Ταξίδι στο Πήλιο

0

Το Πήλιο αποτελεί χειμερινό προορισμό για χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο.Στο γραφικό Πήλιο του Νομού Μαγνησίας θα ανακαλύψετε μέσα από τη φύση,αλλά και την έξυπνη ανθρώπινη παρέμβαση,την ηρεμία,αλλά και τη δράση,έτσι ώστε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα.Στον αναλυτικό μας οδηγό θα ενημερωθείτε για τη διαμονή σας στο Πήλιο,την ιστορία του Πηλίου,τα αξιοθέατα του Πηλίου,το φαγητό,την διασκέδαση,και τον τρόπο προσέλευσης στο γραφικό Πήλιο.

Πανέμορφα τοπία, καταπράσινη φύση, χρυσαφένιες αμμουδιές και μαργαριταρένια βότσαλα στις παραλίες του, κρυστάλλινες πηγές και γαλαζοπράσινα νερά στις θάλασσες του, χιονισμένες πλαγιές και χαμογελαστά πρόσωπα, παραδοσιακά χωριά και φιλόξενοι άνθρωποι, πλακόστρωτα καλντερίμια και μονοπάτια, τσίπουρο και μεζέ κάτω από τον γέρο – πλάτανο, μύθοι, ιστορία ….. τόσες πολλές οι εικόνες του και τόσα πολλά αυτά που προσφέρει.

Ο επισκέπτης του Πηλίου μαγεύεται και πάντα ξαναγυρνά, σε μέρη αγαπημένα και γνωστές διαδρομές.

Διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια του Πηλίου βρίσκονται τα χωριά του, περίπου 70 όλα μαζί, πανέμορφα και γραφικά, με τα αρχοντικά τους και την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, στολίδια το κάθε ένα χωριστά και όλα μαζί συμπληρώνοντας την εικόνα του Πηλίου.

Το Πήλιο είναι γεμάτο μαγεία και πανέμορφα τοπία, όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές και χαλάρωση, για περιπέτεια και συγκινήσεις.


Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι πανέμορφες παραλίες του σας προσκαλούν στα κρυσταλλένια νερά τους για στιγμές δροσιάς και απόλαυσης.

Το Πήλιο φημίζεται για την δροσιά που προσφέρει το καλοκαίρι, ακόμα και τα ορεινά χωριά του.

Τον χειμώνα μπορείτε να απολαύσετε το χιονισμένο τοπίο και το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες, κοντά στα Χάνια, όπου μπορείτε να κάνετε ski στις τέλεια οργανωμένες πίστες, snowboarding, και artillery ski.

Αξίζει να πάτε στο Πήλιο
- Παντού σε όλο το Πήλιο.

Τα πιο ξακουστά χωριά του Πηλίου είναι:

Πορταριά. Απέχει 15χλμ. από το Βόλο, με παραδοσιακά κτίρια, κτισμένα σύμφωνα με την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Έχει 1000 κατοίκους. Η Πορταριά είναι ιδανικός τόπος ξεκούρασης, με υπέροχη φύση και ωραία αρχοντικά.

Μακρινίτσα. Έχει 600 κατοίκους και απέχει 15χλμ. απ’ τον Βόλο. Η Μακρινίτσα με πλήθος από πλατάνια και με καταπληκτική θέα στο Βόλο και στον Παγασητικό κόλπο, είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά του Πηλίου.

Αξίζει να επισκεφτείτε στο Πήλιο
- Το Λαογραφικό μουσείο

- Την Παναγιά τη Μακρινίτσα

- Την Αγία Τριάδα

- Την κεντρική πλατεία

- Το κεντρικό καφενείο του χωριού, εξοπλισμένο με έργο του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου

Διασκέδαση στο Πήλιο
Στο Πήλιο η διασκέδαση περιλαμβάνει κυρίως μεσημεριανές τσιπουροκατανίξεις. Αν όμως είστε φτιαγμένοι για νυχτερινή ζωή, μπορείτε πάντα να κατηφορίσετε προς το Βόλο, όπου η διασκέδαση είναι all day & night.

Υπάρχουν πολύ τρόποι για να έρθετε στο Πήλιο: Αεροπορικώς, με το αυτοκίνητο σας, με το λεωφορείο, με το τρένο & από την θάλασσα. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για να έρθετε στο Πήλιο πολύ εύκολα.

Ταξιδεύοντας Αεροπορικώς (Αεροδρόμιο Βόλου)
Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου (Απρίλιος – Οκτώβριος) μπορείτε να έρθετε για να απολαύσετε μοναδικές διακοπές στο Πήλιο μέσω του αεροδρομίου του Βόλου. Στο αεροδρόμιο Βόλου πραγματοποιούνται τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις από και προς Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία, Βρυξέλλες και Ισπανία.

Επίσης μπορείτε να έρθετε και από το αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Οδηγίες για εκδρομή – ταξίδι με αυτοκίνητο

Αν αποφασίσετε να κάνετε το ταξίδι στο Πήλιο η πρόσβαση μέσω της περιοχής του Βόλου είναι άμεση και εύκολη μέσω του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε.

Ερχόμενοι στην εθνική οδό από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ακολουθείστε την διαδρομή μέχρι τον κόμβο Βελεστίνου – έξοδος για Βόλο.
Από εκεί στρίψτε για Βόλο και περίπου σε 19 χλμ. φτάνετε στην οδό Λαρίσης στον Βόλο.
Πριν την είσοδο σας στον Βόλο στην δεξιά μεριά του δρόμου θα βρείτε την έξοδο για Πορταρία στρίψτε στην έξοδο και μπείτε στον περιφερειακό.
Συνεχίστε ευθεία και μετά από μερικές διασταυρώσεις με φανάρια θα συναντήσετε στην δεξιά μεριά πινακίδα που θα σας δείχνει να στρίψετε αριστερά για Πορταρία και Χάνια.
Ιστορία του Πηλίου

Το Πήλιο είναι η γη των Κένταυρων, τα μυθικά αυτά πλάσματα με σώμα μισό ανθρώπινο και μισό αλογίσιο.

Ο πιο διάσημος κένταυρος ήταν ο Χείρον, δάσκαλος του μεγάλου Έλληνα ήρωα Αχιλλέα, και άλλων, όπως του Ιάσονα και του Ηρακλή.

Παραδοσιακά χωριά χτισμένα με την γκρι πέτρα της περιοχής, πέτρινα γεφύρια, Βυζαντινές και Υστεροβυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια προσθέτουν στην μοναδική ομορφιά του Πηλίου και γοητεύουν οποίον τα επισκέπτεται.

Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον πολιτισμό των κατοίκων αυτής της περιοχής κατά τη διάρκεια της προϊστορικής περιόδου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκείνη την περίοδο βρέθηκαν στην Θεσσαλία νεολιθικοί εποικισμοί, που χρονολογούνται στο 5000πΧ.

Το Πήλιο δήλωσε την συμμετοχή του στην Ελληνική Επανάσταση με τον καπετάνιο Κυριάκο Βασδέκη, την 7η Μαΐου 1821.

Αλλά οι αρχηγοί των τούρκικων χωριών της περιοχής έπνιξαν το επαναστατικό κίνημα του Πηλίου στο αίμα.

Ανασκαφές αποκάλυψαν προχωρημένες τεχνικές αρχιτεκτονικής και οχυρώματος, όπως και εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καλλιτεχνικά κεραμικά και γλυπτά.

Από το 2500 μέχρι το 1200π.Χ. υπήρχε ένας εποικισμός στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο Παγασητικός Κόλπος.

Αυτός ο εποικισμός είχε την πιο σημαντική πόλη της περιοχής, την Ιωλκό, η οποία ήταν και ένα σημαντικό λιμάνι.

Νοτιοδυτικά της, κοντά στον σημερινό Αλμυρό, υπήρχε και μια άλλη σημαντική ναυτιλιακή πόλη, η Άλως.

Οι αρχαίοι συγγραφείς έκαναν συχνές αναφορές στο Πήλιο για την μυθολογία του και την μοναδική βλάστηση του, γνωστή την αρχαιότητα ως το «θεραπευτικό βουνό».

Στην αρχή της ιστορικής περιόδου άρχισε η παρακμή της Ιωλκό.

Το λιμάνι Άλως, που ήταν σημαντικό σημείο κατά την διάρκεια των περσικών πόλεμων, έχασε και αυτό την αίγλη του τον 4ο αιώνα π.Χ. Μετά τον Φίλιππο τον Μακεδόνα τον Τέταρτο, το λιμάνι της Πυράσσου έγινε το εμπορικό κέντρο.

Το 293 π.Χ., ο βασιλιάς Δημήτριος Πολιορκητής ίδρυσε μια νέα πόλη, την Δημητριάδα, η οποία αναπτύχθηκε τα χρόνια μετά την κλασσική περίοδο.

Όταν όμως οι Ρωμαίοι την πήραν από τους Μακεδόνιους το 194 π.Χ., έγινε μια ασήμαντη επαρχιώτικη πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Κατά την Βυζαντινή περίοδο δεν αναπτύχθηκε καμία μεγάλη πόλη στο Πήλιο, και δεν καταγράφηκαν σημαντικά πολιτικά η πολιτιστικά γεγονότα. Όλη η Θεσσαλία δεχόταν συνεχεία επιθέσεις από ξένες φυλές όπως οι Γότθοι (το 396 μ.Χ.) και οι Ούννοι (το 539-540 π.Χ.), που επιτίθονταν στην Δημητριάδα.

Για να προστατέψει την περιοχή, ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιουστινιανός οχύρωσε τις πόλεις της Θεσσαλίας. Την ίδια εποχή χτίστηκε και το Βυζαντινό Κάστρο στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ιωλκό.

Αφού η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των σταυροφόρων το 1204, ο αρχηγός των νικητών κατάκτησε και την περιοχή της Θεσσαλίας.

Το 1222 ο Δεσπότης Ηπειρώς Θεόδωρος πήρε πίσω το Βασίλειο από τους Λατίνους.Το 1393, η Θεσσαλία υπέκυψε στην Τουρκική κατοχή. Το 1655, Ο Βενετός ναύαρχος Φρανσέσκο Μοροσινί κατάκτησε το Βυζαντινό Κάστρο.

Τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο διάσημος κληρικός και λόγιος Άνθιμος Γαζής ο Πηλιώτης προσπάθησε να ξεσηκώσει το εθνικό πνεύμα του Πηλίου και να το οδηγήσει στην ανεξαρτησία.

Μετά την επανάσταση, το λιμάνι του Βόλου έγινε ένας κρίκος μεταξύ της ελεύθερης και της υποδουλωμένης Ελλάδας.

Από το 1830, οι κάτοικοι του Πηλίου άρχισαν να μετακινούνται προς την ακτή, όπου έχτισαν σπίτια και καταστήματα.

Μια δεύτερη απόπειρα απελευθερώσεις καταπνίγηκε τον Μάρτιο του 1854.

Το Πήλιο κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία του στις 2 Νοέμβρη 1881, με την επέμβαση των Βρετανών, και ένα επαναστατικό κίνημα που οργανώθηκε από την ελεύθερη Ελλάδα και την στήριξη εξωτερικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, οι Γερμανοί έφεραν φόβο, μεγάλες καταστροφές και θάνατο στις πόλεις Ζαγορά (Ιανουάριος 1943), Πορταριά και Μηλιές (Οκτώβρης 1943) και Δρακία (Σεπτέμβρης 1943).

Έτσι πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε αλλά μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Οι κάτοικοι αυτοί άρχισαν να επιστρέφουν όταν οι τουρίστες ανακάλυψαν την απίστευτη ομορφιά της περιοχής και ξεκίνησε έτσι και η ανάπτυξη της.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top