Ένα υδάτινο Λούνα Παρκ στην Ευρυτανία

0


Και όμως, δεν είναι χειμερινός προορισμός. Από τον Απρίλιο ώς τον Οκτώβριο τα ποτάμια έχουν την τιμητική τους. Κολύμπι,
εύκολες και δύσκολες βαρκάδες, αλλά και κατάβαση φαραγγιών, αναδεικνύουν το Καρπενήσι σε βασιλιά των δροσιστικών νερών του καλοκαιριού.

ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΣΟ

Ο ήχος του νερού σε συντροφεύει σε κάθε βήμα και τα σημεία για να κολυμπήσεις στα ευρυτανικά ποτάμια είναι απλώς θέμα επιλογής. Εμείς σας προτείνουμε τη μαγευτική Μαύρη Σπηλιά. Μια βάθρα με βαθυπράσινα νερά σχηματίζεται από τον εντυπωσιακό καταρράκτη που πέφτει από ύψος 10 μ. Τι καλύτερο για να δροσιστείς; Το μονοπάτι ξεκινά από το δρόμο Προυσού - Καστανιάς ακριβώς πριν από τη γέφυρα τύπου Belay (υπάρχει ταμπέλα). Περπατώντας για περίπου είκοσι λεπτά ψηλά πάνω από τον Προυσιώτη ποταμό, φτάνετε στον προορισμό σας. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε τον περίπατό σας. Το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορικό μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πλατάνια, έλατα και ρυάκια. Εκεί όπου το φαράγγι στενεύει και το τοπίο γίνεται «πιο άγριο», με βάθρες και μικρούς καταρράκτες, διακρίνεται ψηλότερα, στα δεξιά σας, το μισογκρεμισμένο οίκημα του φυσικού καταφυγίου της Μαύρης Σπηλιάς. Από εδώ ξεκινάει η διάσημη Via Ferrata (στα ελληνικά σημαίνει «δρόμος του ατσαλιού»), το μονοπάτι που σας δίνει τη δυνατότητα να ανεβείτε το δυσπρόσιτο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς μέσω των ειδικά τοποθετημένων ατσαλένιων στηριγμάτων.

RIVER TREKKING ΣΤΟ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ

Βράχια σμιλεμένα τεντώνουν τα ντυμένα με βρύα «δάχτυλά» τους και ρίχνουν το νερό, στάλα-στάλα, στον Κρικελλοπόταμο. Μην τις χαζεύετε απλώς· περάστε στην πίσω πλευρά του υδάτινου παραπετάσματος και δείτε τις σταγόνες που λούζονται στο φως πριν γίνουν ένα με το ποτάμι. Είναι αλήθεια. Εδώ πάντα βρέχει! Από όλα τα σημεία του ορίζοντα μπορείτε να φτάσετε στο Πάντα Βρέχει. Βόρεια από τα Δολιανά, νότια από τη Ροσκά, δυτικά από τη γέφυρα Καστανιάς - Προδρόμου, ανατολικά από τη γέφυρα Κρίκελλου - Δομνίστας. Μια σχετικά εύκολη διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα Καστανιάς - Προδρόμου και διαρκεί δύο ώρες. Αφήστε τη φωτογραφική σας μηχανή (ή εξοπλιστείτε με στεγανή θήκη), βάλτε το μαγιό σας και ταξιδέψτε στον υδάτινο κόσμο του Κρικελλοπόταμου. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής περπατάτε στις όχθες του ποταμού και, όσο πλησιάζετε, η φύση αποκαλύπτει τα μυστικά της: βάθρες, στενά ανάγλυφα περάσματα και μικροί καταρράκτες είναι οι εικόνες που θα σας εισαγάγουν στη μυσταγωγία του Πάντα Βρέχει. Με μήκος μόλις 100 μ., ο «Πανταβρέχης» των ντόπιων είναι το στενότερο πέρασμα του Κρικελλοπόταμου ανάμεσα στην Καλιακούδα και στο όρος Πλατανάκι. Εάν, πάλι, η ραστώνη του καλοκαιριού σάς παρασύρει, οι μικρότερες διαδρομές προς το Πάντα Βρέχει από τη Ροσκά ή τα Δολιανά είναι απλοί περίπατοι και διαρκούν μόλις είκοσι λεπτά.

ΒΑΡΚΑΔΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ

Ράφτινγκ στον Αχελώο, στον Τρικεριώτη και στον Ταυρωπό ποταμό (με σειρά δυσκολίας), καγιάκ στον Καρπενησιώτη και τον Κρικελλοπόταμο, κανό στη λίμνη των Κρεμαστών. Η επιλογή είναι δική σας. Θεωρείται, βέβαια, απαραίτητο να απευθύνεστε μόνο σε ειδικευμένους οδηγούς, οι οποίοι διαθέτουν ελληνική ή διεθνή πιστοποίηση γι' αυτές τις δραστηριότητες.

CANYONING

Η κατάβαση φαραγγιών είναι ένα σχετικά νέο σπορ στην Ελλάδα και η Ευρυτανία έχει τύχει, μαζί με την Κρήτη, μεγάλης προσοχής από τους ειδικούς του είδους. Κατάβαση με ραπέλ σε ορμητικούς καταρράκτες, βουτιές σε βάθρες, νεροτσουλήθρες σε σμιλεμένους βράχους, κολύμπι στο ποτάμι προσφέρουν, εκτός από ατελείωτο παιχνίδι, σπάνιας ομορφιάς εικόνες με σμιλεμένα βράχια, πραγματικά γλυπτά. Δεκατρία ασφαλισμένα τεχνικά φαράγγια αριθμεί αυτήν τη στιγμή η Ευρυτανία, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας. Απευθυνθείτε απαραιτήτως, εάν δεν έχετε παρακολουθήσει ειδικευμένη σχολή canyoning, στους καταρτισμένους οδηγούς που διαθέτουν οι εταιρείες δραστηριοτήτων.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Είτε με το αυτοκίνητό σας σε περίπου 4 ώρες είτε με τα ΚΤΕΛ Ν. Ευρυτανίας από την οδό Λιοσίων (Τ/210-83.17.186, ΚΤΕΛ Καρπενησίου: Τ/22370-80.013). Το εισιτήριο κοστίζει 22,70 ευρώ το άτομο η απλή μετάβαση,αλλά 40 ευρώ αν το αγοράσετε μετ' επιστροφής.

foyrna-eurutanias
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top