8 στοιχεία των αντικοινωνικών ανθρώπων

0
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Η ζωή μας διέπεται από συνεχείς αλληλεπιδράσεις με τους γύρω μας. «Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν» είχε πει κάποτε ο Αριστοτέλης κι αν κοιτάξεις την πορεία της ζωής του καθενός μας, θα καταλάβεις ότι πράγματι ένας άνθρωπος δε θα μπορούσε ποτέ να ζήσει μόνος κι μη έχοντας καμία επαφή μ’ άλλους ανθρώπους. Είναι μια ανάγκη που έχει από την πρώτη στιγμή που γεννιέται η ανάγκη να βρίσκεται κοντά σε άλλους και να αποκτά σχέσεις μαζί τους. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τους ανθρώπους που έχουμε συναντήσει στη ζωή μας ως τώρα, θα καταλάβουμε ότι δε δείχνουν όλοι οι άνθρωποι την ανάγκη τους αυτή για κοινωνικοποίηση. Δε θέλουν όλοι να γνωρίσουν κόσμο, να πηγαίνουν σε συναντήσεις ή να δημιουργήσουν δεσμούς. Τους ανθρώπους αυτούς συνηθίζουμε να τους αποκαλούμε αντικοινωνικούς. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Ένας αντικοινωνικός άνθρωπος:

1. Στην παρέα είναι ο παρατηρητής

Θα μου πεις τώρα, αυτό το κάνουν κι οι ντροπαλοί κι ίσως έχεις δίκιο αλλά θα σου πω ότι κι η ντροπή μπορεί ναι είναι ένδειξη αντικοινωνικότητας. Ένας άνθρωπος που δε μιλάει πολύ, δε θέλει να συμμετέχει σε συζητήσεις ή σπανίως εκφέρει την άποψή του, συχνά δεν είναι απλώς ένα άνθρωπος που απέχει από επιλογή. Είναι ένας άνθρωπος που νιώθει ότι πιέζεται όταν του απευθύνεις τον λόγο, νιώθει ότι δεν μπορεί να πάρει ανάσα ελεύθερα κι έτσι επιλέγει να παρατηρεί καθώς δεν του ασκείται κοινωνική πίεση.

2. Δεν αποδέχεται προσκλήσεις ασχέτως του ποιος προσκαλεί

Ένας αντικοινωνικός άνθρωπος δε θα δεχθεί καμία από τις προσκλήσεις που θα του κάνεις γιατί μέσα του έχει έντονο τον φόβο ότι αν δεχθεί κι έρθει -εκτός του ότι δε θα νιώθει άνετα- θα πρέπει να ανταποδώσει την πρόσκληση. Βάσει όλων αυτών θα γεννηθεί στρες το οποίο δε θα μπορεί να διαχειριστεί. Δεν είναι σνομπ απλώς το να βρίσκεται κοντά σε άλλα άτομα του προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, ακόμα κι ως σκέψη.

3. Δε συνάπτει στενές σχέσεις

Χαίρω πολύ, θα πεις τώρα, αλλά αυτό είναι κομματάκι διαφορετικό. Όλοι λίγο πολύ παραπονευόμαστε για την ερωτική μας ζωή -κυρίως όταν είναι ανύπαρκτη- φαντάσου τώρα έναν άνθρωπο τον οποίο ακόμη κι αν κάποιος άλλος τον ελκύει, δε θα κάνει την παραμικρή κίνηση για να τον πλησιάσει. Σ’ αυτό το σημείο σίγουρα όλοι σκεφτόμαστε να εντάξουμε στους αντικοινωνικούς όσους δε μας ήθελαν αλλά -όσο και να θέλω να συμφωνήσω- δεν είναι όποιος δε θέλει δέσμευση αντικοινωνικός. Το άτομο αυτό δεν μπορεί να πλησιάσει το άτομο για το οποίο μπορεί και να ενδιαφέρεται πολύ, γιατί δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να βιώνει έντονα συναισθήματα, δεν μπορεί να δει τον εαυτό του να νοιάζεται και να μοιράζεται κοινές εμπειρίες γιατί του δημιουργούν τεράστιο άγχος απόδοσης.

4. Δεν απαντάει σε κλήσεις και μηνύματα ή εξαφανίζεται

Σπανίως οι άνθρωποι αυτοί διατηρούν επικοινωνία σταθερή με άλλους ανθρώπους. Εκεί που μιλάτε όλη μέρα, θα σ’ αφήσει ξαφνικά στο «διαβάστηκε» και θα αποφεύγει τις κλήσεις σου όπως ο διάολος το λιβάνι. Κάποια στιγμή θα επανεμφανιστεί, μα μόλις νιώσει ότι ξανά πιέζεται ή αρχίζει και νιώθει ότι η επικοινωνία αποκτά χαρακτήρα συναλλαγής, τη διακόπτει.

5. Δε θα σου ζητήσει ποτέ ραντεβού

Αν έτυχε και έμπλεξες με κάποιον αντικοινωνικό, οφείλεις να γνωρίζεις ότι κατά πάσα πιθανότητα, δε θα σου ζητήσει ποτέ να βγείτε. Μπορείτε να μιλάτε, μπορείς να πετάς σπόντες αλλά θα κάνει πως δεν τις είδε ποτέ γιατί στην πραγματικότητα δε θέλει να τις δει. Δε νιώθει την ανάγκη να τα πείτε από κοντά ή να κάνετε κάτι μαζί, ή για την ακρίβεια, η ανάγκη να σε δει είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με την ανακούφιση να το αποφύγει.

6. Δε θα σου εκμυστηρευτεί εύκολα κάτι δικό του

Σίγουρα ο τύπος αυτός δεν είναι ο τύπος ανθρώπου που θα πάτε για καφέ να πείτε τα νέα σου και θα μοιραστεί μαζί σου κάποιο θέμα που τον απασχολεί γιατί νιώθει ότι αν το πει, θα εκτεθεί. Δε θα καταλάβεις και φυσικά δε θα μπορείς να βοηθήσεις. Αντιθέτως, νιώθει ότι οποιαδήποτε στιγμή θα χρησιμοποιήσεις το μυστικό του εναντίον του, ή ότι θα χάσει το χαρτί της αυτοδιάθεσης απέναντί σου, αφού για εκείνον, εφόσον ξέρεις το πρόβλημά του, ξέρεις και τι είναι αυτό που τον κάνει αδύναμο.

7. Δυσκολεύεται εξαιρετικά με τα small talks

Δε θα κρατήσει τους τύπους ευγενείας, δε θα σε καλημερίσει αν σε πετύχει τυχαία αν μπορεί να το αποφύγει, θα επιλέξει να μη βγει σε μέρος που μάλλον θα συναντήσει γνωστό, ενώ οι παραγγελίες στο τηλέφωνο είναι το χειρότερό του. Επίσης, είναι εξαιρετικά απίθανο να θελήσει να διατηρήσει μια συζήτηση αν δεν είναι ο συνομιλητής του εκείνος που θα τρέχει τις ερωτήσεις.

8. Ντρέπεται σε βαθμό που του δημιουργεί πρόβλημα

Ένας άνθρωπος που δε φημίζεται για την κοινωνικότητά του, είναι ένας άνθρωπος που ντρέπεται για πολλά περισσότερα πράγματα από ό,τι φαινομενικά θα άξιζε. Θα ντραπεί να πιάσει πρώτος κουβέντα, να χαιρετήσει ή να ζητήσει κάτι. Θα νιώσει φοβερές ενοχές που δε θα σηκώσει το τηλέφωνο, μα θα ντραπεί να απαντήσει στην κλήση. Δε θα νιώθει άνετα να μιλά για τον εαυτό του ή να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία έχεις για τη ζωή του. Μπορεί να σου φαίνεται ότι θέλει απλώς το χρόνο του για να ανοιχτεί αλλά, η αλήθεια είναι ότι θα παραμείνει η τάση του να απομονώνεται συναισθηματικά, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό γνωρίζεστε ή όχι.

Κατερίνα Μάρου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top