Πέθανε ο Ανδρέας Νομικός – Η θρυλική “φτερού” της Αθήνας

"Έφυγε" μία μορφή του κέντρου της Αθήνας

“Έφυγε” σήμερα η θρυλική “φτερού” της Αθήνας, Ανδρέας Νομικός, μία από τις κλασσικές μορφές στο κέντρο της Αθήνας. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική, έχοντας στο πλευρό του μέλη της οικογένειάς του.

Ο Ανδρέας Νομικός γεννήθηκε στη Λήμνο το 1937, έγινε γνωστός ως “φτερού” και ήταν ένας υπαίθριος μικροπωλητής της Αθήνας.

Ο εκλιπών πωλούσε φτερά για ξεσκόνισμα και φώναζε με ψιλή φωνή “φτερά…και πούπουλα“. Αποτελούσε κλασική φυσιογνωμία της Αθήνας για περισσότερα από 50 χρόνια, καθώς από τη δεκαετία του ’60 διατηρούσε τη στάση του στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου οι ναύτες περίμεναν στην αφετηρία το λεωφορείο για να πάνε στο Σκαραμαγκά. Μάλιστα η έκφραση “φτερά… και πούπουλα“, που χρησιμοποιούσε έμεινε στην ιστορία.

Χρησιμοποιούσε ψιλή φωνή για να διαφημίσει την πραμάτεια του, ενώ ήταν οικογενειάρχης με τρία παιδιά.

Μάλιστα ο Ανδρέας Νομικός είχε εμφανιστεί ως ηθοποιός σε πολλές κωμωδίες, σε πολλές εκ των οποίων είχε τον ρόλο πωλητή φτερών ή σε ρόλο θηλυπρεπούς.


Η φιλμογραφία του Ανδρέα Νομικού

• Ένας Δον Ζουάν για Κλάμματα (1960)
• Ο καταφερτζής (1964)
• Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
• Διπλοπενιές ( Σήκω χόρεψε συρτάκι ) (1967)
• Ένας ιππότης με… τσαρούχια (1968)
• Ένας κλέφτης… με φιλότιμο (1968) [πωλητής φτερών]
• Ο μαχαραγιάς (1968)
• Ο ναύτης του Αιγαίου (1968)
• Ποιος Θανάσης; (1968)
• Θου-Βου: φαλακρός πράκτωρ, επιχείρησις Γης Μαδιάμ (1969)
• Η ζαβολιάρα (1971)
• Άρπα-Colla (1982)
• Σερίφης ο “Μηχανοφάγος” (1983)
• Ένας πρωτάρης στο κολλέγιο (1985)




Related Posts