«Σε θέλω ρε παιδάκι μου»· ναι αλλά μέχρι πότε;

0
Και μην ξεχνάς πως ο πόθος είναι σαν το σκοτάδι.

Έρωτας, πάθος, πόθος, αγάπη κι όλα μαζί μέσα σ’ ένα καπέλο συναισθηματικών αναζητήσεων. Και δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει βιώσει τουλάχιστον ένα. Ωστόσο -και σε σχέση μ’ αυτά που λέγονται- μερικοί μπορεί να συμφωνήσουν ότι το να βιώνεις το ένα, ή τα δύο, ή και περισσότερα μαζί, ταυτόχρονα μέσα σε μια σχέση, είναι αρκετά σπάνιο. Τι θα έλεγες όμως ν’ αφήσουμε στην άκρη τον έρωτα και το πάθος και να δούμε τι σκέφτεσαι σε σχέση με τον πόθο και την αγάπη; Μπορείς να ξεχωρίσεις αυτά τα δύο; Ή πάντα σκεφτόσουν τη σχέση σου, ως προς το ένα ή προς το άλλο;

Αχ αυτός ο πόθος, ο λίγο εγωιστής. Όπως και να το κάνουμε είναι ένα εντελώς φυσιολογικό βιολογικό σου συναίσθημα. Ωστόσο, είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ’ την αγάπη. Γιατί απλώς είναι μια ξεκάθαρη επιθυμία για ερωτική επαφή. Πρόσεξε όμως. Το ότι λαχταράς κάποιον, δε σημαίνει ότι δεν είσαι ερωτευμένος ή ότι δεν αγαπάς. Δεδομένου όμως ότι υποδηλώνει φυσική έλξη κι επιθυμία, μπορείς να βιώσεις την αίσθηση του πόθου μέσα ή έξω από μία σχέση. Τούτου λεχθέντος, όταν αναφέρεις τον έρωτα με την πρώτη ματιά, πιθανότητα μιλάς κυρίως για πόθο.

Και σκέφτεσαι πως αυτό μπορεί να κρύβει και λίγο πάθος μέσα του. Όμως το πάθος κάνει την εμφάνισή του νωρίς σε μια σχέση. Κι αυτό που έχει ως σκοπό του, είναι να εξιδανικεύσεις, το άτομο που έχει έρθει κοντά σου. Αλλά θέλει προσπάθεια για να κρατηθείτε μαζί. Βασικά, ο έρωτας είναι μια ενδιάμεση φάση του πόθου και της αγάπης. Είναι ένα διασκεδαστικό στάδιο πριν την αλήθεια.

Γιατί η αγάπη είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορεί να μην είναι μερικές φορές τόσο έντονη όσο ο έρωτας, αλλά κρύβει μέσα της αληθινές και ουσιαστικές ερωτικές στιγμές. Κι αν αισθάνεσαι ότι επιθυμείς λιγότερο τον σύντροφό σου ή η σχέση έχει γίνει λιγότερη παθιασμένη με τότε, αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό γιατί αισθάνεσαι όμορφα κι άνετα. Είναι παρόμοιο με τη φάση του ενθουσιασμού στην παθιασμένη αγάπη, που κυρίως υπάρχει στην αρχή. Άλλωστε, επιθυμία δεν είναι μετρήσιμη. Αυξάνεται και μειώνεται από μέρα σε μέρα. Όμως στη θέση υπάρχει μια σταθερότητα, η οποία προσφέρει ειλικρίνεια, ρεαλιστική αγάπη και φροντίδα.

Στόχος είναι να μπορείς να παραμένεις ανοιχτός και ειλικρινής. Ο πόθος δεν καλλιεργείται αναγκαστικά, αλλά γίνεται ουσιαστικός και μπορείς να του αλλάξεις νόημα μέσα απ’ την οικειότητα της αγάπης. Επομένως πόθος κι αγάπη μπορεί να υπάρξουν ταυτόχρονα; Η απάντηση είναι ναι. Γιατί το να μπορείς να χτίσεις έναν δεσμό, πρέπει να μπορείς να ‘σαι παθιασμένος με την ιδέα- αυτό το ενδιάμεσο στάδιο. Γιατί ο ενθουσιασμός στην εξερεύνηση μιας βαθύτερης σύνδεσης με κάποιον υπάρχει και σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που θα διαρκέσει.

Ζωντάνια της σχέσης, λέγεται. Και θέλει τρόπους κι όχι κόπους. Κι αν ο πόθος προκαλεί άγχος στην αρχή, πού να δεις τι κρύβει η αγάπη μέσα της. Να θυμάσαι όμως πως τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά κι όλοι στο τέλος μαθαίνουν πώς να περιηγούνται. Γιατί καλές οι πεταλούδες στο στομάχι αλλά για να φτάσεις στο σημείο της αγάπης θέλει δουλειά και φαντασία. Μην αφήνεις τον πόθο να φύγει μακριά. Αυτό που θα βιώσεις μαζί του μέσα στην αληθινή αγάπη θα σου προσφέρει εκείνα τα βαθύτερα επίπεδα οικειότητας που είναι πάντα επιβραβευτικά. Και μην ξεχνάς πως ο πόθος είναι σαν το σκοτάδι. Τρομάζει μόνο αν δεν είσαι με το σωστό άτομο. Αλλιώς γίνεται μαγικό.

Αναστάσιος Καλλίας
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top