Πίσω από μια περσόνα κρύβουμε όσα νιώθουμε

0
Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλεις τη μάσκα;

Πολλοί άνθρωποι χτίζουν μια περσόνα για να προστατευτούν, να μην πληγωθούν ή για να αμυνθούν. Φτιάχνουν μια προσωπικότητα που τους βολεύει και τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και κυρίως τις σχέσεις με τους άλλους. Αυτή η περσόνα έχει τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν, είναι η πιο δυνατή βερσιόν του εαυτού τους, γεμάτη αυτοπεποίθηση. Μπορεί να διαχειριστεί τα πάντα και τους πάντες. Η περσόνα είναι ένα περίπλοκο σύστημα σχέσεων μεταξύ της ατομικής συνείδησης και της κοινωνίας, αρκείται σε ένα είδος μάσκας, σχεδιασμένο αφενός να κάνει ορισμένη εντύπωση στους άλλους και αφετέρου να κρύβει την αληθινή φύση του ατόμου.

Σε κάποιους έχει γίνει κομμάτι της ταυτότητάς τους σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν ξεχωρίζει και πολύ απ’ το ποιοι πραγματικά είναι. Καταλήγει λοιπόν να έχει περισσότερα στοιχεία του ίδιου τους του χαρακτήρα και όχι του χαρακτήρα που θα ήθελαν. Η περσόνα ξέρει τι θέλει, ξέρει πού πάει και πρωτίστως τι προσδοκά. Έχει σηκώσει άμυνες ώστε να μοιάζει απροσπέλαστη, μυστηριώδης, να μη δίνει στους άλλους την ευκαιρία να την καταλαβαίνουν εύκολα. Όσο περισσότερο υποστηρίζουν την περσόνα οι άνθρωποι τόσο πιο απόμακροι συνηθίζουν να γίνονται κρύβοντας τον πραγματικό τους εαυτό.

Είχα κάποτε έναν σύντροφο που είχε χτίσει ολόκληρη περσόνα και ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβω τι νιώθει και τι πραγματικά θέλει. Έβρισκα συνέχεια έναν τοίχο που ό,τι και αν έκανα δεν μπορούσα να τον διαπεράσω. Δεν ήξερα γιατί είναι θλιμμένος ή τι του δίνει χαρά και δεν ήξερα την αλήθεια του. Ήταν πολύ δύσκολο να τον ψυχολογήσω και ακόμα πιο δύσκολο να διαχειριστώ τις εναλλαγές συναισθημάτων του. Ήταν σαν να ζω με δύο διαφορετικούς ανθρώπους, τον αληθινό και τον φτιαχτό.

Καταλαβαίνω πως σε κάποιες περιπτώσεις είναι ίσως αναγκαίο να φτιάξεις μια περσόνα για να προστατευτείς. Λίγο πολύ όλοι έχουμε μια περσόνα που είναι διαφορετική με κάθε άνθρωπο που συναναστρεφόμαστε. Απλώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι πραγματικά είμαστε κάνοντας στην άκρη τα συναισθήματά μας. Η αλήθεια μας είναι το πιο σημαντικό και η αποδοχή των συναισθημάτων μας η λύτρωσή μας. Είναι καλό να ξέρουμε πού είναι τα όρια της προσωπικότητάς μας και πού αρχίζουν τα όρια της περσόνας. Να μας βοηθάει να προχωράμε και όχι να βάζει εμπόδια στην ίδια μας τη ζωή.

Αυτή η μάσκα που αποκαλούμε περσόνα μάς βοηθάει να ενταχθούμε στην κοινωνία, να έχουμε κάποιον ρόλο και να είμαστε κάποιοι που οι άλλοι θα αποδέχονται. Η μάσκα όμως κρύβει ποιοι πραγματικά είμαστε και πολλές φορές μας απομακρύνει απ’ τα πράγματα που επιθυμούμε. Κρυμμένοι πίσω απ’ την περσόνα προσπαθούμε να κρύψουμε πώς νιώθουμε, να φανούμε άτρωτοι, να γίνουμε έστω και για λίγο διαφορετικοί. Κι όσο κι αν νομίζουμε ότι υιοθετούμε τα στοιχεία της και τα αφομοιώνουμε στον χαρακτήρα μας, στην πραγματικότητα κάποιες φορές απλώς βάζουμε κάτω απ’ το χαλάκι τα δικά μας και υπερπροβάλουμε τα δικά της, με αποτέλεσμα να μη φέρνουμε στην επιφάνεια τα πραγματικά μας αισθήματα.

Είναι δύσκολο να αποφύγεις να φοράς μάσκα αλλά πρέπει να μάθουμε πότε να τη φοράμε και πότε να τη βγάζουμε. Άλλωστε η ουσία είναι να αφήσουμε τους άλλους να δουν ποιοι πραγματικά είμαστε και να μας αγαπήσουν ακριβώς γι’ αυτό. Είναι κρίμα να ζήσουμε μια ζωή προσπαθώντας να γίνουμε κάποιοι άλλοι. Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλεις τη μάσκα;

Βίκυ Μήλιου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top