Παπανδρέου: Προτεραιότητα οι ιδιωτικοποιήσεις

0

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια που θα
χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν προτεραιότητα», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Τώρα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης. Τα σχέδιό μας τυγχάνει ευρείας αποδοχής και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Θα το εγκρίνουμε σύντομα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

«Την εβδομάδα αυτή, η συζήτηση άγγιξε σχεδόν την υστερία. Δεν προήλθε από εμάς, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση: η απόφαση ελήφθη, είναι προς το συμφέρον όλων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμά της. Εμείς θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Αυτές οι δυο επιλογές δεν υπάρχουν, θα δημιουργούσαν υπερβολικά προβλήματα, όχι μόνο σε μας, αλλά στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, θα χρειαστεί νέα βοήθεια.

«Όλοι νόμιζαν ότι το 2012 θα μπορούσαμε να επανέλθουμε στις αγορές. Τώρα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας των υψηλών spread αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν και, κατά συνέπεια, θα χρειαστούμε νέα βοήθειεα. Εγώ ελπίζω αυτό να μην συμβεί, ότι θα μπορέσουμε, μερικώς τουλάχιστον, να βγούμε στις αγορές, από τη στιγμή που το 2012 θα έχουμε κάποια επιπλέον αποθέματα. Θα δούμε: δεν αποφασίζουμε εμείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές», όπως είπε.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι κάποιες χώρες έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει εγγυήσεις για τα τα δάνεια που παίρνει, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι σαφές τι σημαίνει στην πράξη. «Θέλω να προσθέσω κάτι, ένα σημείο που είναι πολύ ευαίσθητο για εμάς. Το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση είναι σχεδόν προσβολή. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκή εγγύηση», τόνισε.

Σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου αν η αίσθηση, στην παρούσα φάση, μοιάζει με το να σε σημαδεύουν με όπλο, ο πρωθυπουργός απαντά: «Δεν θα έλεγα ένα πιστόλι στο κεφάλι, αλλά μια σκανδάλη που κινδύνευε να πατηθεί κατά όλης της χώρας λόγω της πραγματικής πιθανότητας χρεοκοπίας. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε, κερδίζοντας λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές, για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη οικονομία, βιώσιμη και αποδοτική».

Σχετικά με την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει ότι «άκουσε μόνο εξαιρετικά πράγματα για τον Ντράγκι. Οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να τον στηρίξει».
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top