Μιλώντας στην κόρη σας για την περίοδο

0

μπορεί να προκαλεί αμηχανία

Τι αναμνήσεις έχετε από την πρώτη σας περίοδο; Σας είχε μιλήσει η μητέρα σας για το πώς θα είναι; Για το πώς θα νιώσετε; Και για το τι σημαίνει η περίοδος για τον οργανισμό της γυναίκας;

Το να μιλά μία μαμά στην κόρη της για ένα τόσο προσωπικό θέμα, μπορεί να προκαλεί αμηχανία. Όμως επιφέρει και δύο σημαντικά οφέλη: Το ένα είναι ότι τέτοιες συζητήσεις «χτίζουν» τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει έτσι κι αλλιώς να υπάρχει ανάμεσα στις δύο. Το δεύτερο είναι ότι μία τέτοια κουβέντα θα προετοιμάσει τη μικρή σας για τη σημαντική αυτή μέρα που από κορίτσι θα γίνει... γυναίκα!

Τι μπορείτε, λοιπόν, να πείτε στην κόρη σας και με ποιον τρόπο ώστε να την προετοιμάσετε για την πρώτη της περίοδο;

Η κατάλληλη ηλικία

Αν δεν της έχει έρθει περίοδος νωρίτερα, οι ειδικοί λένε πως η κατάλληλη ηλικία για να κάνετε μία τέτοια συζήτηση είναι περί τα 11 χρόνια, ειδικά αν η κόρη σας έχει ήδη μπει στην ήβη, δηλαδή έχει αρχίσει να αποκτά στήθος και τρίχες στη μασχάλη. Τα σημάδια αυτά δείχνουν ότι το σώμα της προετοιμάζεται για την πρώτη της περίοδο. Σε μερικά κορίτσια τα σημάδια αυτά έρχονται νωρίτερα, π.χ. στα 9 χρόνια, άρα εξίσου νωρίς θα πρέπει να γίνει και η συζήτηση της περιόδου.

Αφιερώστε μερικά λεπτά μόνο για εκείνη

Η συζήτηση για την πρώτη της περίοδο δε μπορεί να γίνει την ώρα που την πηγαίνετε στο σχολείο, ούτε την ώρα του φαγητού. Βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο κάποια στιγμή που θα μπορείτε και οι δύο, καθίστε παρέα και μιλήστε. Είναι σίγουρο ότι η κόρη σας θα το χαρεί και θα ανυπομονεί να το ξανακάνετε.

Τι να πείτε

Ο πιο απλός και ευχάριστος τρόπος για να ξεκινήσετε μία τέτοια συζήτηση είναι να μοιραστείτε με την κόρη σας την δική σας εμπειρία από την πρώτη σας περίοδο. Πώς νιώσατε, αν τρομάξατε, αν σας είχε προετοιμάσει η δική σας μαμά. Αν δυσκολεύεστε να μιλήσετε για διάφορα μέρη του γυναικείου σώματος και πώς αυτά λειτουργούν, θα σας βοηθήσει σίγουρα ένα παιδικό βιβλίο ανατομίας, στο οποίο θα βρείτε και τη σωστή ορολογία. Ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο ανατομίας είναι «Το σώμα» από την εγκυκλοπαίδεια Larousse, ενώ απαντήσεις σε ερωτήσεις των παιδιών που μπορεί να σας δημιουργήσουν αμηχανία θα σας δώσει το βιβλίο «Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός». Ακόμα στο site της Libresse θα βρείτε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την πρώτη περίοδο του κοριτσιού.

Αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε κάποια ερώτηση που πιθανώς σας κάνει η κόρη σας, μη φοβηθείτε να της το πείτε και δοκιμάστε να το ψάξετε μαζί, είτε μέσα από βιβλία είτε στο ίντερνετ. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να είστε ειλικρινής σε αυτά που θα της πείτε, γιατί είναι πράγματα στα οποία θα δώσει σημασία και θα θυμάται για πολλά χρόνια.

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως!

Συζητήσεις όπως αυτή σχετικά με την περίοδο δεν γίνονται μόνο μία φορά. Μετά την πρώτη μεγάλη κουβέντα, θα δώσετε το έναυσμα στην κόρη σας να κάνει τακτικά ερωτήσεις και εσείς θα πρέπει να είστε διαθέσιμη να της απαντάτε. Επίσης, όσο περνά ο καιρός και νιώθετε πως η περίοδός της πλησιάζει, φροντίστε να έχετε στο σπίτι και ένα πακέτο σερβιέτες για να είστε και οι δύο ακόμα καλύτερα προετοιμασμένες.

Τι λέει η παράδοση;

Υπάρχουν κάποια έθιμα, στην ελληνική παράδοση, για την πρώτη περίοδο του κοριτσιού, η οποία το χρίζει από παιδί-γυναίκα, με την έννοια ότι είναι πλέον βιολογικά σε θέση να τεκνοποιήσει. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, η μητέρα ετοιμάζει ένα γλυκό για να «γλυκάνει» την κόρη της από τα πονάκια της πρώτης περιόδου, ενώ σε άλλα μέρη χαρίζεται στο κορίτσι ένα χρυσαφικό, ως αναμνηστικό για τη σημαντική αυτή μέρα.
Εσείς τι θυμάστε από την πρώτη σας περίοδο; Σκοπεύετε να «τιμήσετε» με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο την πρώτη περίοδο της κόρης σας;

mama365
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top