόζα και πολύ "αλέγκρα"

Κι επειδή όποιον δρόμο και να πάρεις θα καταλήξεις στην πανέμορφη Αιώνια Πόλη, καλό είναι να ξέρεις ποια σοκάκια δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα.

Η ιταλική πρωτεύουσα μυρίζει ιστορία αιώνων και θα σε κάνει να τη λατρέψεις. Ζωντανή, φασαριόζα και πολύ "αλέγκρα" η Ρώμη είναι ιδανικός προορισμός για όλο το χρόνο. 

Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι' αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1980, καθώς και το ΒΑΤΙΚΑΝΟ.

Weather Tip: Η Ιταλική πρωτεύουσα είναι πανέμορφη όλο το χρόνο. Μέσα στο Νοέμβριο θα μπορείς να μετακινηθείς στα σοκάκια της σε θερμοκρασίες μεταξύ 5oC και 17oC...

Μνημεία και αξιοθέατα
Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές διάφορες ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση και μεταγενέστερα). Ορισμένα από τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Ρώμης είναι τα παρακάτω:

Το Κολοσσαίο 
Επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας χωρητικότητας 50.000 θεατών. Μόλις περάσεις την είσοδο θα αισθανθείς σαν να περνάς τη μηχανή του χρόνου. Πάρε μια γεύση από τον τρόπο που παρουσίαζαν οι Ρωμαίοι τα φαντασμαγορικά – και απάνθρωπα βέβαια – θεάματά τους, αλλά και την βεβήλωση του μνημείου από τους Χριστιανούς για την κατασκευή του Ναού του Αγίου Πέτρου. 



Το Πάνθεον
Ναός αφιερωμένος στους Θεούς της Αρχαίας Ρώμης, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας. Η ενέργεια του ξεχωριστού τρούλου είναι πολύ έντονη ακόμη και σήμερα και παρά τις παρεμβάσεις των καθολικών στο εσωτερικό του.

Ρωμαική Αγορά (Forum Romanum) 
Το κέντρο των δραστηριοτήτων της πόλης την εποχή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Είναι εντυπωσιακός ο όγκος των αρχαίων που βρίσκεται περιμετρικά της διαδρομής μέσα από τη Ρωμαϊκά Αγορά. Εκεί βρίσκεται η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου.



Καπιτώλιο, μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
Είναι το μνημειώδες κτίριο της δικτατορίας του Μουσολίνι που δεσπόζει στο τέλος της Αρχαίας Πόλης και από την επάνω εξέδρα της σου προσφέρει μια υπέροχη θέα της πόλης. 

Καπέλα Σιστίνα 
Ποιος δεν αναγνωρίζει το διάσημο έργο του Μιχαήλ Άγγελου που κοσμεί την οροφή του. Απόλαυσε ακόμη τις τεράστιες αναγεννησιακές τοιχογραφίες σε όλο το κτίριο. 

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η πλατεία του Αγίου Πέτρου. 
Μπαίνοντας στον ναό δεν μπορείς παρά να μείνεις άφωνος με τη χλιδή και τον πλούτο που συγκεντρώνει. Μαρμάρινοι τεράστιοι τοίχοι από άκρη σε άκρη και υπέρογκα αγάλματα. Εκεί διεξάγονται οι σπουδαιότερες παπικές λειτουργίες, καθώς χωράει πάνω από 60.000 πιστούς.

Καθεδρικός ναός Ρώμης (μητέρα εκκλησιών όλου του κόσμου) 
Η εκκλησία αυτή είναι ο 'Αγιος Ιωάννης του Λατεράνο. Σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Borromini πάνω στο σημείο όπου είχε χτίσει ο Κων/νος την πρώτη εκκλησία το 318μ.Χ. Τεχνικά ο 'Αγιος Ιωάννης είναι η έδρα του Πάπα και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και όχι ο Αγ. Πέτρος στο Βατικανό, εξαιτίας της τοποθεσίας της εκκλησίας. Στην εκκλησία υπάρχουν δύο ασημένιες λειψανοθήκες, στις οποίες λέγεται ότι φυλάσσονται οι κάρες των Αγίων Πέτρου και Παύλου, των δύο ιδρυτών της εκκλησίας της Ρώμης.

Το μπαρόκ συντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι
Εκεί που περπατάς στα στενάκια της πόλης ξεπροβάλει μπροστά σου σαν... όαση! Είναι εντυπωσιακή και ίσως το πιο διάσημο συντριβάνι στον κόσμο. Ρίξε ένα κέρμα και ζήσε κι εσύ τη δική σου ιστορία σαν Μοντέρνα Σταχτοπούτα. Είναι το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.



Πιάτσα Βενέτσια 
Όπου βρίσκεται το ομώνυμο παλάτι και το Καπιτώλιο. Εκτείνεται σε δύο διαφορετικά κτίρια: το Palazzo Nuovo φιλοξενεί μία εξαιρετικά πλούσια συλλογή από Ρωμαϊκά γλυπτά (περιλαμβάνει την αυθεντική προτομή που έχει παραμείνει από το άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου); Το Palazzo dei Conservatori και Braccio Nuovo φιλοξενούν πιο αρχαία γλυπτά καθώς και αναγεννησιακή και μπαρόκ τέχνη.

Κατακόμβες
Οι κατακόμβες ήταν υπόγεια συμπλέγματα διαδρόμων και χτίστηκαν προκειμένου να φιλοξενούν τα πτώματα πεθαμένων οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν έναν τάφο υπέργεια. Οι πιο φημισμένες κατακόμβες είναι αυτές των Χριστιανών που βρίσκονται γύρω από τη Via Appia Antica. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν χρησίμευαν και ως τόπος κρυφής λατρείας του Χριστού από τους Χριστιανούς κατά τα χρόνια του εκδιωγμού. 

Οργανωμένα tour σε όλη την πόλη
Περπατάς, περπατάς και νομίζεις πως δεν κάνεις τα... σωστά βήματα για να δεις τα πάντα. Κάθησε το μεσημεράκι για υπέροχο ιταλικό φαγητό, πιες το καφεδάκι σου και το απόγευμα ξεκίνα τον γύρο της πόλης με τα οργανωμένα City Tours. Πριν λοιπόν σουρουπώσει θα ακολουθήσεις ειδικό ξεναγό σε έναν περίπατο 3 ωρών που θα σου δώσει μια γρήγορη γεύση από όλα τα αξιοθέατα της Ρώμης. Από την Αρχαία και Παλιά Ρώμη, μέχρι το Γκέτο των Εβραίων και το Τραστέβερε

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top