13 διαμαντάκια που ίσως δεν είχες σκεφτεί για διακοπές

0
είναι εξαίσιες ιδέες για μελλοντικά μας ταξίδια.

Καλά τα παγωτά, τα καρπούζια και τα παγωμένα κοκτέιλ, άλλα το βασικότερο χαρακτηριστικό του καλοκαιριού, που το κάνει τόσο αγαπητό, είναι το διάστημα διακοπών που διαθέτουμε. Κύριοι στόχοι μας μέσα σ’ αυτό είναι, πρωτίστως, να ξεκουραστούμε κι έπειτα να περάσουμε ωραία, αποκτώντας νέες εικόνες κι εμπειρίες. Το καλοκαίρι έχει μια μαγική ικανότητα να μετατρέπει κάθε περιοχή που δεν αναδεικνύεται ιδιαίτερα το χειμώνα σ’ ένα υπέροχο μέρος!

Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα εξαιρετικών και δημοφιλών θερινών θέρετρων, όπου ωστόσο κοστίζει πολύ το μανίκι. Το γεγονός ότι το διάστημα που μεσολάβησε άφησε πολλούς από εμάς ταπί και σχεδόν καθόλου ψύχραιμους δε μας εμποδίζει απ’ το να κάνουμε ένα πανέμορφο −ίσως σύντομο− ταξίδι. Μερικά απ’ τα μέρη που αναφέρονται παρακάτω είναι εξαίσιες ιδέες για μελλοντικά μας ταξίδια.

1. Καβάλα, Ελλάδα

Η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει»! Σ’ όποια παραλία απ’ τις 12 υπάρχουσες κι αν πάει κανείς, θα του κοπεί η ανάσα στην πρώτη ματιά και θα την ξαναβρεί μόλις βουτήξει στα γαλαζοπράσινα νερά. Το ιδανικότερο είναι να επιλέξουμε διαμονή σε κεντρικό σημείο της Καβάλας και να επισκεφτούμε όσες περισσότερες μπορούμε, είτε νοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο, είτε με τις συγκοινωνίες που κατευθύνονται προς τις παραθαλάσσιες περιοχές.

2. Φούρνοι, Ελλάδα

Ο γεωγραφικός σχηματισμός των νησιών στο χάρτη που θυμίζει αστακό προμηνύει ήδη τα καλά που πρόκειται να συναντήσουμε. Προορισμός που συνδυάζει ήρεμη και χαλαρωτική διαμονή, με άγρια ομορφιά. Διατίθενται 10 πανέμορφες οργανωμένες παραλίες και μερικές ακόμα προσβάσιμες με καραβάκι γι’ αυτούς που επιλέγουν τον γυμνισμό. Τα κρυστάλλινα νερά, τα μαγευτικά τοπία και τα εξαιρετικά τοπικά φαγητά κι εδέσματα θα μας δικαιώσουν για την επιλογή μας.

3. Άγιοι Σαράντα, Αλβανία

Τοπία που θυμίζουν Χαβάη, νερά έντονα ανταγωνίσιμα αυτά της Κέρκυρας που βρίσκεται απέναντι και γαστρονομία που εκπλήσσει είναι μερικά μόνο απ’ όσα θα χαρούμε, αν επισκεφτούμε αυτήν την παραθαλάσσια πόλη. Θα συναντήσουμε πολλούς Έλληνες εκεί, αλλά και τιμές που θα μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας! Τα πολιτισμικά αξιοθέατα που μπορούμε να δούμε χαρακτηρίζονται από μεγάλο κάλλος κι ιστορικό υπόβαθρο. Εν ολίγοις, σαν να μας λέει η πόλη «Έλα τώρα!».

4. Μαρμαρίς, Τουρκία

Αν υπήρξαμε στην Κωνσταντινούπολη και φύγαμε με καλές εντυπώσεις, εδώ θα δούμε μια άλλη όψη της Τουρκίας, στη Νότια πλευρά της. Παραθαλάσσιο θέρετρο, πίσω απ’ το οποίο δεσπόζουν υπέροχες πευκόφυτες βουνοπλαγιές. Πολλά σημεία ενδιαφέροντος, για να μάθουμε κάτι περισσότερο για την ιστορία της Τουρκίας. Η φυσική ομορφιά αλλά κι η καλαίσθητη δομή της περιοχής καταλαμβάνουν επάξια ένα κομμάτι απ’ την καρδιά μας! Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψουμε να δοκιμάσουμε fast-food που θα συναντήσουμε σε πολλά σημεία∙ θα χάσουμε έξοχες γεύσεις!

5. Κουσάντασι, Τουρκία

Περιοχή που θυμίζει λίγο τους τρόπους κίνησης στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ξεκάθαρα θερινός προορισμός. Απαράμιλλη ομορφιά, που μας θυμίζει κάπου τη Σάμο, με λίγα κιτς στοιχεία όμως. Άπειρες δυνατότητες για δραστηριότητες σε διάφορα σημεία, από κολύμπι με δελφίνια έως extreme sports. Η επίσκεψη στο μεγάλο παζάρι θέλει προσοχή κι εγκράτεια, καθώς, παρά τα εξαντλητικά παζάρια, η ποιότητα των προϊόντων δεν είναι η καλύτερη. Ωστόσο, οι θετικές αντιδράσεις κι η εύνοια των ντόπιων στο άκουσμα της καταγωγής μας είναι οι ίδιες∙ όπως λένε κι οι ίδιοι «komşularıyız»!

6. Σπλιτ, Κροατία

Χαρακτηρίζεται δικαίως ως «το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Ευρώπης», καθώς αποτελεί την πιο underrated χωρίς κανένα λόγο περιοχή. Συγκλονιστική θάλασσα, υπέροχο κλίμα και καταπληκτικό φαγητό. Αμέτρητα αξιοθέατα μεγάλης σημασίας και πολλοί χώροι διασκέδασης σχεδόν για όλα τα γούστα. Η φιλοξενία κι εξυπηρέτηση των ανθρώπων σε σκλαβώνουν με όλη τη σημασία της λέξης. Τα πολλά λόγια είναι περιττά.

7. Σλιέμα, Μάλτα

Τα κορυφαία αξιοθέατά της αξίζουν περισσότερο από οτιδήποτε βρίσκεται στην πόλη αυτή. Προξενεί εντύπωση το πόσο πολιτισμό κι ομορφιά μπορούν να χωρέσουν σε μια μόνο πόλη! Αξίζουν, βέβαια, κι οι απαλές χρυσαφένιες αμμουδιές της, που βρέχονται απ’ την καταγάλανη θάλασσα και η τοπική κουζίνα που συνδυάζει γνώριμες σ’ εμάς αλλά με ιδιαίτερες παραλλαγές γεύσεις. Το εύρος καταστημάτων εστίασης ικανοποιεί κάθε γούστο κι απαίτηση.

8. Μπούντβα, Μαυροβούνιο

Δημοφιλές νησί για τις παρθένες και ολόλευκες παραλίες του, αλλά και για το πλήθος παραλιών για γυμνισμό. Ενδείκνυται για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες διακοπές κοντά στη φύση. Βέβαια, κατά το δεύτερο μισό της καλοκαιρινής σαιζόν συγκεντρώνει μεγάλο όγκο κόσμου, οπότε είναι προτιμότερο να την επισκεφτεί κάποιος κατά τους μήνες του Ιουνίου και του Ιουλίου. Εδώ θα βρούμε καταστήματα εστίασης με ελληνική κουζίνα, αλλά ωφελεί περισσότερο να δοκιμάσουμε όσα περισσότερα μπορούμε απ’ τη δική τους ιδιαίτερη κουζίνα.

9. Μπουργκά (Sunny Beach), Βουλγαρία

Η υπεροχή της Μαύρης Θάλασσας απ’ την πλευρά της Βουλγαρίας, στην πιο δημοφιλή περιοχή της για θερινές διακοπές. Η πολεοδομία της δίνει την εντύπωση μιας αίγλης ή κι αριστοκρατίας. Κάποια κτίρια και ξενοδοχεία, μάλιστα, θυμίζουν αυτά στο Ντουμπάι, αλλά αν θέλουμε να παραμείνουμε εντός budget, καλύτερα να κλείσουμε διαμονή στα πιο οικονομικά, αλλά αξιοπρεπέστατα. Σχεδόν επιβάλλεται να δούμε από κοντά τους ναούς και τα αξιοθέατα που διαθέτει η περιοχή Μπουργκά.

10. Κόστα Μπλάνκα, Ισπανία

Μια απ’ τις δημοφιλέστερες περιοχές για διακοπές, με μεσογειακές ομορφιές και πεντακάθαρα νερά. Η αυθεντικότητα των πόλεων της ακτογραμμής είναι αξιοσημείωτη. Μας περιμένουν 12 διαφορετικές εξαίσιες παραλίες για εξερεύνηση. Η πόλη που προτείνεται ιδιαίτερα, όμως, ονομάζεται «Αλικάντε». Με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της και τις υποσχέσεις για μεγαλειώδεις διακοπές με παραδοσιακή γαστρονομία και ζωηρές νύχτες, μπαίνει αυτόματα στη λίστα για επίσκεψη από νεαρότερες ηλικίες.

11. Κόστα ντελ Σολ, Ισπανία

Ίσως, ένας συνδυασμός με την προηγούμενη περιοχή θα ήταν η καλύτερη εκδοχή. Η περιοχή αυτή φημίζεται και για τις παραλίες της αλλά και για την ιδιαιτερότητα στην τοπική της κουλτούρα. Με μια ενδελεχή παρατήρηση θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για μια ανάμειξη επιρροών απ’ τους Ρωμαίους, τους Έλληνες και τους Μαυριτανούς αλλά κι έναν συνδυασμό γραφικού και μοντέρνου. Πέραν των άλλων σημείων ενδιαφέροντος, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε το μουσείο του Πικάσο. Επίσης, θα είναι κρίμα να φύγουμε χωρίς να δούμε τη ρομαντική μεσαιωνική κωμόπολη με το όνομα «Ρόντα».

12. Σορρέντο, Ιταλία

Είναι λίγο κουραστικό το ταξίδι για το Σορρέντο, αλλά στα πρώτα λεπτά μας εκεί θα το έχουμε ξεχάσει. Είναι η γη των λεμονιών, των γοργονών, των χρωμάτων και πολλών άλλων, χωρίς να μένουμε μόνο στα λόγια. Άλλωστε, η φήμη επιβεβαιώνεται απ’ το ότι αποτελεί την πατρίδα του limoncello. Μια πόλη με μικρή έκταση αλλά μεγάλη γοητεία, ιδανική για κάθε θαλάσσια δραστηριότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι παραθαλάσσιοι απόκρημνοι βράχοι κι η αφοπλιστική θέα που προσφέρουν. Θετικό για όσους αγαπούν την πεζοπορία είναι οι ανηφορικοί δρόμοι της περιοχής, αλλά όσοι δεν την προτιμούν καλύτερα να νοικιάσουν ένα αυτοκίνητο.

13 Λισαβόνα, Πορτογαλία

Η εκκεντρική πρωτεύουσα, με τον πιο γραφικό χαρακτήρα από κάθε άλλη πόλη, αλλά και σημεία εκσυγχρονισμού σε κάποιες πλευρές της. Ο καθένας απ’ τους 7 λόφους έχει τη δική του γοητεία. Πανέμορφες γεμάτες πράσινο πλατείες, παρατηρητήρια με θέα, κιόσκια και πολλά άλλα. Τα παλαιού τύπου μαγαζιά και τα χαρακτηριστικά κίτρινα τραμ που προτιμώνται από κάθε άλλο μέσο προσθέτουν κάτι στην ιστορική αναδρομή που κάνουμε, βρισκόμενοι εκεί. Διαθέτει αμέτρητα αξιοθέατα και μουσεία, τα οποία καθηλώνουν τον επισκέπτη και πρέπει να βάλουμε στοίχημα με τον εαυτό μας πόσα προφταίνουμε να δούμε. Αν δεν πρέπει να χάσουμε κάτι, αυτό είναι μια απογευματινή επίσκεψη στην πλατεία Praca das Flores∙ λένε πως είναι το πιο τροπικό μέρος της Ευρώπης!


Ζυγίζοντας τα δεδομένα και τις επιλογές, γίνεται φανερό πως δε χρειάζεται να δαπανούμε υπέρογκα ποσά για τις θερινές μας διακοπές. Ούτε, βέβαια, είναι απαραίτητο να πηγαίνουμε στα ίδια και στα ίδια, όποιο ποσό κι αν πρόκειται να διαθέσουμε. Το βασικότερο είναι να είμαστε ανοιχτοί σε νέες επιλογές κι ανακαλύψεις. Μετά από ένα ταξίδι να γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας γεμάτοι μοναδικές αναμνήσεις, αρώματα και γεύσεις∙ όχι όταν μας ρωτάνε πώς περάσαμε να λέμε απλώς «καλά»!

Ελένη Βαλαβάνη
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top