7+1 πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις πριν πάρεις πτυχίο

0

Τα φοιτητικά χρόνια αποτελούν ορόσημο στη ζωή του ανθρώπου. Είναι το κομβικό σημείο που αφήνεις πίσω τη σχολική ζωή και μπαίνεις στην ενηλικίωση. Τις περισσότερες φορές η συνειδητοποίηση της νέας -ενήλικης πλέον- φάσης γίνεται απότομα. Μία ελεύθερη περίοδος που συνοδεύει τις πρώτες αυτόνομες υποχρεώσεις με μία αίσθησης πίεσης από την κοινωνία να ανταπεξέλθεις σαν σωστός ενήλικας ενώ δεν έχεις μάθει πώς να είσαι. Βέβαια σε βάθος χρόνου, όταν πλέον έχεις ξεπεράσει αυτή την ηλικία, μένει η εντύπωση της ανεμελιάς και φαντάζει συνήθως ως η πιο ζωντανή και γεμάτη εμπειρίες χρονική φάση.

Ανεξαρτησία, διασκέδαση αλλά και σκληρή δουλειά χαρακτηρίζουν την φοιτητική ζωή και ενώ κύριος στόχος είναι το πολυπόθητο πτυχίο, υπάρχουν κάποια πράγματα που οφείλεις να συντονίσεις και να δοκιμάσεις πριν την απόκτησή του.

1. Να βρεις τον καθηγητή που σε εμπνέει

Όπως όταν ήσουν παιδί στο σχολείο ξεχώριζες έναν δάσκαλο και αυτόματα το μάθημά του γινόταν το αγαπημένο σου, έτσι και στο πανεπιστήμιο μπορείς να εντοπίσεις τον «μέντορά» σου. Η διαφορά είναι ότι στη σχολή θα παρατηρήσεις πολλές φορές μεγάλη διχογνωμία ανάμεσα στους καθηγητές και τα λεγόμενά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον μελετάς ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και πάνω σε μερικές πτυχές του είναι δυνατόν οι γνώμες να διίστανται. Σχεδόν πάντα όμως θα υπάρχει αυτός ο ένας διδάσκων που θα θαυμάζεις για το έργο του, θα σε ελκύει η μεταδοτικότητά του και πάνω απ’ όλα θα σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Παρακολούθησε την πορεία του και παραδειγματίσου.

2. Εκδρομές με την παρέα

Τι πιο υπέροχο και ανεξάρτητο από τις διακοπές με τους κοντινούς σου ανθρώπους; Μια φοβερή ευκαιρία να αποδράσεις αλλά και να αναλάβεις την ευθύνη της οργάνωσής του. Μακριά από την αγκαλιά των γονιών που εξασφάλιζαν και προνοούσαν για τα πάντα, τώρα πρέπει μόνος σου να φροντίσεις τον εαυτό σου και πέρα από την απόλαυση να συντονίσεις και τη δουλειά που κρύβεται πίσω από αυτήν. Πλέον βέβαια, ο προορισμός και το είδος εξαρτώνται απ’ το φοιτητικό budget που καλείται της διαχείρισής σου.

3. Εργασιακή εμπειρία

Στα φοιτητικά χρόνια, είτε για λόγους βιοπορισμού, είτε από επιθυμία, αποκτούμε συνήθως τις πρώτες μας επαφές με τον χώρο της εργασίας. Συχνά είναι άσχετο με τον τομέα που σπουδάζουμε, αλλά εξίσου σημαντικό για το βιογραφικό μας, τις κλίσεις μας και την ανάπτυξη ικανοτήτων όπως η συνεργασία. Κυρίως όμως αποκτούμε εμπειρία στη διαχείριση καθηκόντων και την ανταπόκριση υπό συνθήκες πίεσης. Δύο χαρακτηριστικά άκρως σημαντικά για την μετέπειτα καριέρα και τη διάπλαση του χαρακτήρα.

4. Μάθε κάτι εκτός σχολής

Καθώς η σπουδαστική περίοδος είναι από αυτές με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο, είναι κρίμα να πάει ανεκμετάλλευτος. Μία ξένη γλώσσα, μία πρακτική δεξιότητα ή αντίστοιχα κάτι περισσότερο καλλιτεχνικό. Μία ενασχόληση που μπορεί να αποδειχθεί προσόν για το βιογραφικό σου ή τις ικανότητες σου στην μετέπειτα καριέρα. Πέρα από τα κέρδη όμως, αποτελεί ευνοϊκό μέσο για κοινωνικοποίηση, ανάπτυξη ενδιαφερόντων, καλοπέραση και σίγουρα ανακάλυψη εαυτού.

5. Μη διστάσεις να μείνεις μόνος

Όχι απαραίτητα σε ξεχωριστή κατοικία αλλά να δοκιμάσεις τον εαυτό σου και σε μοναχικές δραστηριότητες. Με λίγα λόγια βγες από το comfort zone σου και ξεκίνα κάτι χωρίς να έχεις ανάγκη τη συντροφιά κανενός. Από μία ενασχόληση μέχρι μία εκδρομή ή ένα ταξίδι. Όλοι χρειαζόμαστε κάποιες στιγμές τη μοναξιά μας αλλά λίγοι είναι αυτοί που την απολαμβάνουν. Κι αυτό είναι λογικό γιατί είμαστε κοινωνικά όντα, αλλά αν μάθεις από νέος να μένεις μόνος και να στηρίζεσαι στα πόδια σου, θα είσαι συμφιλιωμένος με την οντότητά σου.

6. Εθελοντισμός

Ή αλλιώς ανιδιοτέλεια. Θα ανακαλύψεις τη χαρά του να προσφέρεις χωρίς απαραίτητα να λαμβάνεις. Στην πραγματικότητα όμως κερδίζεις πολλά ηθικά μαθήματα και γεμίζεις με ικανοποίηση κι αίσθηση χρησιμότητας γνωρίζοντας ότι βοήθησες κάποιον που το χρειαζόταν. Συμπληρωματικά, μπορεί να απομυθοποιήσεις σταδιακά και τον ρόλο του χρήματος και να συνειδητοποιήσεις από νεαρή ηλικία ότι δεν κινούνται όλα με βάση αυτό. Στο τέλος της ημέρας η ψυχή σου κρατά μονάχα τις πλούσιες αναμνήσεις και τα συναισθήματα που σου χάρισε η πράξη σου.

7. Ανέπτυξε μία μεγάλη ερωτική σχέση

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα «σχολεία» είναι αυτό της μακροχρόνιας σχέσης. Πρόκειται για μία εμπειρία ζωής που πιθανόν να σε κατευθύνει στους μελλοντικούς σου δεσμούς. Μαθαίνεις να ακούς, να δέχεσαι, να επικοινωνείς, να κάνεις υποχωρήσεις, να συμβιώνεις και να δένεσαι. Μαθαίνεις επίσης να ανοίγεσαι, να πληγώνεις αλλά και να πληγώνεσαι. Όλα στο πρόγραμμα είναι και από τίποτα μάλλον δε γλιτώνουμε οπότε ας τα γευτούμε στο έπακρο.

7+1. Δοκίμασε κάτι εντελώς εκτός του χαρακτήρα σου

Ένα είδος ταινίας από αυτά που αποφεύγεις. Mία δραστηριότητα που σε τρομάζει και σε βγάζει από την άνεσή σου όπως η κατάδυση ή το bungee jumping. Έναν τύπο συμπεριφοράς που παρεκκλίνει από τον δικό σου, για παράδειγμα αν είσαι ντροπαλό άτομο δοκίμασε να πλησιάσεις πρώτος το άτομο που σε ενδιαφέρει μαζεύοντας όση δύναμη μπορείς. Βγες από τη ζώνη άνεσης σου και αντιμετώπισε τους δισταγμούς σου με κότσια.

Ιωάννα Μ.
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top