35%, 40%, 50%, να τ’ αφήσω;

0

Ξαφνικά εμφανίστηκαν στον κυριακάτικο τύπο όψιμες ανησυχίες αναφορικά με το ΤΕΚΕ (το περιβόητο ταμείο που εγγυάται τις καταθέσεις). Αφορμή υπήρξε μάλλον η περιπέτεια της Proton Bank, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν και την αναγκαιότητα στήριξης της όποιας αξιοπιστίας τους έχει απομείνει. Σου λέει, μην καταρρεύσει ξαφνικά το σύμπαν και δεν έχουμε γράψει ούτε μια αράδα. Γιατί μέχρι χθες υποτίθεται ότι ένα πλέγμα – φάντασμα κάλυπτε τις ελληνικές καταθέσεις. Η παραδοχή αυτή στηρίζονταν σε εικασίες του τύπου: Η ΕΚΤ (ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα) δεν πρόκειται να αφήσει έκθετες τις ελληνικές τράπεζες ή το ΤΕΚΕ είναι έτοιμο να αναλάβει δράση. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι αν κοιτάξετε προσεκτικά τις διαφημίσεις των εντύπων, θα αντιληφθείτε ποιος στηρίζει οικονομικά τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις των ΜΜΕ.

Εχουμε εντοπίσει εδώ και έναν περίπου χρόνο τόσο την αδυναμία ρευστότητας της EKT, όσο και την ανεπάρκεια του ΤΕΚΕ και έχουμε ενημερώσει υπεύθυνα τους υποψιασμένους αναγνώστες μας για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν. Και σήμερα γινόμαστε τραγικά επίκαιροι, καθώς, μετά τη ‘’διάσωση’’ της Proton, το ΤΕΚΕ απώλεσε το 1/3 των κεφαλαίων του. Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί αν στη θέση της Proton βρεθεί π.χ. η Αγροτική (τυχαίο παράδειγμα). Δε χρειάζεται να έχετε σπουδάσει στο Χάρβαρντ για να υποθέσετε τις συνέπειες: Προφανώς το ταμείο δεν θα έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Και πώς να τα βρει , αφού οι καταθέσεις υπολογίζονται σε 185 δις και το ΤΕΚΕ μετά βίας θα μπορούσε να συνεισφέρει τα 2 (δύο).

Έτσι απομένει η εικασία ότι τα απολεσθέντα κεφάλαια θα τα διαθέσει η ΕΚΤ. Όμως από πουθενά δεν προκύπτει τέτοιος θεσμικός ρόλος της κεντρικής τράπεζας ή παρόμοια υποχρέωση που να προκύπτει από κάποια νομοθεσία και επιπλέον, αν υποθέσουμε ότι δημιουργείται ένας τρόπος, η ΕΚΤ επ’ ουδενί δεν διαθέτει αυτά τα κεφάλαια. Απομένει λοιπόν ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι σε θέση, όχι να εγγυηθεί τις καταθέσεις, αλλά ούτε να διαθέσει τα περίπου 800εκ που χρειάζεται άμεσα η κεφαλαιακή ενίσχυση της Αγροτικής, η οποία εδώ και μερικούς μήνες είναι μετέωρη, έπειτα από την παταγώδη αποτυχία της στα γελοία stress tests (δοκιμασίες αντοχής της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών)

35%, 40%, 50%, να τ’ αφήσω;

Με όλα αυτά τα πρωτόγνωρα να πετάνε σαν στούκας πάνω από τα κεφάλια μας, έχει δημιουργηθεί η απόλυτη σύγχυση και ο απόλυτος πανικός γύρω από το επικείμενο κούρεμα του χρέους. Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης (από την οποία η κυβέρνησή μας είναι απούσα, αφού προτιμάει να ασχοληθεί με τις ανοικτές επιστολές της διαδοχής στο εσωτερικό) έχουν δημιουργηθεί δύο σχολές:

1. Αυτή των τραπεζιτών (Ελλήνων αλλά και ξένων) οι οποίοι αντιλαμβάνονται μεν ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν μπορεί να ισχύσει, πιστεύουν όμως ότι ένα επιφανειακό ψαλίδισμα του 30% – 35% μέσω της αναθεώρησης του PSI (εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών – τραπεζών προς διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης) θα μπορούσε να τους δώσει μια παράταση μερικών ίσως μηνών και να διατηρήσουν τα μαγαζιά τους και τα προνόμιά τους. Σθεναρός υποστηρικτής τους ο κ. Σαρκοζί, ο κ. Τρισέ και ο κ. Άκερμαν

2. Αυτή των Γερμανών οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως ένα γερό κούρεμα πάνω από 50% είναι απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Και για να είναι σίγουροι ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, επιθυμούν να πάνε πακέτο το κούρεμα με τρεις βασικές προϋποθέσεις:

α)Την ανάληψη της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Ράιχενμπαχ και το επιτελείο του

β)Την εκχώρηση όλης της κρατικής περιουσίας σε μια εταιρία που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι προς ‘’όφελος’’ της Ελλάδας (τα έσοδα θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους)

γ)Την απότομη και πλήρη αποκοπή της χώρας μας από κάθε είδους χρηματοδότηση, πράγμα που συνεπάγεται ότι κάθε δαπάνη της κυβέρνησης οφείλει να αποπληρώνεται αποκλειστικά και μόνο από τα κρατικά έσοδα

Όπως καταλαβαίνετε και τα δύο σενάρια είναι από ολέθρια έως τραγικά. Και αυτό γιατί αν εφαρμοστεί το πρώτο, θα ζήσουμε σε υπερθετικό βαθμό ότι ζήσαμε μετά την ‘’επιτυχία’’ της 21ης Ιουλίου: Οι αγορές θα σφυροκοπούν σε καθημερινή βάση την χώρα μας πιέζοντας για ένα μεγαλύτερο κούρεμα (έχει προεξοφληθεί κοντά στο 70% και θα σμπαραλιάσει τράπεζες – καταθέσεις και ταμεία – συντάξεις), πράγμα που δεν θα αργήσει να έρθει. Αν δηλαδή το πρώτο σενάριο σας φαντάζει πιο ελκυστικό, έχετε υπ’ όψιν σας ότι απλά δίνει μια μικρή παράταση στο χάος.

Αν εφαρμοστεί το δεύτερο σενάριο, ετοιμαστείτε για τον απόλυτο δημοσιονομικό εφιάλτη με γερμανική υπογραφή, καθώς και πλήρη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας (και περιουσίας). Η φτώχεια, η ύφεση και η βία (πάσης μορφής), απλώς δεν μπορούν να περιγραφούν. Οι ζημιές σε τράπεζες – καταθέσεις και ταμεία – συντάξεις, θα είναι απλώς μη αναστρέψιμες.

Είμαστε προφήτες; Όχι. Απλώς κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς αφορισμούς. Βλέπαμε καθαρά ότι η πολιτική Παπακωνσταντίνου οδηγούσε σε ύφεση, άρα σε απώλεια κρατικών εσόδων, άρα σε διόγκωση του ελλείμματος, άρα σε γενναίο κούρεμα του χρέους, άρα σε τραπεζική κατάρρευση, άρα σε απώλεια καταθέσεων. Βλέπαμε επίσης, κάτι που σήμερα δεν είναι απόλυτα ευκρινές ακόμα, ότι όλη αυτή η ιστορία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην Έξοδο από το ευρώ. Είτε επειδή κάποιος αγανακτισμένος ηγέτης θα βαρεθεί να φιλάει κατουρημένες ποδιές Γερμανών γραφειοκρατών, είτε επειδή ένα εξίσου αγανακτισμένο πλήθος θα προτάξει την προσωπική του αξιοπρέπεια απέναντι στις ‘’εθνικές στρατηγικές’’.

Κακοφωνίξ


antinews
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top