Πολυάριθμες μικρές και μεγάλες αμμουδιές σε μια πανδαισία χρωμάτων
Mε προορισμό την Μήλο έγινε το πρώτο γνωστό ταξίδι στον κόσμο στην ανοικτή θάλασσα. Τολμηροί θαλασσοπόροι το 8000 πΧ διένυσαν μια απόσταση περίπου 100 ΝΜ, έφθασαν στη Μήλο, όπου ανακάλυψαν και πήραν μαζί τους, ένα σκληρό ηφαιστειακό πέτρωμα, τον οψιδιανό.
Το πλούσιο σε ορυκτά ηφαιστειογενές έδαφος και η ενασχόληση με την εξόρυξη την επεξεργασία αλλά και την εμπορία τους, αποτέλεσε την πρώτη πηγή πλούτου για το νησί και τους κατοίκους του όλες τις εποχές και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Πολυάριθμες μικρές και μεγάλες αμμουδιές σε μια πανδαισία χρωμάτων, θαλασσινές σπηλιές και γεωμορφολογικά σχήματα ηφαιστειακής έμπνευσης ευθύνονται για την τουριστική έκρηξη της Μήλου. Η ιστορία, οι μύθοι και η παράδοση συναντιούνται με την ξεχωριστή ομορφιά του νησιού και συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό χαλάρωσης και ευχαρίστησης, ικανό να συνδυάσει και να ικανοποιήσει ακόμα και τις δυσκολότερες απαιτήσεις .Αφήστε τα όνειρα σας να αναδυθούν στην αγκαλιά της Αφροδίτης και γίνετε ένα με τον ήλιο και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Το νησί της Μήλου αναφέρεται σε έργα αρχαίων συγγραφέων με διάφορα ονόματα όπως: Βιβλίς, Γοργρίς, Μιμαλλίς, Άκιτος, Ζεφυρία. Υπάρχει η άποψη, ότι το όνομα του νησιού ονοματολογικά, προέρχεται από την προελληνική λέξη "βήλος", και εξελίχθηκε στη λέξη "μήλος" που σήμαινε πρόβατο. Ο πρώτος οικιστής του νησιού, όπως λέει ο μύθος, ονομαζόταν Μήλος.
Σύμφωνα με το μύθο, ένας νέος με το όνομα αυτό, βρέθηκε από την Δήλο στην Κύπρο όπου γνωρίστηκε με την οικογένεια του Βασιλιά Κινύρα, έγινε φίλος του γιου του Άδωνη, και παντρεύτηκε την κόρη του Πελία.
Η φιλία των δύο αντρών ήταν τόσο μεγάλη, που όταν πέθανε ο Άδωνης, ο Μήλος κρεμάστηκε από ένα δέντρο που ονομάστηκε μηλιά και η γυναίκα του αυτοκτόνησε. Η Αφροδίτη, θεά του έρωτα, συγκινημένη από το γεγονός, μεταμόρφωσε τον Μήλο σε μήλο και τη γυναίκα του σε περιστέρι. Ο γιος του ζευγαριού που ονομαζόταν και εκείνος Μήλος, πήγε στο Αιγαίο και κατοίκησε τη Μήλο.
Πρώτοι κάτοικοι του νησιού θεωρούνται οι Φοίνικες ή οι Κάρες.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν στο νησί από άγγλους αρχαιολόγους το 1896 και ανακάλυψαν ερείπια προϊστορικής εποχής, που καλύπτουν περισσότερα από 1500 χρόνια. Η επίδραση του μινωικού πολιτισμού είναι εμφανής. Γύρω στο 1400 π.χ. εμφανίζεται ο μυκηναϊκός πολιτισμός. Το 1100 π.χ. με την κάθοδο των Δωριέων, κατοικείται το Κλήμα, τείχη της πόλης σώζονται μέχρι και σήμερα. Τέχνες όπως η γλυπτική και η κεραμική γνωρίζουν μεγάλη άνθηση.
Στους περσικούς πολέμους, οι Μήλειοι τάχθηκαν στο πλευρό των Αθηναίων, ενώ στον Πελοποννησιακό πόλεμο επιχείρησαν να μείνουν ουδέτεροι. Με την κυριαρχία των Μακεδόνων, το νησί γνωρίζει άνθηση, όπου ακμάζουν η οικονομία, το εμπόριο και κυρίως οι τέχνες. Το πασίγνωστο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου είναι αυτής της εποχής.
Κοντά στο χωριό Τρυπητή, σε μια απότομη πλαγιά 150 μέτρα από το ύψος της θάλασσας, βρίσκονται οι κατακόμβες. Οι κατακόμβες ήταν τάφοι για τους νεκρούς. Το συνολικό μήκος τους φτάνει τα 184 μέτρα, αλλά μόνο ένα τμήμα μιας στοάς είναι σήμερα ανοιχτό για τους επισκέπτες.
Με το χωρισμό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε δυτική και ανατολική, το νησί περνά στο βυζαντινό κράτος, ενώ μετά την άλωση της πόλης από τους Φράγκους, το 1204, περνά στους Ενετούς. Οι Μήλειοι δεν δέχτηκαν πότε τη μοίρα του κατακτημένου και επαναστάτησαν κατά των κατακτητών τους. Η εμφάνιση του τρομερού πειρατή Βαρβαρόσα, επιβάλει την υποταγή του νησιού στους τούρκους και πληρωμή φόρων υποτέλειας σε αυτούς.
Η Μήλος ήταν από τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων που ανταποκρίθηκαν στην επανάσταση του 1821 εναντίον των τούρκων. Το 1830 συμπεριλαμβάνεται στο ελληνικό κράτος όπως και όλα τα κυκλαδίτικα νησιά.
Παραλίες
Η Μήλος φημίζεται για τις πολυάριθμες μικρές και μεγάλες παραλίες της.
Τα ηφαιστειογενή πετρώματα στο διαρκές παιχνίδι τους με τα στοιχεία της φύσης έχουν δημιουργήσει παραλίες μοναδικής ομορφιάς.Υπάρχουν περισσότερες από 70 παραλίες με πεντακάθαρα κρυσταλλένια νερά που σας περιμένουν!!!
Εικόνες της Μήλου
Η Μήλος διαθέτει πληθώρα επιλογών για την εξόρμησή σας στα καταγάλανα νερά της! Μπορείτε να επισκεφθείτε παραλίες οργανωμένες ή κοντά σε οικισμό αλλά και παραλίες απομονωμένες για ιδανικές στιγμές χαλάρωσης με κρυστάλλινα νερά σε συνδυασμό με το τοπίο της Μήλου. Η Μήλος διαθέτει εντυπωσιακή μορφολογία λόγο της ηφαιστιογενής προέλευσης της έτσι θα μπορείτε να τις επισκεφθείτε μέσα από μια ποικιλία παραλιών.
Παραλίες της Μήλου
Μερικές από τις παραλίες του νησιού που βρίσκονται στην βόρεια πλευρά είναι το Σαρακήνικο, Παπάφραγκας, Φυροπόταμος, Πλάθιενα, Μαντράκια, Αλογόμαντρα, Μύτακας, Αγ.Κωνστανίνος και Πάχαινα. Στην Νότια Πλευρά του νησιού είναι το Τσιγκράδο, Φυριπλάκα, Γέροντας, Αγ.Κυριακή, Προβατάς, Αγ.Σώστης, Παλιοχώρι και ο Κήπος.
Στην δυτική θα βρείτε παραλίες απομονωμένες όπως τα Αγκάθια, Αμμουδαράκι, Αγ.Ιωάννης και οι Τριάδες. Μπορείτε επίσης να βρείτε στην ανατολική μεριά του νησιού στην περιοχή Παλιόρεμα το παλιό λατομείο εξαγωγής θείου (Θειορυχεία) το οποίο είναι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.