κενά μνήμης που εμφανίζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος όσο περνούν τα χρόνια σημαίνουν κάθε άλλο παρά αργούς ρυθμούς λειτουργίας όπως πιστεύουν οι περισσότεροι!
Όπως τονίζουν οι Καναδοί επιστήμονες, οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να θυμηθούν ονόματα, να συγκρατήσουν αριθμούς κλπ επειδή έχουν αποθηκεύσει πολλές πληροφορίες στο μυαλό τους τις οποίες πρέπει με κάποιο τρόπο να διαγράψουν, κάτι σαν "ξεσκαρτάρισμα" δηλαδή.
Τα πειράματα της επιστημονικής ομάδας, μάλιστα, έδειξαν ότι τα κενά μνήμης δεν οφείλονται στο ότι ο εγκέφαλος αρχίζει να λειτουργεί με πιο αργούς ρυθμούς αλλά -αντίθετα- στο ότι το… καλοεκπαιδευμένο πια μυαλό καταχωρεί τα πάντα, ακόμη και αυτά που δεν είναι σημαντικά.
Στη μελέτη πήραν μέρος 60 άτομα, οι μισοί με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη και οι υπόλοιποι μισοί με μέσο όρο τα 67 έτη. Οι Καναδοί επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν διάφορες ασκήσεις μνήμης και διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι -σε αντίθεση με τους νεώτερους- είχαν δυσκολία στο να αποβάλλουν τις «άχρηστες» πληροφορίες και να κρατήσουν ή να επαναφέρουν στη μνήμη τους αυτές που χρειάζονταν κάθε φορά.
Τι προτείνουν οι επιστήμονες για να διαγράψουν -όσοι αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα- τις περιττές πληροφορίες; Ύπνο, διαλογισμό, χαλάρωση, καθημερινή άσκηση, ακόμη και… σταυρόλεξα!
star
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.