Δημιουργήστε «καλό όνομα» στη δουλειά

0

Η αξιολόγηση των εργαζομένων, στη σημερινή εποχή, κρίνεται στη λεπτομέρεια

Αν θέλετε, λοιπόν, να δημιουργήσετε καλή εντύπωση στο χώρο της δουλειάς σας και να διασφαλίσετε την εργασιακή σας φήμη θα χρειαστεί να διατηρήσετε και ενδεχομένως και να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα σας σαν εργαζόμενες, δίνοντας βαρύτητα στα σημεία που ακολουθούν:

1.    Αναλάβετε προσωπικά την εξέλιξη σας
Θα πρέπει να θυμάστε ότι έχετε σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την εργασιακή σας εξέλιξη. Αν, λοιπόν, πιστεύετε ότι η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων ή η ενίσχυση των υπαρχουσών θα λειτουργήσουν προς όφελος της δουλειάς σας θα χρειαστεί να επενδύσετε προσωπική προσπάθεια και χρόνο σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, αν υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ψυχομετρικό εργαλείο ώστε να αποκτήσετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τα δυνατά σας σημεία και τις αδυναμίες σας ώστε να μπορέσετε να βελτιώσετε τα πρώτα και να αναπληρώσετε τα δεύτερα.

2.    Κάντε τη συνέπεια σύμμαχο σας!
Η συνέπεια στην τήρηση των εργασιακών σας υποχρεώσεων είναι από τους βασικούς παράγοντες για να επηρεάσετε θετικά τους προϊσταμένους και συναδέλφους σας και να προβάλλετε τον εαυτό σας σαν αξιόπιστη εργαζόμενη. Για να διατηρήσετε, λοιπόν, την καλή εργασιακή σας φήμη και να βελτιώσετε την απόδοση σας, χρειάζεται να είστε οργανωμένες και συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις σας. Ενέργειες που θα σας βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να καταγράφετε τις υποχρεώσεις σας και τις δεδομένες προθεσμίες σε λίστα για να μην ξεχάσετε τίποτα, να είστε συγκεντρωμένες στη δουλειά σας και μην παρασύρεστε από στοιχεία που μπορούν να σας αποσπάσουν την προσοχή- συζητήσεις με τους συναδέλφους ή ενασχόληση με τα social media μεταφέρονται για την ώρα του διαλείμματος ή του φαγητού.

Επιπλέον, να ιεραρχείτε τα καθήκοντα σας ανάλογα με το πόσο σημαντικά ή επείγοντα είναι. Τέλος, να ενημερώνετε σε τακτά διαστήματα τους προϊσταμένους σας για την πορεία της δουλειάς σας, με αυτόν τον τρόπο τους βοηθάτε να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία υλοποίησης των εργασιών και να οργανώνουν το πρόγραμμα της ομάδας ανάλογα. Μην ξεχνάτε ότι, μερικές φορές, το να βάζετε όρια στο τι (δέχεστε να) κάνετε και τι όχι, ανάλογα με τις δεξιότητες και τη θέση σας είναι προτιμότερο από το να καταλήξετε να μην προλάβετε τελικά να ολοκληρώσετε έγκαιρα κάτι από αυτα που έχετε αναλάβει. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε τον ανάλογο σεβασμό στους συναδέλφους.

3.    Να συμβάλλετε θετικά στην πορεία των εργασιών της εταιρείας
Στον εργασιακό σας χώρο θα πρέπει όχι μόνο να υλοποιείτε χωρίς λάθη και εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις σας αλλά και να συμβάλλετε θετικά στη συνολική πορεία της εταιρείας. Να επιδιώκετε να βελτιώνεστε καθημερινά, να φτάνετε τους στόχους που σας έχουν οριστεί και να τους ξεπερνάτε και να βρίσκετε οι ίδιες λύση σε προβλήματα που τυχόν προκύπτουν πριν ενοχλήσετε τον προϊστάμενο ή το αφεντικό σας. Επιπλέον, στοιχεία όπως η επιμονή και υπομονή, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η παροχή προτάσεων για την καλύτερη και ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών θα εκτιμηθούν θετικά από τους προϊσταμένους και συνεργάτες σας. Για να γίνετε απαραίτητες στην εταιρεία, λοιπόν, φροντίστε να παρέχετε υπηρεσίες που δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν (ακόμα και αν οι δεξιότητες αυτές δεν αναφέρονται στο βιογραφικό). Π.χ. υποστήριξη σε συναδέλφους, ιδέες, brainstorming, γενικά προσφορά ιδεών και λύσεων.

4.    Διατηρήστε θετική αντιμετώπιση
Μπορεί να μην είναι εύκολες όλες οι μέρες στη δουλειά ή να νιώθετε ότι δεν έχετε όρεξη να ασχοληθείτε με καμία από τις εργασιακές σας υποχρεώσεις, το να αντιμετωπίζετε όμως τα πάντα με αρνητισμό και γκρίνια όχι μόνο δε θα σας λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα αλλά θα καταλήξετε να δημιουργήσετε περισσότερα. Γι’ αυτό φροντίστε να συμβάλλετε στη διατήρηση καλού κλίματος στον εργασιακό σας χώρο εστιάζοντας στα σημεία της δουλειάς σας που σας ικανοποιούν και διατηρώντας ευγενική και επαγγελματική στάση απέναντι στους άλλους. Επιλέον, μην παραλείπετε να αναγνωρίζετε τη συμβολή των συνεργατών σας στην επιτυχή υλοποίηση των εργασιών που σας έχουν ανατεθεί εφόσον έχει προκύψει μέσα από ομαδική δουλειά και κάνετε εποικοδομητική κριτική με επιχειρήματα στους συναδέλφους σας. Ζητήστε και εσείς τη γνώμη τους για τη δουλειά σας – αφενός για να βελτιωθείτε και αφετέρου γιατί έτσι θα παγιώσετε την εκτίμηση των συναδέλφων για την απόδοση σας. Τέλος, αναπτύξτε τρόπο σκέψης ότι μπορείτε να καταφέρετε πράγματα. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι όλοι μπορούν να περνάνε κακές μέρες στη δουλειά.

Κλείνοντας, να θυμάστε ότι για να δημιουργήσετε «καλό όνομα» στη δουλειά δε χρειάζεται να κάνετε υπερβολές, απλά να κάνετε κάποιες κινήσεις που θα σας ξεχωρίσουν από τους συναδέλφους σας και να κερδίσετε την εκτίμηση των προϊσταμένων σας. Στη λεπτομέρεια κρίνεται άλλωστε η διαφορά.

fe-mail
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top