Συμβουλές Καθαρισμού και Συντήρηση Σπιτιού

2

ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

α)Για να καθαρίσετε µπρούτζινα είδη (ορειχάλκου). Κόψτε ένα λεµόνι στα δύο, προσθέστε του αρκετό αλάτι, και τρίψτε τα σκεύη σας µε αυτό. Τρίψτε τα µε νωπό πανί µετά.

β) Χρησιµοποιούµε ξίδι µε αλεύρι και αλάτι, τρίψιµο καλό, ξέβγαλµα, µετά σε ένα νωπό πανί ρίχνουµε καθαρή στάχτη και το τρίβουµε καλά (έτσι κρατάει το αστραφτερό του χρώµα)ξέβγαλµα και στέγνωµα καλό µε µαλακό πανί αµέσως για να µην µαυρίσει.

• ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙ

Αν έχετε τραπέζι µε γυάλινη επιφάνεια, χρησιµοποιείστε λίγες σταγόνες χυµό λεµονιού και τρίψτε τον µε µια χαρτοπετσέτα. Θα αστράφτει!

• ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Θέλετε να παρασκευάσετε το δικό σας υγρό καθαρισµού του µπαµπρίζ του αυτοκινήτου σας; Σηµειώστε. Σε δύο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων και τρεις κούπες οινόπνευµα εντριβής (rubbing alcohol), προσθέστε αρκετό νερό για να συµπληρώσετε ένα γαλόνι. Άριστο για καθαρισµό και οιασδήποτε γυάλινης επιφάνειας.

• ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ

Αν χρειάζεται να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας συχνά, σηµειώστε έναν τρόπο, που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Όταν τον ξεπαγώσετε, αλείψτε ή ψεκάστε τον µε λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν µόνο του µετά.

• ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

Θέλετε να διατηρήσετε τα ρούχα σας πιο πολύ; Πριν τα βάλετε στα άπλυτα, γυρίστε το µέσα-έξω, και αφήστε τα να αεριστούν πριν τα πλύνετε. Ο ιδρώτας µπορεί να κάνει τα ρούχα να µουχλιάσουν, κάτι που τα λεκιάζει και φθείρει!

• ΣΙΔΕΡΩΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ

Αν βάλετε ένα αλουµινόχαρτο κάτω από το κάλυµα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωµά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο! και η θερµοκρασία θα διατηρείται επί µακρότερο.

• ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ

Αν έχετε συρόµενες πόρτες στο µπάνιο σας και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού ή υπολείµµατα σαπουνιού, δοκιµάστε έναν άλλο τρόπο.
Περάστε τες µε ένα µαλακό πανί, νοτισµένο µε BABY OIL. Θα γλυτώσετε από τους λεκέδες τουλάχιστον επί αρκετούς µήνες. Νερό, σαπούνι και όλα τα υπόλοιπα θα στραγγίζουν στη µπανιέρα σας, αφήνοντας τη τζαµαρία της πόρτας καθαρή.

• ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (1)

Ρίξτε στις σωλήνες βραστό ξύδι , σε µικρές συχνές ποσότητες. Αφήστε το 10-15 λεπτά, µετά ξεπλύνετέ το µε βραστό νερό. Αν χρειαστεί επαναλάβετέ το.

• ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (2)

Ρίξτε στη σωλήνα µισή κούπα σόδα µαγειρική και µία κούπα ξύδι. Αφήστε το µείγµα να αφρίσει επί 10 λεπτά, και µετά αδειάστε µία τσαγιέρα βραστό νερό.

• ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΙ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ

Ένας αποτελεσµατικός τρόπος για τους βουλωµένους νεροχύτες µε λίπη είναι να ρίξετε στη σωλήνα µια κούπα αλάτι και µια κούπα σόδα µαγειρικής και µετά βραστό νερό .

• ΡΟΥΧΑ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ

Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασµένα από ιδρώτα. Τρίψτε τα µε µείγµα αραιωµένου
ξυδιού, ή αραιωµένου µε νερό χυµό λεµονιού.

• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ

Για να µαλακώσουν τα ρούχα σας, προσθέστε στο πλύσιµό τους, µισή κούπα σόδας. Στο ξέπλυµα τους µισή κούπα ξυδιού.

• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙΑ

Η σόδα καθαρίζει και απολυµαίνει χαλιά. Ένα ελαφρό στρώµα σόδας επάνω στο χαλί, αφήστε την επί µισή ώρα και µετά τραβήξτε την µε την ηλεκτρική σκούπα.

• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ

Μισή κούπα σόδας και µισή κούπα ξύδι κρατά τις σωληνώσεις υδραυλικών πάντα καθαρές, ενώ ταυτόχρονα τις απολυµαίνει.

• ΨΑΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν την άνοιξη µπαίνουν ψαλίδες στο σπίτι σας , τρίψτε σε σκόνη, µερικά φύλλα βάγιας  και σκορπίστε την σε σηµεία που υποπτεύεστε ότι µπαίνουν οι ψαλίδες (πόρτες, παράθυρα). εν πρόκειται να ξαναπλησιάσουν!

• ΣΚΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΙΦΑΛΛΟ

Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο. (Είναι καρκινογόνος ουσία). Βάλτε ανάµεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., ολόκληρα κοµµάτια από το εξαίσιο µπαχαρικό, το γαρύφαλλο (cloves), αποτελεσµατικό, ασφαλές, και µυρωδάτο.

• ΣΟΔΑ ΓΙΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Ξέρετε ότι σκορπώντας λίγη σόδα, σε χώρους που υποπτεύεστε ότι µπαίνουν ποντίκια στο σπίτι ή το γκαράζ, τα αποµακρύνει; Αλλά µετά λίγες µέρες χρησιµοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και µαζέψτε την.

• ΕΝΤΟΜΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Ένας µεγάλος αριθµός εντόµων και παρασίτων γενικά στα δένδρα και φυτά, εξολοθρεύεται µε το εξής παρασκεύασµα: Μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων, µια κουταλιά σπορέλαιο, σε ένα γαλόνι νερού, ανακατέψτε το καλά και λούζετε µε αυτό τα δένδρα και φυτά, µέσα και έξω απ' το σπίτι, κάθε µια ή δύο εβδοµάδες

• ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΓΓΑΡΟΙ

Αν έχετε γυµνοσαλίγγαρους (slugs) στον κήπο σας, βάλτε σε ένα βαθύ πιάτο, µια κούπα από µείγµα µισής µπύρας και µισού νερού. Η µυρωδιά θα τα προσελκύσει και το υγρό θα τα πνίξει.

• ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟ

Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λιωµένο σκόρδο, µισή κούπα τριµµένο µαϊντανό (ξηρό), βράστε το µείγµα µέχρις ότου µείνουν µόνο 2 κούπες νερού. Στραγγίξετε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε µε το µείγµα αυτό τα δένδρα και φυτά ή λαχανικά σας, είναι αποτελεσµατικό για ένα µεγάλο αριθµό εντόµων, φθηνό, και προ παντός αβλαβές για την υγεία σας.

• ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ

1. Μεσαία, 130-145 βαθµούς Κελσίου για τηγανιτά που περιέχουν πολύ νερό όπως πατάτες και άλλα λαχανικά.
2.Υψηλή, 155-170 βαθµούς Κελσίου για αλευρώµατα ή βουτυρωµένα.
3. Πολύ υψηλή, 175-190 βαθµούς Κελσίου για µικρού µεγέθους ψαρικά, όπως καλαµαράκια, κροκέτες κ.ά.

• ΜΑΥΡΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ ΡΟΥΧΑ

Αν τα µαύρα βαµβακερά ρούχα σας (µπλούζες, παντελόνια, φούστες) έχουν ατονήσει και το µαύρο χρώµα τους έχει χάσει την "έντασή" του, προσθέστε στον κύκλο 'ξεπλύµατος" του πλυντηρίου σας 2 κούπες έτοιµου µαύρου δυνατού καφέ.

• ΔΙΣΚΑΚΙΑ CD ΚΑΙ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Αν µερικά ψηφιακά δισκάκια σας (CDs), έχουν γρατζουνιστεί ή λερωθεί, µε αποτέλεσµα να "πηδούν" όταν τα παίζετε, µην απελπίζεστε: Απλώστε στην καλή επιφάνειά του και τρίψτε ελαφρά µε το δάχτυλό σας λίγη οδοντόπαστα συνηθισµένη (όχι την διαυγή gel). Αφήστε την 5 λεπτά, και µετά σκουπίστε την µε ένα νωπό µαλακό χνουδωτό πανί.

• ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΞΥΔΙ

Ένας άριστος τρόπος αποσµητικού των φούρνων µικροκυµάτων (microwave) είναι, µία κούπα ξύδι, ανοίγετε τον φούρνο µέχρι να βράσει, βρέχετε ένα πανί µε το ζεστό ξύδι και σκουπίζετε το εσωτερικό του φούρνου.

• ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Αν φυλάξετε τα κεριά στο ψυγείο µερικές ώρες πριν τα ανάψετε, διαρκούν πολύ περισσότερο.

• ΚΕΡΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα αντικείµενα, βγαίνει πολύ εύκολα, αν τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη µερικές ώρες.

• ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΚΑ

Έχετε καθρέπτες ή γυαλικά που έχουν γρατζουνιές; οκιµάστε να τρίψετε επάνω στις γρατζουνιές λίγη απλή οδοντόπαστα (όχι την gel) µε ένα µαλακό ύφασµα! Κάνει θαύµατα!

• ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΚΑΙ ΤΡΙΞΙΜΟ

Βάλτε λίγο σπρέι σιλικόνης (silicon) που θα το βρείτε στα σιδηροπωλεία, στις κλειδώσεις της βάσης του κρεβατιού για να µην τρίζει το κρεβάτι σας κάθε φορά που αλλάζετε πλευρό !!

• ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ

Αν έχετε πετσέτες µε χτυπητούς χρωµατισµούς και θέλετε να τις διατηρήσετε όµορφες, προσθέστε στο πρώτο πλύσιµό τους µια κούπα αλάτι στο νερό. Το αλάτι σταθεροποιεί τα χρώµατα, που πλέουν, θα παραµείνουν ζωντανά και έντονα επί πολύ περισσότερο χρόνο!

• ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΘΑΡΕΣ

Για να διατηρήσετε τις πετσέτες µπάνιου ή προσώπου όσο πιο απορροφητικές γίνεται, βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεπλυθεί στην εντέλεια απ' το σαπούνι. Μια κούπα λευκό ξύδι στο ξέπλυµά τους αφαιρεί όλα τα ίχνη του σαπουνιού.

• ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΛΕΡΩΜΕΝΟΙ

Αν είναι λερωµένοι οι καναπέδες σας και θέλετε να τους καθαρίσετε , βρέξτε ένα µαλακό πανί σε ένα διάλυµα αµµωνίας και νερού . Η αναλογία πρέπει να είναι ένα προς ένα . Τρίψτε κόντρα στο πέλος . Στη συνέχεια , σκουπίστε τους µε ένα στεγνό πετσί και αφήστε τους να στεγνώσουν.

• ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ

Για να διατηρήσετε το βελούδο των καναπέδων σας καθαρό και απαλό σαν καινούργιο , τρίψτε τους µια φορά την εβδοµάδα µε υγρό πανί ( σαν αυτό που χρησιµοποιείτε για να στεγνώσετε το αυτοκίνητο , µετά το πλύσιµο ) και µετά σκουπίστε καλά µε ένα στεγνό βαµβακερό πανί.

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Το χειµώνα που ανάβει το καλοριφέρ , τοποθετήστε πάνω ένα µικρό γυάλινο µπολ µε νερό και λίγο ξίδι .Το ξίδι "διαλύει " τις µυρωδιές του τσιγάρου και κάνει πιο υγιεινή την ατµόσφαιρα.

• ΤΣΙΓΑΡΙΛΑ

Ρίξτε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη . Έτσι , κάθε φορά που θα σβήνετε τα τσιγάρα σας θα µυρίζει βανίλια , εξουδετερώνοντας την τσιγαρίλα . Το ίδιο µπορείτε να εφαρµόσετε και στα τασάκια του αυτοκινήτου.

• ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Αν τα νουλάπια της κουζίνα σας µυρίζουν κλεισούρα , βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαµηλότερο ράφι του ντουλαπιού . Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει . Όταν κρυώσει και ανοίξετε την πόρτα θα διαπιστώσετε ότι η µυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί .

• ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΦΟΎΣΚΩΜΑ

Για να µην φουσκώσουν από το πλύσιµο και καταστραφούν γρήγορα τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας , πριν τα χρησιµοποιήσετε για πρώτη φορά , περάστε τα µε ένα βουρτσάκι βουτηγµένο σε λίγο λάδι . Σκουπίστε τα απαλά µε χαρτί κουζίνας και αφήστε τα έτσι για 24 ώρες . Κάθε φορά που το ξύλο σάς φαίνεται στεγνό , επαναλαµβάνετε αυτή τη διαδικασία .

• ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Μην βάζετε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας ( κουτάλες µπολ , γουδιά , σανίδες για το κόψιµο κλπ.). Οι υψηλές θερµοκρασίες θα κάνουν το ξύλο να "σκάσει " πολύ πιο γρήγορα .

• ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΤΡΥΠΑ

Αν έχει τρυπήσει το τεντόπανο καλύψτε την τρύπα ράβοντας πάνω της ένα κοµµάτι από το ίδιο τεντόπανο ( αν είστε προνοητικοί και έχετε κρατήσει ) ή ένα κοµµάτι καραβόπανο , το οποίο θα έχετε κόψει στρογγυλό , λίγο µεγαλύτερο από την τρύπα για να µπορεί να στερεωθεί καλύτερα .

• ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ

Σε περίπτωση που η τέντα έχει ξηλωθεί , διορθώστε τη ζηµιά ράβοντας το προβληµατικό σηµείο µε µια σακοράφα , στην οποία θα έχετε περάσει κερένιο σπάγκο .

• ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ

Αν το τεντόπανό σας έχει χάσει σε κάποια σηµεία την αδιάβροχη επίστρωσή του , η ζηµιά θα αποκατασταθεί αν περάσετε τα σηµεία αυτά µε ένα διαφανές υλικό υγρής σιλικόνης , που θα βρείτε σε µορφή σπρέι ή βαφής στα χρωµατοπωλεία .

• ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Στο σπίτι σας αποφύγετε τον κεντρικό φωτισµό και δηµιουργήστε ατµόσφαιρα µε φωτιστικά δαπέδου και επιτραπέζια , ακόµη και µε φωτάκια - γιρλάντες ή φαναράκια.

• ΚΑΘΙΣΤΙΚΌ

Ζεστάνετε το χώρο του καθιστικού σας βάζοντας στον καναπέ µαξιλάρια και ριχτάρια σε απαλές αποχρώσεις µε έντονα σχέδια .
Τολµήστε να συνδυάσετε υφάσµατα καρό , ριγέ και λουλουδάτα µαζί.

• ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αν έχετε παράθυρο στην κουζίνα σας τοποθετήστε µία ζαρντινιέρα στο περβάζι του. Φυτέψτε βασιλικό , µαϊντανό , άνηθο , δενδρολίβανο , όποια αρωµατικά βότανα σας αρέσουν και θέλετε να χρησιµοποιήσετε στην κουζίνα σας .

• ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ

Στην ζαρντινιέρα µην φυτέψετε φυτά στο ίδιο ύψος . Προσπαθήστε να κρατήσετε κάποια ισορροπία , βάζοντας στις άκρες της ζαρντινιέρας χαµηλά κρεµαστά φυτά και στο κέντρο της πιο φουντωτά , ψηλά φυτά.

• ΜΠΑΝΙΟ

Στο µπάνιο σας χρησιµοποιείστε ποτ πουρί από ξερά λουλούδια , και νερό µε περγαµόντο που φρεσκάρει και τονώνει.

• ΚΕΡΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ

Καθαρίστε την ατµόσφαιρα του σπιτιού από τις άσχηµες µυρωδιές και τον καπνό , αγοράζοντας αρωµατικά κεριά µε µυρωδιές που γαληνεύουν , όπως το άρωµα πορτοκαλιού , το γιασεµί , η λεβάντα.

• ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Στρώστε το τραπέζι σας µε σερβίτσια σε χρώµατα κόκκινο και πορτοκαλί , γιατί σύµφωνα µε τη χρωµατολογία , αυτά τα χρώµατα επηρεάζουν τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις µας . Το κόκκινο και το πορτοκαλί βοηθούν την όρεξη και την πέψη.

• ΚΟΥΖΙΝΑ

δώστε έναν άλλο αέρα στην κουζίνα σας . Αν οι τοίχοι σας είναι άδειοι , κρεµάστε πίνακες , µεγάλους , µικρούς , µε κορνίζες χοντρές και χρωµατιστές . Αγοράστε αξεσουάρ κουζίνας σε έντονα χρώµατα και τοποθετήστε τα σε εµφανή ράφια . Η έξυπνη µείξη χρωµάτων µπορεί να µεταµορφώσει τον χώρο.

• ΨΥΓΕΙΟ

Για να βελτιώσετε την εικόνα του παλιού λευκού ψυγείου σας κολλήστε στην επιφάνεια της πόρτας του µια αφίσα ή γεµίστε το µε χρωµατιστά και αστεία µαγνητάκια.

• ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Στο "ευαίσθητο" κοµµάτι πίσω από την ηλεκτρική κουζίνα βάλτε ένα κοµµάτι τζάµι για πιο "αόρατο " αποτέλεσµα.

• ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ

Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε µια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού, µισή κούπα σόδα µαγειρικής και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε µε αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά µε χνουδωτά φύλλα.

• ΣΤΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΙ

Κρατάτε στυλούς ή µαρκαδόρους πάντα µε την µύτη προς τα κάτω (σε ένα βάζο ή ποτήρι). Θα διαρκέσουν περισσότερο και θα είναι πάντα έτοιµοι να γράψουν.

• ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ

Ξύδι και αλάτι, είναι αποτελεσµατικό, φθηνό και ακίνδυνο µείγµα για να εξολοθρέψετε τα διάφορα παράσιτα χορτάρια του κήπου ή γρασιδιού σας.

• ΜΠΟΓΙΑ ΦΡΕΣΚΙΑ

Τελειώσατε το βάψιµο του σπιτιού σας και σας περίσσεψε µπογιά; Μπορείτε να την κρατήσετε φρέσκια επί χρόνια, αν σκεπάσετε το δοχείο µε ένα φύλλο πλαστικού, µετά κλείσετε το σκέπασµά του χτυπώντας µε ένα σφυρί, και κρατήστε το αναποδογυρισµένο.

• ΚΕΡΙΑ

Τα κεριά που ανάβετε στο σπίτι µπορούν να διαρκέσουν περισσότερο, αν πριν τα ανάψετε τα κρατήσετε στην κατάψυξη επί 30 λεπτά, και αν κρατάτε το φυτίλι πολύ κοντό

• ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΦΡΕΣΚΑ

ιατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί µεγάλο διάστηµα µε ένα µείγµα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι.

• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Ο καθαρισµός του φούρνου είναι από τις πλέον σκληρές εργασίες στο σπίτι γι' αυτό απαιτούνται και σκληρά χηµικά. Χρησιµοποιήστε ακίνδυνα υλικά όπως αλάτι, σόδα, και Borax.Βάλτε 2 κουταλιές σούπας υγρό σαπούνι, 2 κουταλιές Borax, ανακατέψτε το και φυλάξετέ το σε ένα πλαστικό µπουκάλι ψεκάσµατος. Με το µείγµα αυτό µπορείτε να ψεκάζετε το φούρνο και να τα αφήνετε 20 λεπτά. Μετά τρίψτε τον.

• ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ

Αν τρέξουν λάδια, λίπη ή υγρά κατά το µαγείρεµα στο φούρνο σας , καθαρίστε τα αµέσως, πριν προλάβουν να καούν, οπότε δε θα χρειαστεί να καταφύγετε στα τοξικά σπρέι.

• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Αν λοιπόν σας χύθηκαν υγρά ή φαγητά καθόσον ο φούρνος είναι ακόµα ζεστός, απλώστε ένα στρώµα αλάτι και σόδα µαγειρικής, επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί βρέξτε τα λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σηµεία εκείνα και πλύνετέ τα µετά.

• ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ

Αποφεύγετε την τοποθέτηση φυτών πάνω στα χαλιά και τις µοκέτες, γιατί γύρω από τη γλάστρα υπάρχει υγρασία που µπορεί να δηµιουργήσει ανεπανόρθωτη ζηµιά. Χρησιµοποιήστε ειδικά πιατάκια για τις γλάστρες (όχι πήλινα).

• ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΓΜΑ

Τα χαλιά που θα φυλαχτούν χωρίς να πλυθούν, πρέπει πρώτα να σκουπιστούν πολύ καλά. Κατόπιν για µεγαλύτερη προστασία τοποθετήστε τα σε υφασµάτινη θήκη στην οποία θα βάλετε καµφορά τυλιγµένη σε ύφασµα ή χαρτί. Προσοχή : εν πρέπει η καµφορά να έρθει σε επαφή µε το xαλί, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των χρωµάτων. Αποφύγετε την φύλαξη των χαλιών σε υγρές και ανώµαλες επιφάνειες.

• ΧΑΛΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ

Το µούλιασµα των χαλιών είναι απαγορευµένο για όλα τα χειροποίητα χαλιά. Το στέγνωµα των χαλιών πρέπει να γίνεται ακαριαία, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα χρώµα να µην είναι τόσο σταθερό και να χρωµατίσει τα υπόλοιπα. Επίσης, η υγρασία στο εσωτερικό τους αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες φθοράς του πέλους.

• ΧΑΛΙ ΚΑΙ "ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ"

Μια απλή λύση για το "φρεσκάρισµα" του χαλιού είναι ο καθαρισµός του µε λευκό ξύδι και νερό (ένα µέρος λευκό ξύδι προς τρία µέρη νερό). Το ξύδι είναι κατάλληλο για τη συντήρηση του χαλιού , για την αντιµετώπιση τοπικών λεκέδων και τέλος, προσθέτει µια ξεχωριστή γυαλάδα στα χρώµατά του και τα αναζωογονεί.

• ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΧΑΛΙΩΝ

1.Με Αµµωνία : Αναµείξτε δύο κουτάλια σούπας της οικιακής αµµωνίας σε ένα φλιτζάνι νερού.
2.Με ξίδι : Αναµείξτε ένα φλιτζάνι άσπρο ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό.
Επίσης το χλιαρό νερό πρέπει να χρησιµοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις για να ξεπλύνει τις καθαριστικές λύσεις από την ίνα. Η αποτυχία να ξεπλυθούν, µπορεί να προκαλέσει την επιταχυνόµενη ακαθαρσία.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΙ

Όταν το χαλί λερωθεί από λάδι ή από σάλτσες, αφαιρέσετε τον λεκέ ως εξής:
Απορροφήστε αρχικά το λεκέ µε χαρτί κουζίνας. Έπειτα απλώσετε λίγο υγρό πιάτων στο σηµείο του λεκέ. Τέλος αφαιρέστε το µε υγρό πανί.

• ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Τα µεταξωτά υφάσµατα µην τα στεγνώνεται ποτέ στον ήλιο.

• ΜΑΛΛΙΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Για να ξαναβρούν τη φόρµα τους τα µάλλινα , αφήστε τα να απολαύσουν την υγρασία των υδρατµών του..µπάνιου σας µακριά όµως από θερµαντικά σώµατα, καλοριφέρ κλπ.

• ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑ

Τα ακρυλικά, πολυέστερ, ρεγιόν υφάσµατα δεν τα πάνε καθόλου καλά µε τις σκουριές. Κρατήστε τες µακριά τους.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΟΥΧΛΑ

Μουλιάστε τα λευκά (βαµβακερά) σε διάλυµα χλωρίνης για 10 λεπτά. Πλύντε λευκά ή χρωµατιστά στην υψηλότερη επιτρεπτή θερµοκρασία.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Μουλιάστε µέσα σε διάλυµα ζεστού νερού και γλυκερίνης (1:1) για µια ώρα. Μετά πλύνατε κανονικά.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΛΑΔΙ Ή ΛΙΠΗ

Βρέξτε µε λίγη βενζίνη και µετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύντε κανονικά. Εάν το ύφασµα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από την τάλκ.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΙ

Ξύστε το κερί που έµεινε στην επιφάνεια του υφάσµατος. Βάλτε το ύφασµα ανάµεσα σε 2 κοµµάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε µέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε απαλά µε πανί ή σφουγγάρι βρεγµένο µε βενζίνη και πλύντε κανονικά.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΕΪΚ ΑΠ

Βρέξτε το λεκέ µε υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε να δράσει. Πλύντε κανονικά.
Μπορείτε επίσης να δοκιµάσετε και υγρό ντεµακιγιάζ µη-λιπαρό.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ

Ρίξτε αλάτι και αφήστε να µείνει για µισή ωρίτσα. Μετά τρίψτε µε σφουγγάρι βουτηγµένο σε ζεστό νερό µε απορρυπαντικό. Ξεπλύνατε µε κρύο νερό.

• ΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Είναι ιδανικό ένα χάρτινο σακουλάκι καφέ στο ψυγείο. Εξαφανίζει όλες τις ανεπιθύµητες µυρωδιές!

• ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Αν κόψετε κρεµµύδια ή σκόρδα και µυρίζουν τα χέρια σας,πάρτε µια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας.

• ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ

Βάλτε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό µάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες µυρωδιές από την κουζίνα σας. Να είστε σίγουροι ότι η κουζίνας σας θα γεµίσει ένα ευχάριστο άρωµα καφέ.

• ΜΥΡΩΔΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Για να µην µυρίζουν τα χέρια σας (π.χ. κρεµµύδι, σκόρδο κτλ.)τρίψτε τα µε µια λεµονόκουπα.

• ΤΗΓΑΝΙΛΑ

Ήσασταν αφηρηµένοι, ή, έστω, χάλασε ο απορροφητήρας. Τώρα; Φυσικά ανοίγετε τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, κάψτε µέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεµονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά από όλα τα αποσµητικά χώρου στον κόσµο!

• ΑΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Για να έχετε πάντα ένα ευχάριστο, διακριτικό και πάνω απ` όλα υγιεινό άρωµα στο σπίτι, σας χρειάζονται µόνο δύο δόσεις βανίλιας, που βάζουµε στα γλύκα, και η ηλεκτρική σας σκούπα. Ρουφήξτε τη σκόνη βανίλιας µε τη σκούπα την ώρα που καθαρίζετε το σπίτι. Όταν τελειώσετε, το άρωµά της θα διαχέεται ευχάριστα παντού. Στα επόµενα σκουπίσµατα δεν χρειάζεται να ξαναπροσπαθήσετε βανίλια.

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ

Αυγό, κρεµµύδι, σκόρδο, ψάρι, βαριά φαγητά, αφήνουν έντονη την παρουσία τους στα ποτήρια. Για να εξαφανιστούν οι οσµές πρέπει τα ποτήρια να πλυθούν καλά µε άφθονο νερό και απορρυπαντικό µε αιθέρια έλαια.

• ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ

Ο χώρος αποθήκευσης µπορεί να είναι ένα υπόγειο ή µια αποθήκη ή µια παλιά ντουλάπα που θα βάλετε κάτω από τη σκάλα . Μια σειρά ράφια κάβας , που πουλάνε παντού , και µια µόνωση µε φελιζόλ και έτοιµη η κάβα!

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αν θέλετε η κουζίνα σας να µυρίζει ευχάριστα , βράστε σε µια κατσαρόλα λίγη κανέλα µε ζάχαρη σε πολύ χαµηλή φωτιά ..

• ΦΕΛΛΟΣ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ

Αν δυσκολεύεστε να βγάλετε ένα φελλό από ένα µπουκάλι , τυλίξτε το λαιµό του µπουκαλιού για λίγα δευτερόλεπτα µε ένα ζεστό πανί . Ο φελλός θα βγει εύκολα και ατόφιος.

• ΑΣΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΣΜΑ

Για γυαλιστερά ασηµικά , τυλίξτε τα σε αλουµινόχαρτο και βάλτε τα να βράσουν σε µια µεγάλη κατσαρόλα γεµάτη νερό µε αλάτι . Η χηµική αντίδραση αποµακρύνει τους λεκέδες από την οξείδωση του ασηµιού.

• ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ

Για να φύγει η µυρωδιά από τα πλαστικά σκεύη , βάλτε τα , πλυµένα και σκουπισµένα , στο ψυγείο µία µέρα . Αν παραµένει , γεµίστε τα σκεύη µε νερό µε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και αφήστε τα έτσι για µία µέρα.

• ΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ

Για να µην µένουν σηµάδια από την κρεµάστρα στους ώµους των ρούχων σας , βάζετε παλιές βάτες όταν τα κρεµάτε.

• ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Έχετε πολλά φαντεζί κοσµήµατα και δεν ξέρετε που να τα τακτοποιήσετε; διακοσµήστε τα , κρεµώντας τα στον τοίχο ή σε έναν καθρέφτη.

• ΚΑΔΕΝΕΣ

Οι καδένες σας έχουν κόµπους ; Ρίξτε µερικές σταγόνες από ένα απλό λάδι κουζίνας πάνω στον κόµπο και µετά τρίψτε τον απαλά.

• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΙΞΕΡ

Θέλετε να καθαρίσετε το µίξερ σας χωρίς να το αποσυναρµολογήσετε ; Γεµίστε το ως τη µέση µε χλιαρό νερό µε λίγο απορρυπαντικό για τα πιάτα και βάλτε το να δουλέψει λίγα δευτερόλεπτα . Μετά απλώς ξεβγάλτε το...

• ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΕΝΑ

Τα καινούργια σας παπούτσια σας πέφτουν στενά ; Φορέστε τα µερικές ώρες στο σπίτι µε υγρές κάλτσες και το δέρµα τους θα ανοίξει.

• ΓΥΑΛΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΗ

Οταν δυσκολεύεστε να ανοίξετε µια γυάλα , γλιστρήστε ένα κατσαβίδι κάτω από το καπάκι και γυρίστε το αργά ώσπου να ακούσετε να παίρνει αέρα η γυάλα ...Η γυάλα θα ανοίξει χωρίς προσπάθεια...

• ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ

Για να εξαφανιστούν τα άλατα από το τηλέφωνο του ντους , αφήστε το σε ένα µπολ µε ξίδι µια ολόκληρη µέρα.

• ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Για να εξουδετερώσετε τη µυρωδιά του καµένου στην κουζίνα σας , βράστε για λίγα λεπτά ένα λεµόνι κοµµένο σε ροδέλες σε µια κατσαρόλα γεµάτη νερό.

• ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Για να δηµιουργήσετε µία ευχάριστη ατµόσφαιρα στο δωµάτιό σας , βάλτε µία κατσαρόλα µε βραστό ξύδι στο κέντρο του δωµατίου . Το ξίδι θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες µυρωδιές

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεµµύδια περάστε τα δάχτυλά σας µε αλάτι . εν θα κολάνε µετά το καθάρισµα και δεν θα µυρίζουν δυσάρεστα.

• ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Στην κουζίνα οι πάγκοι , τα µαχαιροπίρουνα , τα σφουγγάρια , τα βουρτσάκια και οι πετσέτες πρέπει να διατηρούνται πάντα στεγνά . Ότι παραµένει υγρό ευνοεί τον πολλαπλασιασµό των µικροβίων . Ειδικότερα οι πετσέτες πρέπει να στεγνώνουν καλά µετά από κάθε χρήση , να αλλάζονται συχνά και να πλένονται µε καυτό νερό
. Επίσης , φροντίστε να είναι απόλυτα στεγνά τα σκεύη όπου φυλάσσονται το αλεύρι , ο καφές , το ψωµί , οι ξηροί καρποί και τα βότανα.

• ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Αν είστε καπνιστές και θέλετε να γλιτώσετε από τη δυσάρεστη µυρωδιά του τσιγάρου που επικρατεί στο σπίτι , αντιµετωπίστε το πρόβληµα χρησιµοποιώντας αναµµένα κεριά . Η ζεστή φλόγα ενός κεριού , εκτός του ότι δηµιουργεί υπέροχη ατµόσφαιρα , έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τη δυσάρεστη οσµή του τσιγάρου από τους διάφορους χώρους του σπιτιού.

• ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Αν τα έπιπλα σας έχουν γρατζουνιές µην πανικοβάλλεστε . Αγοράστε τις ειδικές αλοιφές που κυκλοφορούν στην αγορά και καµουφλάρετε αποτελεσµατικά όλες τις γρατζουνιές στις ξύλινες επιφάνειες.

• ΣΤΟΚΟΣ

Έχει ξεκολλήσει ο καπλαµάς ; έχει το πανάκριβο ξύλινο τραπέζι σας βαθιά γδαρσίµατα; Τη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις θα σας τη δώσει ο στόκος για τα ξύλα. Προτού όµως ξεκινήσετε, πρέπει να τρίψετε ελαφρά σε γυαλόχαρτο το ξύλο στο προβληµατικό σηµείο . Κατόπιν θα το καθαρίσετε από τις σκόνες και στη συνέχεια θα απλώσετε το στόκο µε µια σπάτουλα. Όταν ο στόκος σκληρύνει, πρέπει να λειάνεται την επιφάνειά του πάλι µε γυαλόχαρτο.

• ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΜΥΡΩΔΙΑΣ

Η ενοχλητική και έντονη µυρωδιά του πεπονιού µέσα στο ψυγείο , µπορεί να εξουδετερωθεί , εάν σε ένα από τα ράφια του ψυγείου τοποθετήσετε ένα µπαστουνάκι κανέλας ή αφήστε για µερικές µέρες ένα µπολάκι µε ξίδι. Τόσο η κανέλα όσο και το ξίδι έχουν την ιδιότητα να απορροφούν όλες τις µυρωδιές.

• ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΚΗΠΟΥ

Ανακαλύψτε στα παλιατζίδικα διάφορα ευτελή και κακοπαθηµένα µεταλλικά αντικείµενα και βάψτε τα σε χαρούµενα χρώµατα . Θ' αποκτήσετε πολύ όµορφα διακοσµητικά για τον κήπο σας , µε ελάχιστα έξοδα.

• ΣΚΟΥΡΙΑ

Για να µην σκουριάσουν τα µεταλλικά εργαλεία του κήπου πριν τα αποθηκεύσετε για το χειµώνα αλείψτε τα µε λίγο λάδι.

• ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΙΣΜΑ

Τα φυτά σας θα ζήσουν δύο εβδοµάδες χωρίς πότισµα , αν γεµίσετε την µπανιέρα µε βρεγµένες εφηµερίδες και τα τοποθετήσετε πάνω τους , αφού πρώτα τα ποτίσετε καλά . Στη συνέχεια , τα ψεκάζετε µε νερό και τα σκεπάζετε µε νάιλον σακούλες προσέχοντας όµως να µην ακουµπούν στα φύλλα

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  1. Στα λίγα που ξέρω για τις πετσέτες μπάνιου, η αναφορά ήταν άψογη. Προφανώς θα είναι και όλα τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμβουλές απίστευτα χρήσιμες! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου
To Top