Θεραπεία με βεντούζες: Πώς γίνεται;

0
θεωρείται καλύτερο να γίνονται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Όλοι προσέξαμε τα περίεργα σημάδια στα σώματα των κολυμβητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας μάθουμε ό,τι πρέπει να ξέρουμε για το cupping.

Η θεραπεία με βεντούζες είναι μια αρχαία μορφή εναλλακτικής ιατρικής, κατά την οποία ο θεραπευτής τοποθετεί ειδικές βεντούζες στο δέρμα για λίγα λεπτά, προκαλώντας μια αναρρόφηση. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να κάνει κάποιος θεραπεία με βεντούζες, καθώς πιστεύεται ότι βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τους πόνους, τις φλεγμονές, ενώ είναι μια μέθοδος χαλάρωσης. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν βεντούζες ως μορφή θεραπείας από το 1.550 π.Χ.

Οι βεντούζες συνήθως είναι φτιαγμένες από γυαλί, μπαμπού, πηλό ή σιλικόνη.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ειδικός τοποθετεί μια εύφλεκτη ουσία μέσα στη βεντούζα, όπως οινόπνευμα, και της βάζει φωτιά. Μόλις η φωτιά σβήσει, η βεντούζα τοποθετείται στο δέρμα, και καθώς ο αέρας μέσα της ψυχραίνεται, δημιουργείται κενό. Αυτό κάνει το δέρμα μας να υψώνεται και να κοκκινίζει, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται. Η βεντούζα μένει στο δέρμα συνήθως για 3 λεπτά το πολύ.

Σε μια πιο σύγχρονη πρακτική χρησιμοποιείται μια λαστιχένια τρόμπα για να δημιουργήσει το κενό, ενώ με τις βεντούζες από σιλικόνη, ο θεραπευτής μπορεί να τις μετακινεί πάνω στο σώμα μας, κάνοντας μασάζ. Όταν η βεντούζα απομακρύνεται από το σώμα, ο θεραπευτής παίρνει ένα μικρό νυστέρι και κάνει πολύ μικρές τομές στο δέρμα, και έπειτα ξαναχρησιμοποιεί τη βεντούζα για να τραβήξει μια μικρή ποσότητα αίματος. Στο τέλος, τοποθετείται επίδεσμος ή αντιβιοτική αλοιφή για να προληφθεί μια πιθανή μόλυνση. Το δέρμα επιστρέφει στα φυσιολογικά μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Οι υποστηρικτές της θεραπείας με βεντούζες πιστεύουν πως είναι μια καλή τακτική για την απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές επιστημονικές μελέτες για να καταλήξουμε σε ένα σίγουρο συμπέρασμα. Πιστεύεται πως θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική θεραπεία εναντίον της ακμής. Βέβαια, οι βεντούζες δεν λειτουργούν μόνες τους και θεωρείται καλύτερο να γίνονται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως ο βελονισμός και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, για την αντιμετώπιση παθήσεων. Εξακολουθούν όμως να χρειάζονται περισσότερες έρευνες, με επιβεβαιωμένη αντικειμενικότητα.

Μερικές από τις παθήσεις που πιστεύεται ότι η θεραπεία με βεντούζες καταπολεμά είναι οι εξής:

• Διαταραχές του αίματος, όπως αναιμία και αιμοφιλία
• Αρθρίτιδα
• Διαταραχές της γονιμότητας
• Έκζεμα και ακμή
• Αυξημένη αρτηριακή πίεση
• Ημικρανίες
• Αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη

Η θεραπεία με βεντούζες θεωρείται αρκετά ασφαλής, αρκεί να μας τη χορηγήσει ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας. Μερικές παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, στην ερεθισμένη περιοχή, είναι οι εξής:

• Κάψιμο
• Μελάνιασμα
• Μόλυνση, αν δεν χορηγηθεί αντιβιοτική αλοιφή στις τομές.

iatronet
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top